De möjliga hälsoeffekterna som tillskrivs resveratrol under de senaste 25 åren visar sig vara både förebyggande och stödjande vid kardiovaskulära besvär, blodsockerhantering, neurodegenerativa besvär, stroke, samt vid infektioner, nedsatta immunologiska tillstånd och tumörbildning samt cancerösa tillstånd. Resveratrol har även visat sig bidra till bättre sårläkning.
Resveratrol har både inflammationshämmande effekter och skyddar mitokondrier och celler från skador orsakade av oxidativ stress. Det har uppmärksammats under de senaste åren för dess förmåga att bromsa nedbrytningen av kroppen under åldringsprocessen. Det är ett av de vanligaste tillskotten för dem som söker ett hälsosammare åldrande och betraktas som ett väl utforskat och beprövat tillskott för lång livslängd.
Resveratrol har varit föremål för allt intensivare forskning de senaste åren. Antalet kliniska studier har exploderat, och de flesta studier involverar mer än 1500 individer och visar positiva effekter. Under de senaste 15 åren har Dr. David Sinclair i sitt laboratorium upptäckt att resveratrol verkar ha en föryngrande och livsförlängande effekt på jästformer, insekter, maskar, djur och människor. Resveratrol ger oss möjligheten att motverka nedbrytningsprocesser som annars lätt kan leda till sjukdomar och för tidigt åldrande. Han och andra forskare har funnit att resveratrol aktiverar SIRT-generna, särskilt SIRT2-genen, som verkar vara den genfamilj som har den mest föryngrande effekten. Resveratrol är inte ensamt om att förstärka och aktivera SIRT-generna. Kalorirestriktion, periodisk fasta, motion, ECGC från grönt te, NAD+ boosters (ämnen som förstärker bildning och effekt av NAD+), quercetin från äpplen och lök, samt allicin från vitlök, kan alla bidra till mer effektiva föryngringsgener.
SIRT-gener stabiliserar och förlänger den friska funktionen hos mitokondrier, våra energifabriker. Dessutom förlängs både mitokondriernas livslängd och alla våra cellers livslängd genom aktiviteter och ämnen som resveratrol, som har visat sig kunna stabilisera telomererna.
I djurstudier har det visat sig att djur som intar resveratrol lever i genomsnitt 20% längre. Den bästa effekten observerades när man kombinerade intaget av resveratrol med periodisk fasta. Denna kombination ökade mössens livslängd med 40%.
Historik
Intresset för resveratrol började växa under 1990-talet, men år 2006 fångade det många forskares uppmärksamhet när man såg att detta ämne i rött vin förbättrade hälsan och förlängde livslängden för många äldre människor på landsbygden. Trots dess positiva effekter visade vetenskapliga studier att resveratrol behövdes i så höga koncentrationer att det motsvarade 750–1000 glas vin för att verkligen ha en påtaglig effekt. Dessutom utgjorde upptaget av resveratrolmolekylen ett hinder, eftersom den var för stor. Efter upptäckten av resveratrol och genombrottet att man kunde använda växten Parkslide som en koncentrerad och kostnadseffektiv källa för tillskott, började forskningen fokusera på att utveckla andra substanser som kunde stimulera SIRT-generna på liknande sätt som resveratrol. Dessa substanser fick namnet ”SIRT boosters”.
Kemi
Resveratrol finns i mat och tillskott i både cis- och transformerad form. I röda vindruvor, vindruvsjuice, rött vin och jordnötter finns det främst i den transformerade formen, vilket har bättre upptag av molekylen resveratrol. Resveratrol är en antioxidant och en växtpolyfenol som bildas i skalet på röda vindruvor och fungerar som ett försvar mot bakterier och svampar.
Tillskott från parkslideväxten kan vara antingen i trans- eller en kombination av cis- och transform. Resveratrol har visat sig öka antalet friska mitokondrier, minska inflammation och blodsockernivåer, samt stärka nyckelorgan som hjärnan, hjärtat, blodkärlen, levern och musklerna.
Det finns minst sju huvudsakliga biokemiska processer som påskyndar eller hämmar åldringsprocessen: SIRT-gener, mTOR, AMPK, inflammation, insulinresistens, oxidation och toxicitet. Aktiva SIRT-gener har visat sig vara en av de mest effektiva metoderna för att sakta ner åldrandet och utvecklingen av kroniska sjukdomar. Lågkaloridiet, periodisk fasta, tidsbestämda måltider, motion, läkemedlet rapamycin, metformin och tillskott som resveratrol, NR, NMN, NAD och NAD+ är alla väl undersökta metoder som har effekt mot dessa nedbrytande processer.
Aktivering av SIRT-generna bromsar cellulära åldrandeprocesser genom deacetylering av histoner, vilket rensar upp alla fria radikaler som ackumuleras på vårt DNA och hjälper DNA att reparera sig självt. Resveratrol har många års forskning bakom sig och har använts av miljontals människor. Resveratrol betraktas som en säker och effektiv SIRT-booster. Ett annat ämne är NAD+, även om det har mindre forskning bakom sig, kommer flera studier och artiklar om dess effekt varje månad.
NAD+ kan bildas eller förstärkas på två sätt: genom livsstilsfaktorer och genom intag av kosttillskott som NR eller NMN.
Resveratrol kan vara till hjälp för alla åldersrelaterade problem relaterade till inflammation, toxicitet och metabola sjukdomar. Till skillnad från NAD+ bildas resveratrol inte naturligt i kroppen utan måste tillföras genom mat eller tillskott.
Effekter
Resveratrol betraktas inte som ett essentiellt näringsämne men väcker stort intresse på grund av dess positiva effekter på föryngringsgener, särskilt SIRT-genfamiljen. Det har också visat sig ha antiviral, antiinflammatorisk och kraftfull antioxidativ effekt, samt stimulera både apoptos och autofagi för att hjälpa kroppen att eliminera gamla eller skadade celler. Flera studier har visat dess positiva effekt på kardiovaskulära, neurodegenerativa, autoimmuna, kognitiva, kroniska, smärt- och metabola processer. Även förstadium till cancer och cancerprocesser. Studier har också påvisat positiva effekter på flera viktiga markörer som återspeglar problem med blodfetter, blodsocker, levervärden, inflammation, toxicitet och blodplättars hyperkoagulering.
Eftersom resveratrol även är en potent antioxidant och samtidigt kan minska vissa signaler från gener som reglerar åldrandet, hämma inflammation och påverka hormonella processer, skulle det teoretiskt sett kunna fungera som en substans för långsiktig hälsa och åldersbekämpning. Dessutom har den en reglerande effekt på blodfetter och blodkoagulationsprocesser, med en hämmande effekt på oxidering av LDL-kolesterol. Den verkar även ha en lugnande effekt på tendensen till snabba hjärtslag (takykardi).
Resveratrol har också en svag effekt på östrogenreceptorer och kan därmed skydda dem från överstimulans av miljötoxiska xenoöstrogener. Dess förmåga att stimulera apoptos hos gamla och toxiska celler kompletterar goda immunfunktioner.
Terapeutisk användning, 500–2 000 mg:
– Kardiovaskulära besvär
– Infektioner, inklusive herpes och coronavirusinfektioner
– Tumör- och cancerbesvär
– Leverbesvär
Resveratrol fungerar även som en svag fytoöstrogen, vilket kan ha en reglerande effekt på menopausen genom att påverka östrogenreceptorerna.
Bästa källorna för resveratrol (mg/100 g) från mat och dryck inkluderar Pinot Noir och Cabernet Sauvignon vin, rödvindruvsjuice, röda vindruvor, jordnötter, äpplen och mullbär. Innehållet av resveratrol i ett glas rött vin eller rödvindruvsjuice kan variera mellan cirka 100 mcg till 800 mcg resveratrol, medan det i ett 2½ cl glas med jordnötter kan variera från 3 till 200 mcg.
Dosering
Från en kombination av mat och dryck kan man få i sig 0,5–5 mg per dag. I multitillskott förekommer det oftast i mängder på 5–150 mg per dagsdos. En gynnsam långsiktig effekt kan uppnås med en daglig dos på 50–150 mg, men äldre personer med besvär kan behöva öka till 200–500 mg per dag. I kombination med andra synergister kan bättre effekter ofta uppnås.
ODI: 150–500 mg som enskilt tillskott, främst i trans-resveratrolformen för bättre upptag.
TDI: 500–2 000 mg vid oralt intag under flera veckor eller månader, men helst med övervakning av blodprov och rådgivning från en integrativ läkare eller terapeut. Som tillskott förekommer det främst som en koncentration från invasiva parkslideväxter (Polygonum cuspidutum).
Toxiska doser
Toxiska doser av resveratrol har inte fastställts, men användning av doser mellan 1 000 och 5 000 mg kan ge positiva effekter. Dock kan det ofta leda till symtom som lös mage och möjligen andra biverkningar. Det rekommenderas att göra en blodpanel varje 6–12 månader vid användning av mer än 600 mg per dag under minst 6 månader, eller om doserna överstiger 1 000 mg under en period längre än 3 månader.
Kontraindiaktion eller stor försiktighet
Kontraindikation eller försiktighet bör iakttas vid användning av resveratrol hos gravida kvinnor på grund av bristen på tillräckliga studier som stöder dess säkerhet under graviditet. Även om det finns flera hundra positiva studier som visar på fördelarna med resveratrol som ett kompletterande tillskott under cancerbehandling, bör dess användning diskuteras och övervakas av ansvarig läkare. Interaktioner med läkemedel är inte fullständigt undersökta eller dokumenterade, men preliminär information tyder på att användning av resveratrol tillsammans med läkemedel kan vara fördelaktigt. Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan man börjar använda resveratrol i kombination med andra läkemedel.
Beredningsformer
Resveratrol är stora molekyler, och även om de finns tillgängliga i tillskott i form av trans-resveratrol, har det varit kontroverser angående dess adekvata absorption och funktion. Andra beredningsformer av resveratrol håller på att utvecklas för att ytterligare säkerställa dess upptagningsförmåga.
Nyckelorgan
Lever, hjärna, hjärta, medfödda och adaptiva immunförsvaret.
Synergister
Hjärta och kärl: C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, Magnesium, Selen, Coenzym Q10 (CoQ10), Bergamott, Curcumin.
Immunförstärkare: C-vitamin, D-vitamin, Quercetin, Bromelain, Colostrum, Lakritsrot, Andrographis, Fläder.
Föryngrings- och mitokondriesynergister: NAD+ boosters (NR, NMN), ECGC, Coenzym Q10 (CoQ10), Pterostilben, PQQ, Quercetin, Broccoligroddextrakt, Astragalus, Fisetin.
Leverstöd: C-vitamin, Selen, Broccoligroddar, Kronärtskocka, Mariatistel, Curcumin, Alfaliponsyra.
Exempel på studier, referenser
Under de senaste 20 åren har det publicerats minst 1 500 studier om resveratrol, vilket visar på det ökande intresset för dess potentiella hälsofördelar.
Anupam Bishayee et al., ”Resveratrol and liver disease: from bench to bedside and community” (publicerad i Liver International, volym 30, nummer 8, sidorna 1103–1114, den 3 augusti 2010).
Resveratrol visar lovande resultat när det gäller att skydda och främja leverhälsa enligt en djurstudie. Studien påvisade att resveratrol, med dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper, förbättrade levervävnaden hos försöksdjur som fick dagliga doser motsvarande 1 400 mg hos en 70 kg människa under en månad, utan några observerade biverkningar. Det är dock viktigt att notera att högre doser, särskilt 3 000 mg dagligen under en längre tidsperiod, visade sig kunna orsaka njurskador hos försöksdjur. Resultaten indikerar att resveratrol kan vara användbart för att skydda levern från skador orsakade av faktorer som alkohol, paracetamol och tungmetaller som kadmium, vilket gör det till en potentiell behandling för olika former av leversjukdomar.
Petrovski, Goran, et al.,” Resveratrol in cardiovascular health and disease”. Ann. N.Y. Acad. Sci. 1215 (2011), 22–33.
Resveratrol vid en daglig dos av 200 mg kan fungera som en kardio-adaptogen som skyddar hjärtat från diverse skador. Det har även visat sig ha föryngrande effekter genom att stimulera SIRT och FoxO, som anses vara nyckelföryngringsgener.
Justyna Godos et al. “Resveratrol and vascular health: evidence from clinical studies and mechanisms of actions related to its metabolites produced by gut microbiota.” Frontiers in Pharmacology, 18 mars 2024.
En sammanfattning av många humana studier som granskat effekten av resveratrol på vaskulär hälsa visar blandade resultat vid både låga doser (<300 mg dagligen) och höga doser (>500 mg dagligen). De flesta studierna visade positiva resultat med tillskott av resveratrol vid kardiovaskulära besvär och neurodegenerativa sjukdomar. Det framkom också att intag av resveratroltillskott hade positiva effekter på matsmältningskanalen och sammansättningen av mikrober i tarmen.
Haohai Huang, et. al.” The effects of resveratrol intervention on risk markers of cardiovascular health in overweight and obese subjects: a pooled analysis of randomized controlled trials.” Obes Rev. 2016 Dec;17(12):1329-1340.
En sammanfattning av 21 studier hos personer med fetma visade att intag av resveratrol, särskilt i doser över 300 mg dagligen, gav positiva förbättringar vid högt blodtryck samt vid förhöjda blodfetts- och blodsockermarkörer.
Forskning de senaste 20 åren har visat att resveratrol har både inflammationshämmande och virusdödande egenskaper. Det har visat sig dämpa cytokinstormreaktioner samt bromsa utvecklingen av lunginflammation. Resveratrol kan vara av värde vid virussjukdomar och pandemier som Covid-19.
”Xiangxiu Chen, et al.” Insights into the Anti-inflammatory and Antiviral Mechanisms of Resveratrol.” Mediators of Inflammation. Volume 2022