Historia
Den vilda rödbetan kommer ursprungligen från Nordafrika. Grekerna ansåg att rödbetan hade förmåga att kyla ned blodet. Romarna var de första att odla rödbeta och bidrog till att den spred sig till resten av Europa och världen. Först använde man rödbetan som djurfoder men under 1700-talet blev den mer och mer uppskattad bland människor. Under 1800-talet ökade rödbetans popularitet då man upptäckte att den var en koncentrerad sockerkälla och den första sockerfabriken byggdes i Polen. När tillgången till socker begränsades av Storbritannien bestämde Napoleon att man skulle använda sig av rödbeta som primär sockerkälla.
Form
Det finns olika typer av rödbeta. Den vanligaste sorten är rödlila men det finns även guldfärgade, vita och regnbågsfärgade varianter.
Kemi och botanik
Rödbetan tillhör samma familj som mangold och spenat (Chenopodiaceae). Man kan äta både roten och bladen. Bladen, som äts på samma sätt som spenat eller mangold, är en rik källa på näringsämnen, som betakaroten, lutein och zeaxantin. Bladen har, precis som mangold, en bitter smak.
Rödbetans söta smak kommer av dess höga sockerinnehåll vilket är bland det högsta av alla grönsaker. Den söta men kalorifattiga rödbetan är en viktig källa för produktionen av raffinerat socker. De största kommersiella producenterna är USA, Ryssland, Frankrike, Polen och Tyskland.
Funktion och terapeutisk användning
• Minskar cancerogena nitrosaminer hos patienter med magcancer efter intag av nitrater.
• Betacyanin, som ger rödbetan dess rödlila färg, är ett pigment som också är anticancerogent.
• Hjärt-kärlskyddande genom att minska det totala kolesterolet, triglyceridvärden samt att öka HDL-kolesterolet.
• Skyddar mot födelseskador, bl.a. ryggmärgsbråck, genom sitt höga folsyrainnehåll.
• Leverskyddande och leveravgiftande.
• Rödbetsfibrer påverkar mag- och tarmfunktionen samt kolesterolnivåerna.
• Kombinationen av rödbetsfibrer tillsammans med betacyanin tros ligga bakom dess skyddande effekt mot magcancer.
• Rödbetor innehåller även betain och folsyra som i samverkan minskar ämnet homocystein, som är skadligt för blodkärlen samt ökar risken för cancer, demens och stroke.
• Djurstudier visar att rödbetsfibrer ökar de antioxidanta enzymerna, speciellt glutationperoxidas och glutation – S – transferas samt ökar antalet vita blodkroppar.
• Utmärkt lever- och blodrenande fastejuice.
Näringsinnehåll
100 g rödbeta innehåller i genomsnitt:
Kalorier 45
Fibrer 2,3 g
A-vitamin/karoten 7 µg
Kolhydrater 8,5 g
C-vitamin 10 mg
Fett 0,1 g
Kalium 290 mg
Kalcium 23 mg
Järn 0,47 g
Protein 1,3 g
Magnesium 20 mg
Dosering
Ovana bör undvika att dricka ren rödbetsjuice. Rödbetsjuice är mycket renande för levern och bör helst kombineras med morotsjuice eller gröna juicer. Pressa gärna ½–2 rödbetor tillsammans med 3–6 morötter till juice. Börja med ½ rödbeta och öka successivt andelen rödbetsjuice.
Toxicitet
Ingen känd men rödbetor är starkt leveravgiftande i koncentratform, som t.ex. i råpressad juice. Använd endast små mängder dagligen. Överdosering kan leda till tillfällig huvudvärk och/eller illamående.
Kontraindikation
Beeturia – rödfärgad urin eller avföring vid intag av rödbetor, är ofarligt. Rödbetan innehåller stor mängd oxalater, vilket kan förvärra tillståndet hos personer med njur- eller gallblåsebesvär.
Interaktioner
Dagligt intag av rödbetsjuice kan interagera med mediciner som påverkar levern.
Beredningsform
Traditionell rysk soppa: Borsjtj, konserverad, fermenterad, juice, rå, ugnsbakad, kokt i grytor och soppor. Inlagda rödbetor är en mycket populär rätt i svenska hem, speciellt i kombination med potatis och kött. Rårivna rödbetor kan tillsättas i sallad.
Koka rödbetor på låg värme eftersom studier visar att dess anticancerogena effekt minskar vid värme. Skala inte rödbetan förrän den kokat klart. Undvik skalning helt genom att skrubba den ordentligt. Färskpressade rödbetor i juicer under en fastekur är mycket effektivt. Undvika skadade rödbetor med märken, vilka har ett sämre näringsinnehåll.
Synergister och antagonister
Rödbets- och morotsjuice utgör en utmärkt kombination. Kombinera gärna rödbetsjuice med spenat, selleri, äpplen eller ingefära.
Exempel på studier, referenser
Rödbetor är leverskyddande
Vali L. et al. Nutrition, 2007 feb 23 (2) 172-178.
Agarwal M. et al. Fitoterapia, 2006 feb77(2):91-93.
Betalain i rödbetor kraftfull antioxidant
Kanner J. et al. J Agric Food Chem, 2001 November, 49 (11) :5178-85.