Den här veckan har jag grottat ner mig i olika forskningsstudier om rödljusterapi. Det här testet blir allt roligare ju mer jag läser om studier som gjorts och med positiva resultat. Visste ni förresten att rödljusterapi användes för första gången i slutet av 1900-talet för att behandla turberkulos i huden och Nasa använde det under 1980-talet för att odla växter i rymden. Röda lysdioder (LED) bidrog till tillväxt och fotosyntes hos växtceller, även i oorganiska miljöer. Senare studerades rödljusterapi för dess potentiella användning inom det medicinska området, för att fastställa om den kunde öka energinivåerna i mänskliga celler.
Eftermiddagsdippen utom synhåll
Det finns något som kallas ATP och som är cellulär energi, alltså cellernas energiproduktion. Om man har lite ATP känner man sig utmattad och deppig. Rödljusterapi har visat sig öka nivåerna av ATP och därmed göra dig piggare och gladare. Hur häftigt är inte det? Men det betyder inte att man får svårare att somna om man gör rödljusterapin på kvällen, det handlar snarare om att man över lag känner sig piggare och att energin inte tar slut redan vid tre. Den där så vanligt förekommande eftermiddagsdippen är utom synhåll.
Rödljus på rutin
Mina rödljussessioner börjar gå på rutin nu, varje dag klockan 17.30, innan matlagning och kvällsbestyren tar vid lutar jag mig skönt tillbaka i fåtöljen och njuter av det röda skenet. Det får liksom inte rubbas, den stunden är min, bara min. Men jag har faktiskt fuskat lite dagtid också och haft på rödljuset när jag jobbat på kontoret. Det är så skönt med värmen mot ryggen, och kanske ger det också effekt, även om jag har kläder på och sitter med ryggen vänd.
Lättare i sinnet
Jag upplever den senaste veckan att jag känner mig piggare och lite lättare i sinnet. Jag tycker att jag har mer energi att göra saker och inte är lika trött som jag annars oftast är under den här tiden på året. Det kan ju vara inbillning eller bero på andra saker också, men det är en härlig känsla och det räcker för mig.
Tips! Har du inte läst de tidigare två delarna i denna artikelserie? Då hittar du dem här:
KURERA TESTAR: Varför är rött ljus så bra för hälsan?
KURERA TESTAR: ”Det röda ljuset påverkar min sömn”
Vill du veta ännu mer om rödljusterapi? Lyssna på detta avsnitt av Kureras podcast, där vi intervjuar Fredrik Paulún om det röda ljusets hälsoffekter!
Rödljusterapi för energi och humör
I en artikel för Forbes Health konstaterar forskaren Janis Eells, PhD, att exponering för ljusterapier som rött ljus kan öka andningsprocessen i mänskliga celler och förbättra ATP-produktionen. Hon säger att när cellulär energi och mitokondriell funktion stimuleras, så ökar också kroppens förmåga att effektivt reparera sig själv. Detta har direkta konsekvenser för dina energinivåer och din mentala hälsa.