Kanske tänker du främst på omega-3 när nyttiga fetter kommer på tal, men omega-6 är också en essentiell (livsnödvändig) fettsyra som vi behöver få i oss via kosten på samma sätt som vitaminer, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa ämnen. Omega-3 och -6 finns naturligt i exempelvis fet fisk, vissa alger, bärfröoljor, valnötter, rapsolja och sesamfröolja (läs mer om respektive fettsyra i faktarutan här nedan!).
Både omega-3 och -6 är alltså livsnödvändiga, fleromättade fettsyror (som egentligen är ”familjer” av fettsyror) och har många olika uppgifter i kroppen, bland annat att bygga upp och reparera våra celler. De påverkar vårt immunförsvar, njurfunktionen och kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Omega-3 hjälper även till att bekämpa inflammation, stöttar huden och hjälper hjärnan och ögonen att fungera optimalt.
Brist på essentiella fettsyror kan ge både mentala och fysiska symtom, som:
- Torr och sprucken hud, rodnad, inflammation och ökad känslighet för solskado
- Sköra naglar och håravfall
- Nedstämdhet och depression
- Stresskänslighet
- Sömnproblem
Transfetter vanliga i livsmedel idag
Under det senaste århundradet har det skett stora förändringar i vilken kost vi äter, samt hur jordbruket och livsmedelstillverkningen bedrivs. Vi får i oss fett via kosten, men dessvärre ofta i form av transfetter och härdade fetter som finns i exempelvis halvfabrikat, pommes frites, chips och kakor – och dessa näringsfattiga livsmedel gör vi ju bäst i att undvika. Transfettsyror uppstår när man härdar en vegetabilisk olja och när vi äter sådana fetter istället för nyttiga omega-6-fettsyror ökar risken för ohälsa. Därför är det inte bara balansen mellan de essentiella fettsyrorna som är viktig för hälsan, utan även vilken kvalitet de har.
LÄS OCKSÅ: ”Vi måste få åldras utan rädsla”
Är omega-6 inflammationsdrivande?
En del av de fettsyror som ingår i omega-6-familjen är förstadier till så kallade eikosanoider som är involverade i inflammatoriska processer i kroppen. Och linolsyra (moderfettsyran i omega-6-familjen) är huvudkomponenten i majsolja och solrosolja som ofta används för att göra de ohälsosamma härdade fetterna. Men ny forskning tyder på att omega-6, som linolsyra, i sig inte ökar risken för inflammatoriska sjukdomar. I studier som denna och denna ser man generellt inget samband mellan intag av omega-6 och inflammationsmarkörer i blodet, utan snarare att de kan ha en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och stroke. Omega-6-fettsyran GLA omvandlas dessutom av kroppen till ämnen med antiinflammatoriska egenskaper och är viktig för att stötta både hudbarriären och våra hormoner.
Fettsyror extra bra vid hudproblem
Utöver de fleromättade fettsyrorna finns även de enkelomättade nyttiga fettsyrorna omega-7 och omega-9. Omega-7 är en icke-essentiell fettsyra som är viktig för huden, inte minst i samspel med de övriga omega-fettsyrorna. Den kan reparera hudskador och återfukta torra och sköra slemhinnor. Omega-9 är en annan icke-essentiell fettsyra fettsyra, som verkar kunna minska inflammation och har visat sig ha god effekt på bland annat vårt kolesterol.
Malin Thell Bengtsson är friskvårdsterapeut, hälsocoach och hormonterapeut och driver butiken och salongen Må Bättre i Tranås. I sin yrkesroll kommer Malin ofta i kontakt med de nyttiga fettsyrorna och har samlat på sig gedigen kunskap inom området.
– Jag brukar rekommendera fettsyror till många, men specifikt till de med någon typ av problematik i huden. Exempelvis vid torrhet oavsett var den sitter, samt till de med stressad eller plitig hud, hyperpigmentering, torra slemhinnor i ögon, näsa eller underliv och till alla som vill förebygga sådana besvär.
Malin förklarar vidare att det finns en del synergier mellan de olika fettsyrorna.
– Det som är spännande är att det verkar vara stor skillnad på vilka fettsyror som kommer in i kroppen tillsammans och i vilken dos. Till exempel: Kombinerar du 4:1 delar omega-6 av till stor del formen GLA med omega-3 i formen SDA så får man otroliga effekter, även i ganska små doser. Främst för huden, slemhinnorna och hårbotten när det kommer till att motverka torrhet och hudens förmåga att binda fukt.
Malin menar att eftersom den mat vi äter idag är ganska mager på bra, högkvalitativa fettsyror från hållbara källor, så kan det vara bra att komplettera med kosttillskott av god kvalitet. Men vilken sort ska man välja?
Nordiska bär en hållbar källa
Traditionellt tänker du nog på fisk som den primära källan när det gäller omega 3-tillskott –och omega-3 finns mycket riktigt i fiskolja, och även i krillolja och algolja. Men idag är våra hav på väg att bli utfiskade och det finns ett stort problem med miljögifter och mikroplaster i haven. Ett hållbart, vegetabiliskt alternativ för miljön är dock våra nordiska bär: lingon och svarta vinbär. Livsmedelsforskare från Åbo universitet har funnit att det går att utvinna en unik fröolja ur svarta vinbär som innehåller både Omega-6 (GLA) och Omega-3 (SDA) i ett perfekt förhållande till varandra, vilket är extra bra för den med torr hud.
– För intimområdet så verkar just kombon SDA och GLA vara lyckad för att stärka slemhinnorna och förmågan att kunna binda fukt bättre igen, förklarar Malin vidare.
För den som vill ta kosttillskott kan det vara klokt att välja en sort som är tillverkad med en metod som gör att både näringsämnena i fettsyrorna bevaras i sin naturliga form, och att miljön skonas under processen. En sådan är koldioxidpressning som är en högteknologisk metod som inte kräver vare sig vatten, värme eller kemikalier för att producera oljan inuti kapslarna.
Hur lång tid tar det att märka någon skillnad i hy och slemhinnor när man börjar ta omega-tillskott?
– Det är otroligt olika. Vissa märker skillnad från första veckan och för andra med större behov kan resan ta längre tid. De flesta märker någon typ av skillnad efter första burken.

Malin Thell Bengtsson
Bor: Tranås.
Ålder: 47 år.
Familj: Man och två döttrar som är 18 och 19 år.
Gör: Driver butiken och salongen Må bättre i Tranås som erbjuder kroppsbehandlingar, hälsorådgivning samt säljer produkter för välmående, som kosttillskott, hudvård och makeup som inte stör människa, djur eller miljö. Samt håller i större föreläsningar för företag eller privatpersoner runt om i Sverige.
Så mår jag bra: Av balans. Aktivitet och avslappning, träning och slapp, jobb och fritid.
Så använder jag mig av fettsyror: Jag är en fettsyrenörd utan dess like! Jag ser givetvis till att ha gott om fettsyror både i min kropp och på min hud. Som kosttillskott märker jag skillnad i både hudkvalitet, lyster, spänst och hur återfuktad min hud känns, oavsett om jag solar och badar eller är mitt i smällkalla vintern.
De 4 omega-fettsyrorna
-
Omega 3
Essentiell fettsyra som finns naturligt i till exempel fet fisk och vissa alger, rapsolja och valnötter. Hjälper bl a till att bekämpa inflammation och hjälper hjärnan att fungera optimalt. Moderfettsyran i omega-3-familjen heter alfa-linolensyra (ALA) och finns naturligt i vegetabilisk form i lingonfröolja. De vanligaste långa fettsyrorna i omega 3-familjen heter eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) som har flera dokumenterade hälsoeffekter och finns i fisk och vissa alger. Stearidonsyra (SDA) är en sällsynt omega-3-fettsyra från växtriket, som finns i svartvinbärsfröolja, alger och hampolja. Ett bra alternativ för vegetarianer och veganer. SDA omvandlas effektivt till EPA som är en viktig fettsyra för bland annat hjärt-kärl-hälsa.
-
Omega 6
Essentiell fettsyra som finns naturligt i bl a solrosolja, sojaolja, sesamfrö- och rapsolja. Moderfettsyran i omega-6-familjen heter linolsyra. En viktig omega-6-fettsyra är gamma-linolensyra (GLA) som främst finns i svartvinbärsfröolja, gurkörtsolja samt i jättenattljusolja. GLA hjälper cellernas funktion och omvandlas av kroppen till ämnen med antiinflammatoriska och cancerhämmande effekter.
-
Omega 7
Kroppen kan tillverka omega-7 på egen hand, den är alltså inte essentiell, men vi kan behöva tillföra den utifrån eftersom vår egen produktion avtar med åldern. Finns främst i havtornsolja (bärolja), i form av palmitoleinsyra.
-
Omega 9
Räknas inte heller till de essentiella fettsyrorna då kroppen kan tillverka den själv. Oljesyra är en enkelomättad omega-9-fettsyra som finns bland annat i oliver, olivolja, nötter, avokado. Den kan bidra till förbättrade blodfetter och minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, genom att sänka det onda LDL-kolesterolet och höja det goda HDL-kolesterolet.
Hur konverteras (omvandlas) fettsyror i kroppen?
- Moderfettsyrorna i de olika familjerna av fleromättade fetter är medellånga fettsyror som till viss del kan omvandlas till långa fettsyror i kroppen.
- Fettet i maten vi äter bryts ner i mage och tarm till mindre partiklar som tas upp i tunntarmen. Därifrån transporteras de via blodet och lymfvätskan ut till vävnaderna i kroppen.
- När vi får exempelvis omega-3 från moderfettsyran ALA är det ganska svårt för våra kroppar att få till en bra konvertering till fettsyrorna EPA och DHA. Bland annat behövs det viktiga enzymet delta-6-desaturas.
- Men studier visar nu att fettsyran SDA (som finns i växtriket) inte behöver delta-6-desaturas för att omvandlas korrekt. Detta gör att om du tar SDA som källa till omega-3 så kan kroppen bygga precis det du behöver, just den dagen.
- Har du brist på fettsyror måste kroppen prioritera och då kommer alltid de ”viktigaste organen”, som hjärna och hjärta, få byggstenar först.
- Huden får ta det som blir över – så är det främst huden du vill stötta så finns det goda anledningar att möta upp med en hudvård som kompletterar ett kosttillskott utifrån.
Källor: Studie: Plant-based stearidonic acid as sustainable source of omega-3 fatty acid with functional outcomes on human health, WebMd , Livsmedelsverket , 1177 och Malin Thell Bengtsson.