99 % av världens befolkning exponerades för luftföroreningsnivåer som översteg WHO:s riktlinjer för luftkvalitet (2021). Forskare har bland annat sett en koppling mellan exponering för partiklar i luften och en ökad risk för virusorsakade luftvägsinfektioner och akuta kardiovaskulära tillstånd – och dessutom att kroniska sjukdomstillstånd, som astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), har förvärrats av föroreningar.
Föroreningar kan sänka immunförsvaret
Dessutom kan exponering för luftföroreningar fungera som en möjliggörare av luftvägsinfektioner hos en annars frisk befolkningsgrupp, genom att sänka immunförsvaret. I studier har man till exempel kunnat koppla ökade luftföroreningsnivåer till influensasymtom.
I en ny artikel i tidskriften Environmental Research menar forskare vid Umeå universitet att det finns ett samband mellan luftföroreningar och sjukfrånvaro från jobbet. Mer specifikt undersökte de om det fanns ett samband mellan halten av partiklar i luften och antalet fall av korttidsfrånvaro, som rapporterats in i Stockholms stad. Siffror om sjukfrånvaro samlades in från Statistiska centralbyrån mellan åren 2011-2019 och jämfördes med halterna av luftburna partiklar under samma period.
LÄS OCKSÅ: Över 8000 svenskar dör av dålig luft varje år
Sjukfrånvaro följde föroreningsnivåer
Studiens resultat visade att det i fyra procent av nästan 1,5 miljoner fall fanns ett samband mellan rapporterad korttidssjukskrivning och luftföroreningsnivåerna i Stockholms stad. Detta trots att forskarna undersökte en befolkningsgrupp med relativt låg exponering för föroreningar. Intressant var också att sambandet var starkast bland offentligt anställda personer. Personer som var anställda inom privat sektor samt personer mellan 15-24 år hade en lägre ökning av oddsen för sjukskrivning än andra.
Forskarna justerade även resultatet med hänsyn till pollenhalter, temperaturer och årstid. Och de konstaterar att en möjlig förklaring skulle kunna vara att immunförsvaret försämras av luftföroreningar, vilket gör att man lättare blir sjuk. Mer forskning behövs dock.
Källa: Vetenskapsradion/Sveriges radion och Environmental Research