Fysiologer rekommenderar alla en timmes fysisk aktivitet per dag, men många sitter stilla nästan hela dagen. I vår vardag har hjärnstressen ökat, vi är ständigt uppkopplade och ständigt nåbara. Den fysiska stressen har däremot minskat avsevärt. Vi använder vår fysiska styrka allt mindre i vardagen.
En vanlig dag i vårt moderna samhälle: Klockan ringer, vi vaknar och tar oss upp ur sängen. Efter toalettbestyr äts det frukost, sittande. Vi tar bilen eller bussen till jobbet, sittande. Många av oss har ett arbete som göra att vi tillbringar dagen vid ett skrivbord, sittande. Fika- och lunchrasten spenderar vi sittande. När arbetsdagen är över tar vi bussen eller bilen hem igen. Vi lagar middag och den äter vi sittande. Står det inte städning eller tvätt på schemat är det lätt att resten av kvällen avnjuts i soffan, sittande. Har vi med lite arbete hem, då görs det vid datorn, sittande.
Folksjukdomar ökar
Till följd av den livsstilsförändring, med minskad fysisk aktivitet, har sjukdomar som är nära förknippade med stress ökat; högt blodtryck, övervikt, diabetes, ökad risk för hjärtinfarkt och stroke. Fysisk inaktivitet gör oss svagare och minskar vår förmåga att hantera olika påfrestningar i vardagen. Dessutom reagerar fysisk otränade personer hårdare på stressituationer än av vältränade personer gör. Våra hjärtan, lungor, muskler, skelett och nervsystem, ja hela vår kropp, kräver rörelse för att må bra.
Ett vältränat hjärta
Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i kroppen, ju starkare hjärta desto mer blod pumpas ut i varje slag. Regelbunden träning stärker hjärtat och detta leder till att kroppen anpassar sig genom att viloblodtrycket och vilopulsen minskar. Ett vältränat hjärta slits inte lika fort som ett otränat. Träning har stor betydelse när det gäller att behandla och förebygga sjukdomar som relaterar till stress. Även det psykiska välbefinnandet påverkas av fysisk träning. Det är väldokumenterat att personer som tränar regelbundet har ett större psykiskt välbefinnande än de som inte gör det. Fysisk träning ger oss positiva tankar och känslor, ökad självkänsla och ökat självförtroende. Träning förbättrar syntes och metabolism av signalsubstanserna noradrenalin, serotonin och dopamin. Bildandet av endorfiner ökas av fysisk aktivitet. Man kan kalla dessa endorfiner för ”må bra hormoner” de lindrar smärta och kan efter hårda träningspass ge nära på ett rus av euforiska ämnen.
Cellnybildning
Att träna fysiskt bidrar även till cellnybildning i delar av hjärnan, speciellt hippocampus, som är viktig för inlärning och minne. Vid depression har man sett en minskad volym av just hippocampus. Fysisk träning kan användas för att minska risken att drabbas av depression och kan användas för att minska risken för återfall i depression. Fysiologer rekommenderar en timmes fysisk aktivitet per dag. Eftersom det är få av oss som har ett arbete som ger oss denna fysiska träning måste vi själva hitta tillfällen för detta. Vardagen är full av träningsmöjligheter! Ta trapporna i stället för hissen, cykla eller gå till jobbet om det är möjligt. Stig av ett par hållplatser tidigare om vi åker buss eller tunnelbana. Gå en promenad på lunchen, då får vi frisk luft, nya intryck och dagsljus, som är så viktigt under vinterhalvåret. Om vi kan lägga lite extra tid till att ta hand om kroppen kommer utdelningen inte att utebli. Vi blir piggare, gladare och orkar med vardagen så mycket bättre.
Av Margareta Nilsson