Annons

”Förbjud farliga kemikalier”

VALGUIDE2014: Förskolor och skolor ska vara giftfria, tycker Miljöpartiet. De vill att samhällen byggs för rörelse med gott om cykelbanor och grönområden. Folkhälsan ska förbättras med en mer rättvis fördelningspolitik som ger alla samma förutsättningar för hälsa.

Redaktionen

29 juli, 2014
”Förbjud farliga kemikalier”
Dela inlägget

VALGUIDE2014: Förskolor och skolor ska vara giftfria, tycker Miljöpartiet. De vill att samhällen byggs för rörelse, med gott om cykelbanor och grönområden. Folkhälsan ska förbättras med en mer rättvis fördelningspolitik som ger alla samma förutsättningar för hälsa och livskvalitet.

Gunvor G Ericson är miljöpartiets talesperson i jämställdhetspolitik och folkhälsofrågor. Hon är också partiets gruppledare i riksdagen. Så här svarar hon i Valguiden.

1. EKOLOGISKA LIVSMEDEL
Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 13 procent under 2013. Vid årets slut var strax över 4 procent av alla sålda livsmedel i Sverige ekologiska, medan resterande 95 procent var icke-ekologiska.

Hur tänker Miljöpartiet kring ekologisk produktion av livsmedel? Bör det skapas fler incitament som gynnar miljövänliga alternativ?
– Ja, det behövs fler incitament. Vi vill se till att god ekologisk mat köps in till skolor och äldreboenden, och underlätta för lokala leverantörer att delta i upphandling. Minst samma krav som ställs på miljö- och djurskydd vid matproduktion i Sverige ska ställas i all offentlig upphandling. Vi strävar efter minst 50 procent ekologisk mat i de offentliga köken senast år 2020.

– Miljöpartiets vision är att 100 procent av arealen ska odlas ekologiskt. Det konkreta målet är 30 procent av arealen ska vara ekologisk år 2020. Det är ett fullt realistiskt förslag eftersom 16 procent av arealen redan idag är certifierad ekologisk.

– Miljöpartiet har en rad förslag för ett mer miljövänligt jordbruk. Vi vill ta bort gårdsstöden och ge istället bonden rejäl ersättning för miljönytta (som gynnar biologisk mångfald) och djurvälfärd (som gynnar djurens naturliga beteenden). Vi vill stödja svensk jordbruksproduktion genom att gynna proteinfoderproduktionen, så att vi minskar beroendet av brasiliansk soja.

Annons

– Konstgödsel bör avgiftsbeläggas, men pengarna ska återföras till jordbruksnäringen i form av forskning och rådgivning. Vi vill göra det dyrare att använda kemiska bekämpningsmedel genom avgifter och ge aktivt stöd genom gratis rådgivning till de bönder som vill lägga om sitt jordbruk till ekologiskt. Det bör också införas obligatorisk ekoundervisning på lantbruksskolorna.

2. HÄLSOKLYFTORNA
Forskare från Göteborgs universitet pekade nyligen ut flera tecken på ojämlikheter gällande människors hälsa i Sverige. Människor i resurssvaga förorter har tre gånger så ofta diabetes jämfört med de som bor i rikare stadsdelar. De behandlas mer än dubbelt så ofta för hjärtinfarkt och depressioner.

Vad bör ni politiker göra för att motverka hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper?
– Miljöpartiet går till val på en politik som främjar hälsa och minskar skillnaderna i hälsa, säger Gunvor Ericson. Vi vill skärpa det strategiska arbetet för ett socialt hållbart samhälle genom att införa en folkhälsolag något som Sverige saknar tillskillnad från andra nordiska länder. På så sätt vill vi modernisera folkhälsopolitiken i Sverige. Vi föreslår att det tillsätts en nationell Folkhälsokommission som kan lägga grunden för en moderniserad folkhälsopolitik och ta fram förslag på en folkhälsolag.

– Självklara utgångspunkter för Miljöpartiet i ny modern folkhälsopolitik är livsvillkor som fördelningspolitik och rätt till bostad – inte bara fokusera på livsstil och eget ansvar så som alliansregeringen har gjort. I ett jämlikt samhälle har alla människor förutsättningar till god hälsa, livskvalitet och tillgång till vård av hög kvalitet vid sjukdom. I dag präglas vården alltför ofta av splittrade insatser som bara bemöter symptom, inte orsaker. Vi vill se en politik som bygger på en helhetssyn på människan och det som främjar hälsa. I vårt budgetförlag har vi avsatt en miljard kronor till folkhälsoinsatser.

3. FYSISK INAKTIVITET
Fysisk inaktivitet beräknas kosta sju miljarder kronor årligen i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är också en av de främsta orsakerna till vi dör i förtid. I dag pågår en ”träningsboom” med ökat träningsintresse i Sverige, men det blir inte fler personer som rör på sig. De som redan tränade har börjat träna mer, medan de som inte tränar är fortsatt inaktiva.

Annons

Bör det vidtas åtgärder politiska för att få fler svenskar att röra på sig?
– Ja, det behövs politiska åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för vardagsmotion. Det handlar om strategi för hur vi ska bygga samhället. Finns det säkra cykelvägar mellan skolan och bostadsområdet är det fler som cyklar än skjutsar sina barn med bil. Finns det trevliga grönområden i skolan och i närheten där vi bor är det fler som rör på sig. Välfungerande kollektivtrafik har också visat sig öka fysisk aktivitet genom att människor går till och från hållplatserna.

4. KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN
I dag finns 4 000 gånger mer kemikalier i omlopp än för femtio år sedan. Enligt Svenska Naturskyddsföreningen saknas det forskningsunderlag kring vilka effekter som majoriteten av de nya kemikalierna har för hälsa och miljö. De har också slagit larm om ”cocktaileffekten” – den hittills okända effekt som blandingen av kemikalier vi utsätt för kan få för vår hälsa på sikt.

Tycker du och Miljöpartiet att kemikalielagstiftingen är tillräcklig som den ser ut idag?
– Nej, vi ser att det finns luckor i lagen. Sverige ska ta strid i EU för förbud av farliga ämnen, säger Gunvor Ericson. När EU:s regelverk inte räcker till ska Sverige gå före med nationell lagstiftning. Bättre kontroll behövs för att säkerställa att dricksvattnet är fritt från gifter. Platser där barn vistas dagligen, till exempel förskolor och skolor, ska vara giftfria. Därför har Miljöpartiet till exempel föreslagit att förskolor serverar ekologisk frukt.

Av: Redaktionen

Läs också: Fler intervjuer från valguiden

Annons