Tess Medina är inte någon tävlingsmänniska, det skriver hon själv i inledningen av den kokbok som släpptes tidigare i år, ”A table med Tess” (Bonnier fakta). Därför är det både extra förvånande och roligt att hon var med i det populära tv-programmet Sveriges mästerkock tidigare i år – och dessutom gick hela vägen och vann tävlingen!
Viktigt att laga mat utifrån säsong
Hur kom det sig att du ändå valde att ställa upp i Sveriges mästerkock?
– För att pusha mig själv och utvecklas inom matlagningen, jag ville se om det fanns en chans att faktiskt kunna jobba med min största passion. Ska man göra en 360° i livet så ska man ju faktiskt också gå ”all in”, säger Tess till Kurera.
Vilken var den största skillnaden mellan att laga mat i TV och hemma i ditt kök?
– Den största skillnaden var såklart tiden. Själva processen att komma på en rätt utav det som fanns är ju något jag ofta gör hemma. Men att göra det under tidspress är en helt annan grej, haha.
Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi och ditt sätt att laga mat?
– Jag tycker det är viktigt att laga mat utifrån säsong. Sen vill jag att middagar ska vara generösa och inbjudande. Hade en diskussion med en vän här om dagen om att de flesta krogar nu för tiden kör ”smårätter”. Tror jag har tröttnat lite på det konceptet, det blir så SJUKT dyrt och så extremt puttinuttigt. Ge mig en trerätters!
LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne
Har formats av tre städer med olika matkultur
Boken är indelad i tre delar där recepten har inspiration från de tre städer som Tess har vuxit upp i: Stockholm, Paris och Los Angeles.
På vilka sätt skiljer sig matkulturen åt mellan dessa städer?
– Hmm, alltså otroligt mycket skulle jag säga. LA är ju USA – västkusten; med mycket influenser från Centralamerika. Mat från Paris är en blandning av hela Frankrike; jag gillar ostarna, vinet, charken. Stockholm och dess fina nordiska touch: pannbiffar, sill, strömming, paj. Enkelt men gott.
Vilken sorts mat får dig att må som bäst, såväl fysiskt som psykiskt? Och vad äter du helst när du är sjuk, eller håller på att bli det, för att stärka upp dig själv?
– Jag är ju fullkomligt besatt av vattenmelon, bär och vindruvor. Och lagar alltid min ”sjuksoppa” från kokboken när jag börjar känna mig hängig (en kycklingnudelsoppa med bland annat selleri, lök och potatis, reds.anm.).
Tess var sig själv till 100 procent
Hur har erfarenheten av att vara med i Sveriges mästerkock påverkat dig?
– Det har gjort mig till en mycket bättre matlagare och gjort att jag tror på mig själv mer. För mig var det viktigt att gå in i hela tävlingen som mig själv. Och då menar jag mig själv till 100 procent. Oavsett om jag var arg, ledsen eller besviken. Och det gjorde jag, vilket jag är så stolt över!
Framtiden är fortfarande oviss, svarar Tess på frågan om hur hennes planer och drömmar ser ut nu, efter tävlingen.
– Men jag älskar att upptäcka världen, resa och testa på nya matkulturer. Jag har varit en del i Afrika, men det lockar ändå mest av alla kontinenter skulle jag säga.
(Foto: Eva Hildén)
Recepten i ”A table med Tess” hämtar inspiration från städerna som format Tess Medina: Stockholm, Paris och Los Angeles.
Tess Medina
Ålder: 30 år.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Gör: Oklart.
Familj: Min cavapoo Milou samt pojkvän.
Så mår jag bra: Genom att laga mat (TERAPI), vara med min fina hund, köpa blommor på tisdagar (på grund av att det är veckans tråkigaste dag), dricka min cappuccino och äta min pain au chocolat varje morgon.