Annons

V: ”Förbjud vinstdrivande sjukvård”

VALGUIDE2014: Vänsterpartiet vill förbättra folkhälsan genom förkortad arbetstid. Det ska också ges mer utrymme för friskvård i arbetslivet. Kemikalielagstiftningen bör skärpas väsentligt och till år 2020 bör andelen ekologiska jordbruk i Sverige fördubblas.

Redaktionen

19 juli, 2014
V: ”Förbjud vinstdrivande sjukvård”
Dela inlägget

VALGUIDE2014: Vänsterpartiet vill förbättra folkhälsan genom förkortad arbetstid. Det ska också ges mer utrymme för friskvård i arbetslivet. Kemikalielagstiftningen bör skärpas väsentligt och till år 2020 bör andelen ekologiska jordbruk i Sverige fördubblas.

Eva Olofsson är riksdagsledamot och Vänsterpartiets talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor. Så här svarar hon på valguidens fyra frågor:

1. EKOLOGISKA LIVSMEDEL
Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 13 procent under 2013. Vid årets slut var strax över 4 procent av alla sålda livsmedel i Sverige ekologiska, medan resterande 95 procent var icke-ekologiska.

Hur tänker Vänsterpartiet kring ekologisk produktion av livsmedel? Bör det skapas fler incitament som gynnar miljövänliga alternativ?
– Vi vill införa tydliga mål och nya stöd för ökad ekologisk konsumtion och produktion. För att öka takten för ett hållbart jordbruk vill vi att Sverige antar ett mål som innebär att minst 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska vara ekologiskt odlad år 2020, det vill säga ungefär dubbelt så mycket som idag. Vi vill också ha ett mål om att hälften av maten som konsumeras i offentlig sektor ska vara ekologisk till år 2020. Med vår satsning ”Sverige – det hållbara matlandet” vill vi öka stödet för ekologisk odling och till kommuners och landstings konsumtion av ekologiska livsmedel.

2. HÄLSOKLYFTORNA

Forskare från Göteborgs universitet pekade nyligen ut flera tecken på ojämlikheter gällande människors hälsa i Sverige. Människor i resurssvaga förorter har tre gånger så ofta diabetes jämfört med de som bor i rikare stadsdelar. De behandlas mer än dubbelt så ofta för hjärtinfarkt och depressioner.

Vad bör ni politiker göra för att motverka hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper?
– En bra och jämlik hälsa är det viktigaste målet för vården, säger Eva Olofsson. Vinstdriven hälso- och sjukvård leder bort från strävan att ge vård efter behov och bör inte vara tillåten. Resurserna måste styras dit de bäst behövs. Beslutet om att påtvinga landstingen vårdvalssystem och lagen om valfrihetssystem (LOV) ska rivas upp. Vänsterpartiet satsar en öronmärkt miljard till primärvården med prioritering av områden med hög ohälsa så att vårdcentralerna ges resurser för att utveckla det förebyggande och uppsökande arbetet. De ska även arbeta med fler öppna mottagningar och längre öppettider. Angereds sjukhus i Göteborg är ett bra exempel utvecklar sitt arbete för att nå alla. Ohälsa hänger också samman med ökade klyftor i samhället, kort utbildning, arbetslöshet, trångboddhet och ekonomisk stress. Vänsterpartiet garanterar alla ungdomar jobb eller utbildning. Genom satsningar på bostadsbyggande, ökade resurser till välfärden, infrastruktur och klimatomställning skapar vi fler jobb. Vi vill återupprätta A-kassan och sjukförsäkring. Vi vill förbättra situationen för ensamstående föräldrar. Arbetsvillkoren för kvinnor inte minst inom välfärdsjobben måste förbättras. Vi vill korta arbetstiden. Ett jämlikt och jämställt samhälle ger bättre hälsa.

3. FYSISK INAKTIVITET
Fysisk inaktivitet beräknas kosta sju miljarder kronor årligen i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är också en av de främsta orsakerna till vi dör i förtid. I dag pågår en ”träningsboom” med ökat träningsintresse i Sverige, men det blir inte fler personer som rör på sig. De som redan tränade har börjat träna mer, medan de som inte tränar är fortsatt inaktiva.

Annons

Bör det vidtas åtgärder politiska för att få fler svenskar att röra på sig?
– Vi ser att flera faktorer samverkar för en god folkhälsa. När det gäller fysisk aktivitet vill vi se till att skolan arbetar bra med frågan. Vi vill planera samhället för ökad aktivitet, prioritera gång och cyklister före bilar. Vi vill också se till att barn och ungdomar inte stängs ute av ekonomiska skäl. God tillgång till gratis fysisk aktivitet både inne och ute i närområdet. Ha ett barn- och genusperspektiv. Både flickor och pojkar skall ha möjlighet till fysisk aktivitet. Vänsterpartiet vill också satsa på arbetsliv där friskvård får utrymme.

– Vi vill rikta insatser till de som tränar rör sig minst. Till exempel bör man ordna aktiviteter, exempelvis gymnastik för kvinnor i bostadsområdet, genom samarbete med invandrarföreningar, pensionärsföreningar och idrottsrörelser.

– Vänsterpartiet vill se en återupprättad folkhälsopolitik som har som övergripande mål att minska klassklyftorna i hälsa, där man på ett systematiskt sätt påverkar de samhällsförhållanden och miljöfaktorer som skapar ohälsa.

4. KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN

I dag finns 4 000 gånger mer kemikalier i omlopp än för femtio år sedan. Enligt Svenska Naturskyddsföreningen saknas det forskningsunderlag kring vilka effekter som majoriteten av de nya kemikalierna har för hälsa och miljö. De har också slagit larm om ”cocktaileffekten” – den hittills okända effekt som blandingen av kemikalier vi utsätt för kan få för vår hälsa på sikt.

Tycker du och Vänsterpartiet att kemikalielagstiftingen är tillräcklig som den ser ut idag?
– Nej. För att minska skadliga kemikaliers påverkan på miljö och hälsa vill vi skärpa lagstiftningen genom förbud samt öka beskattningen. Vi vill införa förbud mot Bisfenol A, farliga bromerade flamskyddsmedel, azofärgämnen och hormonstörande ämnen i produkter som riktar sig till barn.

– Vänsterpartiet vill även kraftigt öka anslagen till satsningen Giftfri vardag för att stärka arbetet med att begränsa kemikaliers påverkan på hälsa och miljö, säger Eva Olofsson. EU:s kemikalielagstiftning bör revideras så att barns hälsa sätts som första prioritet. Vi menar också att EU:s kemikalielagstiftning (REACH) har stora brister och bör förändras. Det bör införas ökade möjligheter att för enskilda länder att ha högre miljökrav. Inga nya kemikalier ska börja användas innan deras eventuella negativa påverkan har testats.

Annons

Av: Maja Sönnerbo

Läs: Fler intervjuer från Kureras valguide2014

Annons