Vi blev alltmer sockerberoende, samtidigt som världshälsoorganisationen WHO pekar ut socker som den nya tobaken i det globala folkhälsoarbetet. Vi bad kostexperten Carolin Helt att reda ut vad sockret egentligen gör med våra kroppar.
Vad är socker?
– Först skulle jag vilja bena ut begreppet socker då det verkar råda en villfarelse om att kolhydrater och strösocker är samma sak. Så är icke fallet, det finns nämligen flera olika typer av sockerarter:
Monosackarider:
Fruktos: lagras som glykogen i levern och finns naturligt i frukt, bär, honung och är en del av Sackaros (vanligt strösocker).
Galaktos: lagras som glykogen i levern och är en del av Laktos (mjölksocker)
Glukos: lagras i levern eller höjer blodsockret och finns i frukt, bär, honung och är en del av Sackaros (vanligt strösocker)
Disackarider:
Sackaros: glukos+fruktos, finns i sockerbetor, sockerrör och frukt
Laktos: glukos+galaktos, finns i mjölk
Maltos: glukos+glukos, finns i öl
Polysackarider:
Stärkelse: långa kedjor av glukos som fungerar som en bränslereserv i växter. Finns i spannmål, baljväxter och rotfrukter.
Glykogen: långa kedjor av glukos som fungerar som en bränslereserv i djur och människor och finns således i kött.
Monosackarider behöver ingen nedbrytning för att tas upp i kroppen det behöver dock disackarider och polysackarider.
Glukos går antingen rakt ut i blodet som blodsocker eller lagras som glykogen i levern medan fruktos och galaktos alltid bildar glykogen i levern.
Stärkelse fungerar som en energireserv i spannmål och rotfrukter för de ska orka gro och bilda en ny planta. Det finns dock olika former av stärkelse- Amylos som tar lång tid för kroppen att spjälka när vi äter det och Amylopektin som tvärtom är lättspjälkad.
Glykogen är vår form av lagrade kolhydrater. Vi lagrar det i våra muskler, lever, njurar och även lite grann i hjärnan. Det glykogen vi sparar i musklerna förbrukas enbart när vi anstränger oss fysiskt medan det vi lagrar i lever och njurar kan ses som reserven som fyller på med energi när blodsockret är lågt.
Vad är blodsocker?
– Blodsockret kommer från de kolhydrater vi äter. När vi äter mat som innehåller kolhydrater höjs alltså blodsockret. Om kolhydraterna består av sockerarter som snabbt går ut i blodet höjs blodsockret snabbt och om måltiden innehåller för mycket sockerarter, vilken sort det än må vara, så kommer vi att få ett högt blodsocker. Vi vet alla hur klibbigt socker är, föreställ er hur klibbigt blodet blir när blodsockret är för högt. Till vår hjälp har vi insulin. Hormonet insulin fungerar som en nyckel som låser upp våra celler i muskler, lever och njurar så att sockret kan gå in där. Insulin krävs för att våra muskler ska kunna växa men ser även till att vi lagrar in fett.
Vad händer om blodsockret är för högt?
– För högt blodsocker kräver stor insulinutsöndring vilket inte är någon fara om det händer någon gång då och då men låter vi det ske ofta, kanske flera gånger om dagen, kan leda till en massa tråkigheter:
• Vi blir feta då insulin trycker in energi även i fettcellerna.
• Det ger oss diabetes typ 2, då vi helt enkelt svarar lika bra på insulinets effekter och det krävs mer och mer insulin. Vi har blivit insulinresistenta.
• Det ger oss hjärt- och kärlsjukdomar. Insulin höjer blodfetterna och är kärlsammandragande vilket ger ett högre blodtryck.
• Insulinet ökar inflammationer i kroppen som kan ge ökad smärta, leda till ytterligare hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer.
• Vi blir trötta. Kolhydrater ska ge oss energi men i fel dos blir det precis tvärtom. Serotonin är en signalsubstans som får oss att bli lugna, trötta och välmående. När vi fått i oss på tok för mycket kolhydrater och insulinet har gjort sitt jobb, och tryckt in blodsockret i cellerna, ökar produktionen av serotonin i hjärnan och vi får paltkoma. Bästa sättet att undvika att detta händer är att fylla på med så mycket bränsle som du gör av med. Vill du äta mycket får du se till att röra på dig.
Vad är det vi ska undvika?
– Fruktos påverkar inte våra insulinnivåer men i för stora doser är det riktigt dåligt för oss. Fruktos är den sockerart som lättast blir till fett i kroppen, vi blir lättare feta och våra blodfetter ökar. Vårt kolesterol påverkas negativt. Levern kan bara lagra max 50-75 gram och ju fullare levern blir desto sämre blir den på att ta upp socker ifrån blodet. Vilket i sin tur ger försämrad insulinkänslighet och ökad risk för diabetes typ 2. Raffinerat socker, glukos- och fruktossirap innehåller inget av värde för oss, inga näringsämnen utan bara extremt mycket energi som kommer att göra oss feta och sjuka. Detta hittar vi i hel- och halvfabrikat, godis, kakor, läsk, snack och annat som man inte kan kallas bra val i något avseende. Vi behöver emellertid sockerarter för att kunna prestera på topp fysiskt och mentalt. Det gäller att välja rätt källor och rätt mängd. Det är här jag anser att det ofta blir fel. Det finns de som vill förenkla det hela så pass mycket att det blir totalt missvisande. Man tittar på kolhydrat-innehåll och visar sedan hur många sockerbitar det innebär. Potatis innehåller inte raffinerat socker, det gör inte heller frukter som banan och äpple. Inte heller morötter eller kolrötter innehåller detta. Detta är naturliga råvaror som innehåller så mycket mer än bara sockerarter, som vitaminer, mineraler, antioxidanter, bioflavonoider, fibrer med mera, och de ger mättnad innan vi fått i oss för mycket. Potatis innehåller bara 16 procent kolhydrater, banan är den mest kolhydratsrika frukten och den innehåller blott 22 procent. De har alltså plats för mycket andra nyttigheter.
Vad rekommenderar du?
Kör du inte med bilen särskilt många mil behöver du heller inte tanka lika mycket. Det gäller även för vår kropp. Å andra sidan tar du dig inte speciellt långt på tom tank heller. Ja, det är mycket förenklat då kroppen har fler energikällor än vad en bil har, men ni förstår tanken. Kolhydrater är det bränsle som krävs för att vi ska kunna vara explosivt starka och det är det enda bränsle som hjärnan godtar. Genom att välja bra kolhydratskällor, äta regelbundet, röra på sig regelbundet och skippa skräpet slipper man undan såväl sockerfällor, sjukdomar och paltkoma.
Av Emma V Larsson