Annons

Vietnamesiska crêpes med räkor och färska örter

Dröm dig bort till Asien hemma i köket och laga crêpes som i Vietnam! Dessa frasiga varianter fyller du med skaldjur och färska örter och doppar i en sötsyrlig dippsås.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
1 mars, 2023
Vietnamesiska crêpes med räkor och färska örter

”Man måste bara älska det här. Krispiga crêpes som man steker tills de är riktigt frasiga och äter med händerna. Ät som i Vietnam genom att lägga pannkakan i ett salladsblad och fyll på med örter och skaldjur. Rulla samman och doppa i den sötsyrliga och heta dippsåsen nuoc cham”, skriver Maria Zihammou, som skapat detta recept, hämtat från hennes kokbok ”Asiatisk mat” (Semic).

Ingredienser:

4 portioner

Crêpes:

100 g rismjöl

1 tsk gurkmeja

Annons

½ tsk salt

½ tsk strösocker

300 ml kokosmjölk

200 ml vatten 

Fyllning:

Annons

500 g räkor med skal

2 schalottenlökar

neutral matolja

1 salladslök

200 g mungbönsgroddar

salt och nymald svartpeppar 

Till servering:

plockade örter, t.ex. koriander, mynta och thaibasilika

salladsblad
Dippsåsen nuoc cham, se recept nedan

Nuoc cham (blanda samman alla ingredienser):

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 röd chilifrukt, spansk eller thai, finhackad

2 lime, pressad saft

½ dl fisksås

½ dl kokhett vatten

3 msk socker

Gör så här:

Tillsätt rismjöl, gurkmeja, salt och socker i en bunke. Häll i kokosmjölken och lite vatten i taget under vispning. Blanda till en slät smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.

Skala räkorna och lägg i en bunke. Skala och skiva schalottenlöken i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna och stek löken med 1 msk olja tills den är gyllenbrun.

Lägg löken i bunken med räkorna och blanda. Skiva salladslöken tunt.

Hetta upp stekpannan, helst en crêpes-panna, tillsätt olja och häll ut ungefär 1 dl smet, vicka pannan så att du får en tunn pannkaka. Stek den frasig på undersidan tills insidan stelnat, vik dubbel och lägg upp på ett fat. Gör om momentet tills du stekt klart alla crêpes.

Fyll med räkor, groddar och strimlad salladslök. Krydda med lite salt och peppar och toppa med örter.

Lägg i ett salladsblad och doppa i dippsåsen nuoc cham.

 

Annons