”Man måste bara älska det här. Krispiga crêpes som man steker tills de är riktigt frasiga och äter med händerna. Ät som i Vietnam genom att lägga pannkakan i ett salladsblad och fyll på med örter och skaldjur. Rulla samman och doppa i den sötsyrliga och heta dippsåsen nuoc cham”, skriver Maria Zihammou, som skapat detta recept, hämtat från hennes kokbok ”Asiatisk mat” (Semic).
Ingredienser:
4 portioner
Crêpes:
100 g rismjöl
1 tsk gurkmeja
½ tsk salt
½ tsk strösocker
300 ml kokosmjölk
200 ml vatten
Fyllning:
500 g räkor med skal
2 schalottenlökar
neutral matolja
1 salladslök
200 g mungbönsgroddar
salt och nymald svartpeppar
Till servering:
plockade örter, t.ex. koriander, mynta och thaibasilika
salladsblad
Dippsåsen nuoc cham, se recept nedan
Nuoc cham (blanda samman alla ingredienser):
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd chilifrukt, spansk eller thai, finhackad
2 lime, pressad saft
½ dl fisksås
½ dl kokhett vatten
3 msk socker
Gör så här:
Tillsätt rismjöl, gurkmeja, salt och socker i en bunke. Häll i kokosmjölken och lite vatten i taget under vispning. Blanda till en slät smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
Skala räkorna och lägg i en bunke. Skala och skiva schalottenlöken i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna och stek löken med 1 msk olja tills den är gyllenbrun.
Lägg löken i bunken med räkorna och blanda. Skiva salladslöken tunt.
Hetta upp stekpannan, helst en crêpes-panna, tillsätt olja och häll ut ungefär 1 dl smet, vicka pannan så att du får en tunn pannkaka. Stek den frasig på undersidan tills insidan stelnat, vik dubbel och lägg upp på ett fat. Gör om momentet tills du stekt klart alla crêpes.
Fyll med räkor, groddar och strimlad salladslök. Krydda med lite salt och peppar och toppa med örter.
Lägg i ett salladsblad och doppa i dippsåsen nuoc cham.