Historia
Odling av vindruva började i sydvästra Asien 6 000 år f.Kr. och spred sig till Grekland 3 000 år senare. Romarna spred vindruvan runt om i Europa. Vindruvan symboliserar i flera religioner livselixiret.
Form
Det finns 6 000–8 000 olika sorters vindruvor. Endast 40–50 stycken är, kommersiellt sett, viktiga. Vindruvan delas in i 4 grupper: druvor för vintillverkning, druvor för konsumtion, druvor för russintillverkning samt söta druvor för tillverkning av druvjuice. Vindruvan finns i den norra tempererade zonen och förekommer i olika former, färger och arter.
Kemi och botanik
Vinsläktet (Vitis) är ett växtsläkte i familjen vinrankeväxter (Vitaceae) med ca 60–70 arter. Frukten odlas mest i Östasien, Europa, Syd- och Nordamerika, Australien och Mellanöstern. Italien, Frankrike, Spanien, USA, Mexiko och Chile producerar kommersiellt mest vindruvor.
Funktion och terapeutisk användning
Vindruva har traditionellt sett betraktats som ett tonikum vid sura uppstötningar, lever- och njurproblem, hemorrojder och cancer. Inom folkmedicinen har läkare rekommenderat vindruva som inom näringsmedicinsk behandling av cancer. Kuren bestod i att äta 7 kg vindruvor dagligen under 6 veckor för att behandla cancer. Vindruvan har använts för att tillverka vin sedan urminnes tider.
• Både russin och röda vindruvor har legat i topp beträffande antioxidantaktivitet samt skydd mot fria radikaler
• Vindruvskärnextrakt innehåller flavonoider som förebygger/läker åderbråck och andra kärlproblem
• Skyddar mot arterosklerosis
• Den franska paradoxen – att fransmän äter mycket mättat fett och kolesterol men har ändå låg hjärt-kärlproblematik, kan bero på flavonoiderna i vin som konsumeras mycket i Frankrike
• Resveratrol finns i vindruvsskalet och kan skydda mot tumörbildning på olika sätt:
• Stoppar DNA-skador
• Förstärker reparation av DNA
• Hämmar/försenar normal cellbildning till cancerogen bildning
• Försenar tumörtillväxt
• Resveratrol innehåller anti-inflammatoriska egenskaper som kan vara fördelaktigt vid magcancer.
• Resveratrolet skyddar mot plackbildning i artärerna.
• Blod-, lever- och njurrenande.
• Basbildande, gallblåsestärkande och nervsystemstärkande.
Näringsinnehåll
100 g vindruva innehåller i genomsnitt:
Kalorier 69
Protein 0,7 g
Fett 0,2 g
Kolhydrater 18,1 g
Fibrer 1 g
Naturligt socker 15,1 g
Den mörkare vindruvan innehåller mer skyddande fytokemikalier än den ljusa. Vindruvor innehåller rikligt med bor, reservatrol, ellaginsyra och koffeinsyra.
Dosering
1–2 koppar druvor flera ggr i veckan. 2–4 glas mörk druvjuice under reningskurer. 1–2 glas druvjuice eller 1–2 glas organiskt rött vin dagligen.
Toxicitet
Eftersom vindruvan är bland det mest besprutade livsmedlet rekommenderas att man köper kravmärkta vindruvor, när det finns tillgängligt, för att undvika pesticider. Vanliga druvor kan läggas i en vattenlösning med vinäger, äppelcidervinäger eller grapefruktkärnextrakt.
Kontraindikation
Undvik omogna vindruvor eftersom syrorna inte är bra för blodet. Den som har lågt, eller högt, blodsocker bör vara försiktig med intag av druvjuice som är mycket sött. Druvor, särskilt sorten Concord, innehåller oxalater, vilket bör undvikas av personer med njurstensproblem.
Interaktioner
Inga kända förutom att blodsockret kan påverkas av alla fruktjuicer.
Beredningsform
Vindruvor används för att göra druvsaft, gelé, marmelad, vin och russin och äts även färska.
Om även de ätliga kärnorna äts ökar näringsinnehållet. Vid tillverkning av smoothies och juicer från hela druvor frigörs nyttiga pyknogenoler från druvkärnorna. Russin, mörka vindruvor samt vin innehåller reservatrol. Konsumtion av vindruvor och vindruvsjuice är mycket bättre än vin med anledning av att alkohol innehåller substanser som motverkar god hälsa och är kontraindikerad för många p.g.a. risk för missbruk. Man kan få i sig samma mängd aktiva ämnen resveratrol och pyknogenoler från druvsaft som från vin. Rött vin innehåller mer av dessa aktiva ämnen och är att föredra framför vitt vin. Organiskt rött vin innehåller högsta värdena av resveratrol
Synergister och antagonister
Vindruvor och mörk druvjuice kombineras väl med de flesta frukt och bärsorter
Exempel på studier, referenser
Dagligt intag av rött vin minskar prostatacancer med hälften
Science Blog, September 22, 2004.
Protein i vindruvsskal dödar cancerceller
Science Blog, May. 26, 2004.
Vindruvsskalextrakt hjälper vid stroke
Science Daily News , November 27, 2003
Röd vindruvsjuice minskar risk för hjärt-kärlsjukdomar hos dialyspatienter
Castilla P. et al. ”Concentrated red grape juice exerts antioxidant, hypolipdemic and antiinflammatory effects on hemodialysis patients and healthy subjects”. Am J Clin Nutr, 2006: 253-62.