Annons

Vinterkräksjukan i frysta hallon

Koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Det rådet ger nu Livsmedelsverket. Anledningen är återkommande utbrott av norovirus som orsakas av importerade frysta hallon. Nororvirus orsakar vinterkräksjukan.

Redaktionen

20 juni, 2013
Vinterkräksjukan i frysta hallon
Dela inlägget

Koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Det rådet ger nu Livsmedelsverket. Anledningen är återkommande utbrott av norovirus som orsakas av importerade frysta hallon. Nororvirus orsakar vinterkräksjukan.

För de flesta är vinterkräksjukan en obehaglig upplevelse men inte farligt. Men för äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan symtomen bli allvarliga och till och med leda till dödsfall.
– Rådet är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Vanligt i Sverige
Under de senaste tio åren har frysta importerade hallon legat bakom 28 utbrott av norovirus. Vid ett av utbrotten insjuknade 130 personer. I Sverige är det vanligt att äta frysta hallon utan att de upphettas. Detta kan vara en förklaring till att Sverige oftare drabbas av norovirusutbrott kopplade till hallon än andra länder i Europa. Däremot finns det inga utbrott där hallon odlade i Sverige har angivits som smittkälla.

Kan förorenas i hela kedjan
Företag som säljer frysta utländska hallon direkt till konsumenterna får även skriva på förpackningen att hallonen bör upphettas innan de äts. Detta fråntar dock inte företagen deras ansvar för att så långt som möjligt säkerställa att det inte finns norovirus i hallonen. I praktiken har det dock visat sig vara svårt. Hallon kan förorenas med norovirus längs hela kedjan – från odling till plockning, rensning och paketering. Bären kan smittas på grund av smutsigt bevattningsvatten, gödsel eller av infekterade människor som hanterar bären. Det krävs endast ett fåtal viruspartiklar för att den som sedan äter bären ska smittas och bli sjuk.
– Så små mängder virus går inte att upptäcka genom provtagning, och därför räcker det inte att kontrollera hallonpartier för att förhindrar spridning av norovirus. I detta specifika fall tycker vi därför att det kan vara befogat att företag får märka med kokningsanvisning, säger Christina Lantz.

Av Redaktionen

Annons

Annons