Kristin Kaspersen

Kristin Kaspersen: ”Det är minst lika viktigt att skratta”

Stark i kropp och själ

Kristins mål med boken är att ge inspiration och motivation samt att dela med sig av sin egen väg till hälsa – hur hon gör för att må bra på både insida och utsida.

”För mig är det viktiga att ha en sund kropp och att ha den vikt som är rätt för mig. Jag tror inte på dieter och dess kortsiktiga lösningar. Det handlar istället om att hitta ett sätt att leva för att kroppen ska må bra inifrån.”

Hon har äntligen hittat balansen, mellan träning, arbete, kost, vänner, familj och egentid. Kristin Kaspersen må ha många bollar i luften, med flertalet tv-produktioner och en ny bok, men hon jonglerar dem med självförtroende. Hon har nått dit som hennes boktitel syftar på: hon är stark – i både kropp och själ.

Hon kommer inrusande i studion exakt på utsatt tid. Solbrända kinder, ljust blå ögon som glatt möter min blick. Hon är trött och lite stressad, ursäktar hon sig. Kristin Kaspersen är osminkad, klädd i slitna blå jeans och enkel vit t-shirt – och hon formligen strålar. Kristin är en välkänd gäst i många svenskars vardagsrum. Med Lill-Babs som mamma och program som Söndagsöppet, Fångarna på fortet och Nyhetsmorgon är hon kompis med hela Sverige. 1993 blev hon den yngsta någonsin att hedras med Hylandpriset för landets mest omtyckta Tv-personlighet.  Utöver det har hon hunnit med att arbeta som bartender och flygvärdinna, studerat journalistik, varit konferencier, skrivit krönikor och pysslat med olika typer av underhållning.

Bokaktuell
En allkonstnär på vissa sätt kan hon medge. Men kanske allra helst kontinuerlig i sin nyfikenhet och vilja att testa nytt. Nu prövar hon sina vingar på ett helt nytt område och är aktuell med boken ”Stark i kropp och själ”. Det är en personlig bok där man som läsare får följa med Kristin på hennes resa till ett hälsosamt liv där både träning för att klara av vardagen och härliga middagar med bästa vännerna får plats. Ett liv där inte vardagsstressen får ta över möjligheten att leva i nuet – och framför allt ett liv där det inte bara är utsidan som räknas.
– Jag är ingen expert på träning och hälsa, men jag vet idag vad som fungerar för mig. I den här boken berättar jag om min väg till att må bra, om helheten, förklarar hon. Hon sitter bredvid mig, blir sminkad medan hon pratar. Hon ler vid tanken på boken.
– Jag trodde aldrig att jag skulle skriva en bok! När jag fick frågan sade jag nej först men sedan började jag fundera på ett upplägg. Jag insåg att jag hade en egen vinkel som kanske skulle få plats i hyllan med träningsböcker. Det är så mycket fokus på kost och träning idag, för mig är det minst lika viktigt att skratta. Och att få äta cheesecake ibland.

 
kristin_liten

Foto: Jenny Groth

Dieter skapar en osäkerhet
Träning är viktigt för Kristin. Mest för att hon vill leva med sina barn länge, ha en stark kropp som orkar med alla deras äventyr. Hon är aktiv och tycker om att röra på sig i naturen för att få både ett träningspass och en upplevelse. Därför ägnar hon sig gärna åt långfärdsskridskor, utförsåkning och längdskidor.  Det behöver inte vara så blodigt allvar alltihop, inte ens tävlingar. Kvällen innan vasaloppet tog hon exempelvis ett glas vin. Njutning står högt på listan. Hon tycker illa om extrema dieter och den quickfix som de ofta innebär.
– Dieter skapar en osäkerhet som inte gör självförtroendet en tjänst. Man måste hitta ett levnadssätt med maten, en näringsrik kost som just din kropp mår bra av och som dessutom är god, säger hon.  Som ung kämpade Kristin med ätstörningar och dålig självkänsla. Resan mot att inte bara acceptera sig själv, utan att också tycka om sig själv helhjärtat har varit lång, men nödvändig. Hon skriver ärligt om den resan i boken, om hur hon både fysiskt och själsligt har fått kämpa för att hitta en trygg plats i sig själv.

Leva i nuet
Just idag är Kristin dubbelbokad och lite stressad. Men hon tycks vara helt och hållet avslappnad där hon sitter i stolen. Det är också ett av Kristins verktyg för att må bra – att vara i nuet. Hon njuter fullt ut av livet här och nu. Nuet och inga ”tänk om”.
– Jag försöker ha fokus på det, det gör mig gladare. Men det är klart man kommer av sig ibland och fångas av stress och måsten. Må bra-verktygen har Kristin hittat allt eftersom. Man lär sig av sina misstag och även av svåra tider. Hösten 2009 drabbades hon av sjukdomen twar och det ledde till att hon sa upp sig från drömjobbet på Nyhetsmorgon.
– Det är en luftrörssjukdom som orsakas av en bakterie och sprids på samma sätt som en vanlig förkylning. Skillnaden är att twar ger förkylningssymtom och trötthet under ovanligt lång tid, berättar hon.  Sjukdomen följde henne under två år och hon fick lägga om både arbete, träning och vardag. Kroppen gick på sparlåga och hon sov dåligt. I dag är hon oerhört tacksam över att kunna vakna utvilad på morgonen.  Nu har hon hittat balansen, men säger att det ändå är ett ständigt arbete med att hålla den jämn. Våren blev överraskande stressig med bokskrivande, fem Tv-produktioner, ny lägenhet och en egenproducerad app för mobiltelefoner.
– Jag måste påminna mig själv om att bromsa ibland. Jag måste varva med lite egentid, och bara vara för att orka.  Den lediga tiden spenderar hon helst med att vila, med vänner eller med sina barn. Hon springer också mycket och har hittat ett andrum i löpningen där hon bara njuter och inte bryr sig om prestation eller krav.
– Rörelse behövs, annars går kroppen sönder. Löpning gör mig glad och pigg. Det är dessutom en enkel aktivitet, jag kan inte hela tiden anpassa mig till andra. Därför är det lättare att träna själv, på de klockslag som fungerar. Av den egentiden blir jag en bättre mamma, vän och kollega.

Att få ihop vardagspusslet
Nu är det dags för fotograferingen. Kristin ställer sig vant framför kameran. Hon ser stark och lycklig ut, avslappnad och långt ifrån ovan vid att bli fotad. Det är en del av hennes vardag. Den vardag som hon beskriver som härlig, som något hon vill njuta av. Tack vare detta är hon just nu i slutskedet av att lansera en egen app som kallas för Klustr. Den ska hjälpa till att förenkla vardagslivet, att få ihop livspusslet med familj och jobb.
– Den är utvecklad utifrån min egen situation. Appen gör vardagen lättare helt enkelt med synkroniserade kalendrar där man kan chatta om specifika händelser. Jag har två pappor till mina barn och som separerad är det ett konstant fix med tider och prylar, förklarar hon.  Det är en app som tycks gå hand i hand med Kristins livsfilosofi. En hjälpreda i vardagen, som låter henne njuta lite extra av varje stund. Eller som hon själv skriver i boken;  ”Jag har en förmåga att tänka framåt, planera, organisera och fantisera, men kan också njuta av dagen just eftersom jag är trygg med framtiden. Jag väljer att leva idag, och jag ser fram emot imorgon.”

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b

emma_v_larsson_580x416

Experten tipsar: Därför är vandring bra för din hälsa

Äventyr

Hösten är en vacker vandringssäsong – i skogen såväl som i fjällen. Inte bara är vandring ett sätt att få stora naturupplevelser – det är nyttigt för både kropp och själ. Vi har pratat med vandringsexperten och äventyrsjournalisten Emma V Larsson som här ger sina tre bästa skäl till varför vandring är bra för dig.