Annons

Pajdeg utan gluten och laktos

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
13 mars, 2013
Pajdeg utan gluten och laktos

Min sambo har kommit in i ett svep att han vill ha allting glutenfritt eller med så lite i som möjligt. Jättekul utmaning tycker jag eftersom det är jag som alltid lagar maten hos oss.

Igår överraskade jag med en paj helt utan utan gluten och för att göra det extra festligt är den utan laktos också! Den fick en 4 / 5 i betyg av gubben. Överraskande nog saknade han bara några tomater i fyllningen, då  hade det varit en solklar femma!

Receptet:
1 dl rostat kikärtsmjöl. (Rosta 1 dl torra kikärtor i ugnen. Sätt ugnen på max, låt bli varm. rosta sedan kikärtorna i 10 minuter. Låt svalan och mixa till fint mjöl i din matberedare.)

Annons

Passa även på att rosta mer kikärtor när du håller på och gör det här goda knäcket!

3/4 dl solroskärnor
1,75 dl bovetemjöl
1 msk olivolja
1 dl vatten
Lägg allt i din matberedare och mixa till en slät massa. Degen blir jättekladdig. Det ska vara så. Tryck ut den, med fuktiga händer, i en pajform i förslagsvis silikon. (Eller något annat material som klarar gå från frysen till ugnen) Nagga.
Ställ i frysen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader
När ugnen är varm lägg i skalet och grädda i cirka 8 minuter.

Jag gjorde fyllningen på lök, fransk ost och oliver. Hoppa över osten eller välj tofu om du ska bjuda en ”laktis” eller vegan.
Min fyllning:
4 lökar skurna i halvmånar
Brieost
Svarta oliver, urkärnade

Mjukstek löken utan att den tar färg. Lägg i det förgräddade pajsklet. Toppa över osten och oliverna.

Äggstanning
3 ägg
1 msk vatten
persilja
salt och peppar
Vispa ihop allt och häll över. Grädda hela pajen i cirka 30-40 minuter. 200 grader. Låt helst vila en liten stund innan ni hugger in.
IMG_4303

Annons

IMG_4301

Jag är ingen matbildsfotograf, men ville ändå visa hur det kan se ut. Och jag hoppas att ni också vågar laga mat utan gluten.

Ha en kanonfin eftermiddag

 

 

Annons

12 mars, 2013 0
Dagens mellanmål

IMG_4299

Idag står det alger på mellanmålsmenyn. Jag älskar alger men min sambo tycker att det är något som man ska ge till fiskarna….
Och ja, det har hänt att han lagt ner lite i vårt akvarium för att retas….

Algerna måste blötläggas först i minst 10 minuter för att bli ätvänliga.
Jag har märkt att folk inte äter mellanmål. Det är något som prioriteras bort. Men varför? Mellanmål är så viktigt. Många kan tänka sig att ta en kaffe och bulle vid tretiden. Om du byter ut bullen mot en (grov) smörgås med pålägg så vips så har du ett mellanmål. Det är rätt lätt eller hur?

Annons

Ha en trevlig dag!

 

Dela inlägget
Annons
10 mars, 2013 0

Idag håller vi på att förbereda oss för kalaset som ska äga rum i eftermiddag. Min stora tjej har fyllt 2 år och det ska så klart firas.

Det kommer att bli fiskdamm, dans och tårta.

Nu har jag inte tid längre. Hej hej.

Annons
Dela inlägget
Annons
9 mars, 2013 0
Aubergineröra

Hej alla goa!

Ni som gillar att doppa grönsaker eller vill ha en god sås till er grillade biff (gud förbjude!) lyssna noga nu.

Detta är en av mina bättre såser – och det är ju självklart inte jag som kommit på den, väldigt poppis i mellanösten och runt de länderna.
En röra som är mild i smaken från början och behöver kryddas på lite. Det finns inget som är rätt eller fel i matlagning – så även om det inte står i receptet så prova att lägga till vitlök och ta bort citronen.

Annons

Jag hade bråttom till förskolan när jag gjorde detta så jag han inte grädda auberginen tillräckligt länge, men ni förstår principen.
Aubergineröra 1 skål

2 auberginer
2 msk matyogurth, 8%
citronsaft (eller vitlök)
salt

Här kommer recpetet i steg-för-steg:

IMG_4256

1. Börja med att sätta ugnen på det varmaste du har, i mitt fall 280grader. Hacka / gör små stick i auberginen med en kniv, lägg den i en form, tråkigt att behöva städa en ugn i fall den läcker. Grädda auberginen i minst 30 minuter, den ska bli svart i skalet, bucklig och mjuk. På bilden har de varit i ugnen i 32 minuter – där efter fick jag springa med ilfart för att inte komma försent till förskolan.

Annons

IMG_4257

2. Låt de svalna innan du delar och skrapar ur innanmätet.
IMG_4258

 

3. Lägg i mixern med yoghurten och kryddorna. Mixa till en slätsås. Smaka av. Jag skrev med flit inga mått på kryddorna för det         är ditt jobb att smaka av och prova vad som är gott i din mun.

IMG_4261

Annons

 

4. Klart för servering!

Ha en urmysig lördag! Vi ses!

Dela inlägget
Annons
7 mars, 2013 0
Knäckebröd på kikärtsmjöl och andra nyttigheter.

Hej

Igår bakade jag ett gott bröd som jag gärna delar med mig av:

Som vanligt blev jag inspirerad av andra matbloggar – och kör mitt egna race med de råvaror jag har hemma. Läste att man kunde göra sitt egna kikärtsmjöl och det ville ju jag med göra. Sedan stoppade jag i det jag hade hemma.

IMG_4246
Så här gott ser det ut när det är klart. Min dotter fick smaka och sade genast: Meera ”baggebröd” (allt hårt bröd är för henne baggebröd)
Annons

 

Receptet ger en plåt

Du behöver:
2 dl kikärtor (torra och hårda, inte från en konservburk, utan från en påse)
0,25 dl chiafrön
0,25 dl solrosfrön
0,25 dl svarta sesamfrön
0,25 dl vita sesamfrön
0,25 dl linfrön
0,25 dl pumpakärnor
3 dl kokande vatten

Börja med att rosta kikärtorna i ugnen. 180grader i 10 minuter. Låt de kalla innan du lägger de i matberedaren. Mixa i flera minuter (jag fick ta några pauser för att inte överhetta min matberedare). Det ska bli ett mjöl av kikärtorna.

Under tiden blandar du ihop de torra varorna tillsätt sedan kikärtsmjölet och häll  över 3 dl kokande vatten. Tryck ut på en bakplåtsklädd plåt. Detta gjorde jag med fuktiga händer och slickepott – glöm kavlen för smeten är kladdig! Den bör vara omkring 0,5 cm hög, annars blir den för tunn.

Annons

Grädda i 180grader  – 45 minuter. Känn under brödet om det är torrt, annars grädda lite till.

IMG_4249
Serveringsförslag.

Brödet blir en även kul gåbortpresent!

 

 

Dela inlägget
Annons
4 mars, 2013 0
Mina favoriter just nu

Hej

Utan inbördes ordning listar jag mina favoriter just nu:
IMG_4233

Nässköljaren, kokosfett, inlagda grönsaker, vetegroddar, röda linser, 3 paranötter ( / dag ger dig dagsbehovet av selen!) och casewnötter.

Annons

Detta får inte fattas i mitt skafferi. Har ni några favoriter som ni inte kan vara utan?

Ha en bra måndag!

Dela inlägget
Annons
Annons