Groddat är godast

Vegetariskt på menyn?

Det förvånar mig fortfarande att vi vegetarianer fortfarande inte förväntas vara intresserad av mat. Vi är besvärliga och konstiga och svåra att förstå sig på. Vi äter bara gräs eller morötter.  Vi ska ju inte vara hungriga vid lunchtid. Det passar ju inte – då ska det ju serveras kött, sås och potatis. Eller raggmunk med fläsk.

Flera gånger den här veckan har jag varit ute och ätit lunch på typiska lunchrestauranger. På ena stället tog de helt enkelt bara bort proteiner utan att ersätta med vegetariskt motsvarande.
På andra stället har de en vegetarisk rätt som de serverar hela veckan. De andra rätterna varieras och känns fräschare. På denna oreangebricklunchservering där maten serveras via stora kantiner över disk, fick jag naturligtvis vänta på min mat så länge att alla andra redan hade ätit upp och börjat med kaffet. Saknas det kunskaper i mise en place eller? Varför tar det så långt tid.

Flera gånger har jag också fått förmånen att få äta det som ”kocken kan hitta på”   åhh vad spännade! Verkligen.
Och du.. skulle du bli sugen på:

Ett veg. alt  för 80 kr.  Vad är det? Visst vattnas det i munnen, men det låter ju hur gått som helst, ett veg,alt. Ja men det tar vi! Hela gänget.  Det är ju så spännande att läsa alla dess menyer, kött / fisk / kyckling är utförligt och trevligt formulerade och sedan kommer detta:

veg. alt. De menar förstås det vegetariska alternativet. Men VA FAN! Ska inte vi få veta vad vi äter? Hallå skärpning!

Hur skulle detta få dig, som köttätare att känna?

  • Tänk om den vegetariska rätten var klar och köttet fick man vänta på. Kötttätten kommer in när alla har ätit upp och rasten snart är slut.
  • Eller om du skulle få det som kocken hittar på?  Han kanske hittar en påse mammascan längst bak i frysen. Och blandar i hop med lite av varje som finns.
  • Skulle du köpa ett kött.alt för 80kr? Ärligt? Skulle du? Man har ju ingen jävla aning om vad man får.

Dessutom är jag bekant med ganska många kockar som själva har sagt hur mycket det fuskar och myglas i kök. Så även att du beställt vegetarisk kan du ge dig sjutton på att det finns köttbuljong eller gelatin i din rätt.

Jag blir trött. Bättring krogsverige!

Jag vill kunna gå ut och äta, bli mätt och ha kul. Jag vill vara säker på att jag får bra mat som är 100% vegetarisk och gärna helst ekologiskt.

 

 

 

 


One comment on “Vegetariskt på menyn?

  1. Malin on

    Ja restaurangerna är skrämmande dåliga på veg.
    Vi har försökt boka bra mat i samband med vår årliga kickoff å trots att det varit riktigt bra/fina hotell har ingen av våra gäster varit nöjda med vego-alternativet. Uselt.
    Om man är på en wok så får man ofta bara smaklösa grönsaker (fräscha förvisso men utan all god krydda som är i andra wok-rätter) Jag är inte vego själv men har provat vego-alternativet tillräckligt för att veta!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Obligatorisk träning på arbetstid? Vad tycker du?

Blogginlägg

I går läste jag en debattartikel på Metro, den handlade om att införa obligatorisk träning på arbetstid.  Vad tycker du? Ska träning vara något obligatoriskt på arbetstid? Personligen gillar jag inte ordet obligatoriskt utan skulle hellre välja att säga erbjuda eller nästan obligatoriskt. Jag får ofta höra att vi talar om vuxna människor och man inte kan tvinga eller styra någon […]

Njut av december utan ångesten i januari

Blogginlägg

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam. Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt. Kroppsligt Man äter det som syns och finns. Måste alla […]

Jobba lagom – för din skull

Andligt

Har du tid att jobba lagom? Har du tid med återhämtning i vardagen?  Hur är det egentligen? Många har en tendens att skjuta på eller stryka över den viktiga återhämtningen, det är någon som man tar hand om sen. När kommer egentligen sen? Finns det ens? ”Sen” är ett resultat av mitt ”nu” Jag har […]

Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Blogginlägg

Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet. Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera […]

Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

Andligt

Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen. […]

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Blogginlägg

Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner: Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning […]

Uppblåsta rotsaker?

Blogginlägg

  Hej! Nu är det höst och i affärerna säljs massvis med rotsaker. Gott och nyttigt eller?  Men jag har märkt att rotsakerna inte smakar ”som de ska” – Har ni också gjort det? Av någon anledning tycker jag att rotsakerna smakar uppblåsta, konstgjorda och inte riktiga. Skumt och ”billigt” . Vi köpte på oss ganska […]

Gott tillbehör med kikärtor

Övrigt

Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast. Sallad med kikärtor och salladslök I burk kikärtor 1 bunk salladslök, knippt Persilja Olja Salt Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.  

Köttfri lasagne med sås gjord på kikärtor

Övrigt

Hej alla fina Jag vill bara tips om ett bra, gott och köttlikt recept jag gjorde. Det blev en pastasås med kikärtor som bas – mycket och gott och likt köttfärssås i färg, smak och textur.  Smakar alltså inte kikärtor alls. Passar bra till pasta eller i lasagne som vi gjorde. ”Kikärtssås” 1 gul lök, […]