Den här kladdkakan förför alla, skriver Ulrika Hoffer i sin kokbok Smarta sötsaker. Saftig, nötig och med rejäl chokladsmak.
Kakan gör sig bäst när den svalnat ordentligt, gärna dagen efter. En kaka utan vetemjöl blir inte torr och tråkig av att vänta på att ätas – tvärtom!
Kakan ger 10-12 bitar.
Portioner: 12
Ingredienser
6 ägg (vitor och gulor separerade)
3 dl mandel
2 1/2 dl dadlar utan kärnor
2 dl vatten
1/2 dl kakao, eller lite mer om du älskar chokladsmak
En knivsudd chili, om du vill
Gör så här
Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitor och gulor var för sig.
Kör mandlarna i en mixer tills de blir till mjöl.
Tillsätt dadlar vatten äggulor och kakao i mixern. Kör på hög hastighet.
Vänd ner äggvitan i smeten, försiktigt så att fluffigheten bevaras.
Smaksätt exempelvis med lite chili för extra sting.
Fördela smeten i en springform och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Den ska vara lite ”dallrig” när du tar ut den ur ugnen.