Annons
Annons

Svampburgare med surkål och chipotledressing

Vem behöver burgare av kött eller "fejkkött" när det finns svamp­? I denna svampburgare ryms även immunstärkande och syrlig surkål som möter svampen i en mustig symfoni, och toppas med en het och rökig chilidressing.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 januari, 2021
Svampburgare med surkål och chipotledressing

Vem behöver burgare av kött eller ”fejkkött” när det finns svamp­? I denna svampburgare ryms även immunstärkande och syrlig surkål som möter svampen i en mustig symfoni, och toppas med en het och rökig chilidressing.

Receptet är taget ur boken ”Happy food green” (Bookmark) av Niklas Ekstedt och Henrik Enbart, en bok med fokus på den hälsobringande ”verkliga medelhavsmaten” som ger ett långt och friskt liv.Bokomslag till Happy Food Green

Ingredienser

4 portioner

Chipotledressing:
2 äggulor
2 tsk rödvinsvinäger 1 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor, rivna 2 msk chipotlepasta
2 dl matolja
Salt

Svampburgare:
1 rödlök
1⁄2 dl ättiksprit
12 procent
1⁄2 dl socker
1 dl vatten
1 tsk + 1 krm salt
500 gram blandad svamp
1 msk smör
2 msk grovt skuren persilja och salvia
150 gram surkål
4 hamburgerbröd

LÄS OCKSÅ: Vegansk Shepherds pie – comfort food deluxe

Gör så här

Chipotledressing:
Vispa ihop äggula, vinäger, senap, vitlök och chipotlepasta i en vid bunke.
Fortsätt vispa och tillsätt oljan droppvis till en slät och krämig konsistens. Smaka av med salt.

Svampburgare:
Skala och skiva rödlöken i ca 1⁄2 cm tjocka skivor.
Koka upp ättiksprit, socker, vatten och 1 tsk salt. Lägg i den skivade löken och låt stå 20 minuter.
Rensa svampen och lägg i en bunke, fyll på med kallt vatten tills det finns ett mellanrum
i botten så att jord och smuts kan sjunka till botten. Rör om och låt stå 10–15 minuter.
Lyft svampen från vattnet, försiktigt så att du inte rör upp smutsen i botten. Lägg svam­pen i en varm stekpanna.
Låt svampen koka upp och släppa vatten, låt koka tills vatt­ net har dunstat bort.
Tillsätt 1 msk smör och stek svampen gyllenbrun. Smaka upp med 1 krm salt och blanda med örterna.
Rosta brödet på båda sidor, fyll med svamp, chipotledressing, surkål och picklad lök.

LÄS OCKSÅ: Spenat- och kesovåfflor med topping

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons