Caesarsalladen är en klassiker. Den här varianten med rökig smak på rödbetorna tillsammans med den krämiga dressingen gör att smaken blir oemotståndlig. Och grönkålen gör den extra hälsosam med sitt höga C-vitamininnehåll.
Detta är ett grundrecept och går att ha som en sidorätt eller, om du vill, lägg till protein så det blir en huvudrätt till lunch eller middag.
Receptet kommer från boken "Happy me" (Bladh by Bladh) som är full av immunstärkande och antiinflammatorisk mat. Bokens författare Marie Andersson Butler är grundare av restaurang Happy M Kitchen i Göteborg.
LÄS OCKSÅ: Värmande linsgryta med grönkål och mango
Av Carolina Eriksson
Ingredienser
4 personer
2 rödbetor, kokta, skurna i klyftor
8 st grönkål, utan stjälk och och skurna i bitar
1 romansalladshuvud, strimlad
2 dl Caesardressing, se nedan
1⁄2 rödlök, finskuren i halva ringar
1 msk extra virgin olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk citron, pressad
1 msk tamari
1 tsk rökt paprika
2 msk tamarirostade solrosfrön, se nedan
Salt efter smak
Lägg rödbetor, rödlök, olja, balsamvinäger, citron, tamari, rökt paprika och salt i en skål och rör om. Låt marinera i cirka 30 minuter.
Ånga grönkålen (se sidan xx) i 2–3 minuter tills de är mjukna. Låt den svalna. Lägg romansalladen och grönkålen i en skål och häll i Caesardressing. Blanda försiktigt runt så att såsen sugs upp av bladen.
Ta en ny skål och lägg ett lager med salladen i botten och varva sedan med rödbetor och rödlök. Fortsätt tills det är slut (att varva och inte blanda hindrar salladen från att bli rosa). Garnera med solrosfrön.
Servera gärna med tempeh, tofu, lax eller räkor.