Annons
Annons

Caesarsallad med vitaminspäckad grönkål

Caesarsalladen är en riktig klassiker! Det här är en matig variant med rödbetor, rökt paprika och en krämig dressing. Grönkålen gör den extra hälsosam med sitt höga C-vitamininnehåll.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
12 april, 2023
Caesarsallad med vitaminspäckad grönkål

Caesarsalladen är en riktig klassiker! Det här är en matig variant med rödbetor, rökt paprika och en krämig dressing. Grönkålen gör den extra hälsosam med sitt höga C-vitamininnehåll.

Receptet kommer från boken ”Happy me” (Bladh by Bladh) som är full av immunstärkande och antiinflammatorisk mat. Bokens författare Marie Andersson Butler är grundare av restaurang Happy M Kitchen i Göteborg.

Tips! Detta är ett grundrecept och går att ha som en sidorätt. Eller om du vill; lägg till protein så det blir en huvudrätt till lunch eller middag.

LÄS OCKSÅ: Värmande linsgryta med grönkål och mango

Ingredienser

4 personer
2 rödbetor, kokta, skurna i klyftor
1⁄2 rödlök, finskuren i halva ringar
1 msk extra virgin olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk citron, pressad
1 msk tamari
1 tsk rökt paprika
2 msk rostade solrosfrön
8 st grönkål, utan stjälk och och skurna i bitar
1 romansalladshuvud, strimlad
2 dl Caesardressing (se nedan)
Salt efter smak

Caesardressing:
2 ½ dl havre- eller sojayoghurt (osötad)
5 msk extra virgin olivolja
1 tsk kapris
1 tsk rissirap/lönnsirap
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk djionsenap
2 katrinplommon, hackade
Salt och svartpeppar efter smak

Mixa allt i en mixer tills dressingen blir slät.

LÄS OCKSÅ: Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Gör så här

Lägg rödbetor, rödlök, olja, balsamvinäger, citron, tamari, rökt paprika och salt i en skål och rör om. Låt marinera i cirka 30 minuter.
Ånga grönkålen i 2–3 minuter tills de är mjukna. Låt den svalna. Lägg romansalladen och grönkålen i en skål och häll i Caesardressing. Blanda försiktigt runt så att såsen sugs upp av bladen.
Ta en ny skål och lägg ett lager med salladen i botten och varva sedan med rödbetor och rödlök.
Garnera med solrosfrön. Servera gärna med tempeh, tofu, lax eller räkor.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons