Fakta
För bästa resultat av de härrecepten krävs lite enkla förberedelser dagen innan tårtorna ska göras. Blötlägg cashewnötterna dagen innan och ställ in en konserv med kokosmjölk i kylen. Mjölken kommer då skikta sig och det är endast den tjocka krämiga
mjölken vi är ute efter.
Recept och foto: Maya Dilek
Sommaren är här med sol, färska bär och firande av student, bröllop, dop och midsommar.
Här kommer ett recept utan gluten, mjölk och vanligt socker som passar alla festligheter.
Ingredienser
Botten
15 urkärnade dadlar
1 nypa salt
2 dl mandel
2 dl cashewnötter
1 msk kakao
2 msk kokosolja
Fyllning
2 dl blötlagda cashewnötter
500 g mogna jordgubbar
100 g färska hallon
1,25 dl lönnsirap
3 krm vaniljpulver
6 msk agar agar flakes
1 dl kokosmjölk, den tjocka krämen från en kyld konserv
1 dl vatten
1 msk citron saft
1 nypa salt
Klä botten av en springform (cirka 18 cm i diameter) med bakplåtspapper och klä sidorna med plastfolie eller bakplåtspapper.
Mixa alla ingredienser till tårtbotten. Pressa ner smeten jämt i botten av formen och ställ i frysen.
Skölj av cashewnötterna och torka av med papper. Mixa nötterna med jordgubbar och hallon helt slätt i en matberedare.
Blanda resterande ingredienser i en kastrull. Sätt kastrullen på medelhög värme och låt sjuda under kraftig omrörning i cirka tio minuter, tills smeten tjocknat en aning och all agar agar är upplöst. Häll långsamt den varma blandningen ner i jordgubbssmeten under mixning och se till att allt blandas noga.
Ta ut springformen ur frysen och häll på jordgubbssmeten ovanpå botten.
Ställ in i kylen för att stelna.
Dekorera tårtan med färska frukter och bär innan servering.
LÄS OCKSÅ: Bästa efterrätterna i midsommar – för dig som vill leva nyttigt
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!