Annons
Annons

4000 steg om dagen minskar risken att dö i förtid

Vi har länge fått höra att 10 000 steg per dag är så långt som vi bör gå för att minska risken att dö i förtid. Men ny forskning visar att det kan räcka med betydligt färre steg än så! Även om det är bättre för hälsan ju fler steg vi tar.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 augusti, 2023
Par som promenad vid vatten.

 De nya forskningsrönen kommer från en stor metastudie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Preventive Cardiology. Den bygger på 17 observationsstudier av stegmängden hos totalt 226 889 personer från olika länder. Deltagarna var såväl friska personer som människor med känd risk för hjärt-kärlsjukdom. Forskarna gjorde sedan uppföljningar med deltagarna efter ungefär sju år.

4000 (eller 2000) steg räcker

Det är redan bevisat att inaktivitet ökar risken för såväl hjärt- och kärlsjukdomar som allmän ohälsa och för tidig död. Den optimala mängden steg per dag som är bäst för att stärka hälsan har varit lite oklar, men vi har oftast fått höra att det är 10 000 steg per dag som gäller. Men denna omfattande studie visar alltså på något annat!

Forskarna kom nämligen fram till att personer som går 3 967 steg per dag eller längre, har en minskad risk att dö i förtid av alla orsaker. Till och med de som ”bara” går 2 337 steg eller fler minskade risken att dö i förtid av hjärt-kärlsjukdom specifikt.

Ju fler steg desto bättre

Men ju fler steg desto bättre! Studien visar nämligen på en statistiskt signifikant minskning i dödlighet för varje ökning i stegmängd. 1 000 steg extra om dagen gav i snitt 15 procent lägre risk att dö i förtid av alla orsaker, medan 500 steg extra om dagen gav 7 procent lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Detta gällde ända upp till 20 000 steg per dag.

Läs mer om studien här!

Av Carolina Eriksson 

Annons
Annons