Ett ägg om dagen kan minska måttet på magen. Det visar en ny studie från universitetet i Connecticut.
Vill man gå ner i vikt kan man med fördel äta ägg, visar studien som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Metabolism. Däremot bör det direkt påpekas att studien finansierats av den amerikanska äggindustrin.
Undersökt personer med metabolt syndrom
Deltagare i studien har varit medelålders kvinnor och män med så kallat metabolt syndrom, vilket kortfattat är olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Forskarna vid universitetet i Connecticut har lät deltagarna äta tre ägg om dagen, eller motsvarande mängd av ett annat livsmedel med liknande näringsinnehåll.
Ingen höjning av kolesterolet
Forskarna kunde efter 12 veckor inte se någon förhöjning av kolesterolnivåerna i blodet, trots att äggätarna nu fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare. Tvärtom hade alla deltagare i studien istället fått sänkta blodfetter och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL.
– Numera har man upptäckt att det hos friska människor finns en kontrollfunktion så att när man får i sig mycket kolesterol genom maten minskar upptaget av kolesterol, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.
Högvärdigt protein och fettlösligt vitamin
Ägg är, i måttliga mängder, ett nyttigt livsmedel som innehåller höga halter av högvärdigt protein. I gulan finns också fettlösliga vitaminer, främst vitamin A och E.
– Äggulan är ju den fetare delen och vitan är den mer proteinrika delen, så vitaminerna finns mycket i äggulan. Men vad äggen innehåller beror på foderkompositionen. Beroende på vad hönorna får för foder så kan också vitamininnehållet variera, säger Eneroth.
Kan minska bukfetman
Att äta ägg till frukost eller använda det i matlagningen är enbart positivt för den som vill minska på bukfetman, menar forskarna. En frukost rik på protein och fiber gör att man står sig längre utan att bli hungrig allt för snabbt igen.
Av Isabelle Hedander