Allergier är kroppens respons på något som den inte tål. Kroppen kan reagera på många olika typer av ämnen, därför är det bra att amma länge och stärka barnets immunförsvar och introducera kroppen för främmande ämnen så sent som möjligt.
Kroppen skapar antikroppar mot främmande ämnen, och det finns många olika typer av allergiska och överkänsliga responser.
- Anafylaktisk chock är en tydlig, svår och i vissa fall dödlig, akut allergireaktion.
- IgE-reaktioner är akuta reaktioner som man kan mäta genom blodprover eller med en pricktest på sjukhus.
- IgG- och IgM-reaktioner är underliggande eller dolda reaktioner som man vanligtvis inte mäter genom vanliga sjukhusprov. De kan däremot mätas med speciella blodprover. För mer information se www.scandlab.com angående Food Allergy Profile (FAP). Dessa reaktioner kan ge en fördröjd effekt eller ge problem som trötthet, hyperaktivitet, förkylningar, huvudvärk och andra symtom som man oftast inte kopplar ihop med allergier.
- Matsmältningsreaktioner. En del barn har svårt att tåla vissa ämnen, som till exempel lök, inte för att de är allergiska mot dem utan för att de har svårt att smälta dem.
- Överkänslighetsreaktioner. Detta är negativa effekter mot födoämnen eller ämnen i miljön som kan vara orsakade av andra reaktioner än klassiska Ig-immunreaktioner. Man missar ofta dessa reaktioner med de vanliga tester som görs på sjukhus.
Allmänt om tester kan sägas att man hittar vad man letar efter. Man hittar också vad man kan och vill mäta och inte vad man är omedveten om eller inte har analysmetoder/utrustning för att mäta. Ju mindre du ammar och ju tidigare du introducerar allergener, desto större risk för reaktioner. Vaccinationer och en obalanserad tarmflora ökar också risken för reaktioner.
Av Peter Wilhelmsson
Fakta
Texten är hämtad ur boken ”Friskare barn” av Peter Wilhelmsson.