Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Liten flicka ger insulinspruta till sig själv

PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

Det är forskare vid Örebro universitet som kunnat påvisa detta samband i en studie av en grupp med mödrar och barn. Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi, och kollegan Matej Orešič, forskare i biomedicin, har publicerat två studier om just kopplingen mellan högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), och de autoimmuna sjukdomarna typ-1-diabetes och celiaki (glutenintolerans) hos nyfödda barn.

 

Genetiska anlag inte allt
Typ 1-diabetes är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn och ungdomar i Norden, även om ökningen har planat ut på senare år (kanske beror det på striktare reglering av just PFAS). En del barn har genetiska anlag för sjukdomen, men bara cirka var tionde utvecklar den. Forskare diskuterar därför en stor mängd miljöfaktorer som orsak till utvecklandet av autoimmuna sjukdomar som denna, och man vet också att virusinfektioner och kost spelar in.

LÄS OCKSÅ: PFAS överförs från mamma till foster under graviditeten

Fem tusen olika kemikalier
PFAS är en grupp på ungefär 5 000 konstgjorda, syntetiska kemikalier som används i stor utsträckning i dagens samhälle. PFAS-ämnen förekommer nu överallt i miljön, är svårnedbrytbara och nästan alla människor har därmed sådana ämnen i kroppen, enligt Kemikalienspektionen. Exempelvis finns de i rengöringsmedel, impregnerade textilier, läder och pappersförpackningar, möbeltyg samt brandskum. De finns även i smink och solkrämer samt stekpannor med non stick-beläggning, bland annat. De är populära på grund av sin förmåga att bilda vatten-, fett- och smutsavvisande ytor och gör att exempelvis krämer och smink glider lättare på huden.

PFAS-exponering visade sig i blodprov
I den ena studien, publicerad i Environment International, visar forskarna vilken effekt PFAS har på nyfödda barn, efter att deras mödrar varit utsatta för dessa skadliga kemikalier – som man vet  överförs från mamma till foster under graviditeten. Man såg att de barn som varit utsatta för en hög exponering av PFAS-ämnen under fosterstadiet hade en viss så kallad "lipidprofil", i de blodprover som mäter blodfetter och som tidigare förknippats med en ökad risk för typ 1-diabetes hos barn.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

I en annan ny studie, publicerad i Environmental Research, visar Tuulia Hyötyläinen och Matej Orešič på sambandet mellan PFAS och celiaki. Resultaten visade att hög exponering av PFAS medan barnet ligger i magen, och sedan under spädbarnstiden, kan skynda på utvecklingen av celiaki hos de barn som har genetiska anlag för sjukdomen. Exponeringen för skadliga kemikalier kan också vara kopplat till andra hälsorisker, menar forskarna.

Källa: Forskning.se och de vetenskapliga studierna:

 

Prenatal exposure to perfluoroalkyl substances modulates neonatal serum phospholipids, increasing risk of type 1 diabetes

- Early-life exposure to perfluorinated alkyl substances modulates lipid metabolism in progression to celiac disease

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.