Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Liten flicka ger insulinspruta till sig själv

PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

Det är forskare vid Örebro universitet som kunnat påvisa detta samband i en studie av en grupp med mödrar och barn. Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi, och kollegan Matej Orešič, forskare i biomedicin, har publicerat två studier om just kopplingen mellan högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), och de autoimmuna sjukdomarna typ-1-diabetes och celiaki (glutenintolerans) hos nyfödda barn.

 

Genetiska anlag inte allt
Typ 1-diabetes är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn och ungdomar i Norden, även om ökningen har planat ut på senare år (kanske beror det på striktare reglering av just PFAS). En del barn har genetiska anlag för sjukdomen, men bara cirka var tionde utvecklar den. Forskare diskuterar därför en stor mängd miljöfaktorer som orsak till utvecklandet av autoimmuna sjukdomar som denna, och man vet också att virusinfektioner och kost spelar in.

LÄS OCKSÅ: PFAS överförs från mamma till foster under graviditeten

Fem tusen olika kemikalier
PFAS är en grupp på ungefär 5 000 konstgjorda, syntetiska kemikalier som används i stor utsträckning i dagens samhälle. PFAS-ämnen förekommer nu överallt i miljön, är svårnedbrytbara och nästan alla människor har därmed sådana ämnen i kroppen, enligt Kemikalienspektionen. Exempelvis finns de i rengöringsmedel, impregnerade textilier, läder och pappersförpackningar, möbeltyg samt brandskum. De finns även i smink och solkrämer samt stekpannor med non stick-beläggning, bland annat. De är populära på grund av sin förmåga att bilda vatten-, fett- och smutsavvisande ytor och gör att exempelvis krämer och smink glider lättare på huden.

PFAS-exponering visade sig i blodprov
I den ena studien, publicerad i Environment International, visar forskarna vilken effekt PFAS har på nyfödda barn, efter att deras mödrar varit utsatta för dessa skadliga kemikalier – som man vet  överförs från mamma till foster under graviditeten. Man såg att de barn som varit utsatta för en hög exponering av PFAS-ämnen under fosterstadiet hade en viss så kallad "lipidprofil", i de blodprover som mäter blodfetter och som tidigare förknippats med en ökad risk för typ 1-diabetes hos barn.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

I en annan ny studie, publicerad i Environmental Research, visar Tuulia Hyötyläinen och Matej Orešič på sambandet mellan PFAS och celiaki. Resultaten visade att hög exponering av PFAS medan barnet ligger i magen, och sedan under spädbarnstiden, kan skynda på utvecklingen av celiaki hos de barn som har genetiska anlag för sjukdomen. Exponeringen för skadliga kemikalier kan också vara kopplat till andra hälsorisker, menar forskarna.

Källa: Forskning.se och de vetenskapliga studierna:

 

Prenatal exposure to perfluoroalkyl substances modulates neonatal serum phospholipids, increasing risk of type 1 diabetes

- Early-life exposure to perfluorinated alkyl substances modulates lipid metabolism in progression to celiac disease

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.