Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Liten flicka ger insulinspruta till sig själv

PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

Det är forskare vid Örebro universitet som kunnat påvisa detta samband i en studie av en grupp med mödrar och barn. Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi, och kollegan Matej Orešič, forskare i biomedicin, har publicerat två studier om just kopplingen mellan högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), och de autoimmuna sjukdomarna typ-1-diabetes och celiaki (glutenintolerans) hos nyfödda barn.

 

Genetiska anlag inte allt
Typ 1-diabetes är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn och ungdomar i Norden, även om ökningen har planat ut på senare år (kanske beror det på striktare reglering av just PFAS). En del barn har genetiska anlag för sjukdomen, men bara cirka var tionde utvecklar den. Forskare diskuterar därför en stor mängd miljöfaktorer som orsak till utvecklandet av autoimmuna sjukdomar som denna, och man vet också att virusinfektioner och kost spelar in.

LÄS OCKSÅ: PFAS överförs från mamma till foster under graviditeten

Fem tusen olika kemikalier
PFAS är en grupp på ungefär 5 000 konstgjorda, syntetiska kemikalier som används i stor utsträckning i dagens samhälle. PFAS-ämnen förekommer nu överallt i miljön, är svårnedbrytbara och nästan alla människor har därmed sådana ämnen i kroppen, enligt Kemikalienspektionen. Exempelvis finns de i rengöringsmedel, impregnerade textilier, läder och pappersförpackningar, möbeltyg samt brandskum. De finns även i smink och solkrämer samt stekpannor med non stick-beläggning, bland annat. De är populära på grund av sin förmåga att bilda vatten-, fett- och smutsavvisande ytor och gör att exempelvis krämer och smink glider lättare på huden.

PFAS-exponering visade sig i blodprov
I den ena studien, publicerad i Environment International, visar forskarna vilken effekt PFAS har på nyfödda barn, efter att deras mödrar varit utsatta för dessa skadliga kemikalier – som man vet  överförs från mamma till foster under graviditeten. Man såg att de barn som varit utsatta för en hög exponering av PFAS-ämnen under fosterstadiet hade en viss så kallad "lipidprofil", i de blodprover som mäter blodfetter och som tidigare förknippats med en ökad risk för typ 1-diabetes hos barn.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

I en annan ny studie, publicerad i Environmental Research, visar Tuulia Hyötyläinen och Matej Orešič på sambandet mellan PFAS och celiaki. Resultaten visade att hög exponering av PFAS medan barnet ligger i magen, och sedan under spädbarnstiden, kan skynda på utvecklingen av celiaki hos de barn som har genetiska anlag för sjukdomen. Exponeringen för skadliga kemikalier kan också vara kopplat till andra hälsorisker, menar forskarna.

Källa: Forskning.se och de vetenskapliga studierna:

 

Prenatal exposure to perfluoroalkyl substances modulates neonatal serum phospholipids, increasing risk of type 1 diabetes

- Early-life exposure to perfluorinated alkyl substances modulates lipid metabolism in progression to celiac disease

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.