Blodfettssänkande läkemedel har börjat att skrivas ut även till barn. Det visar en kartläggning som SvD låtit göra.
Enligt kartläggningen får idag nära 300 barn och ungdomar i åldern fyra till 19 år så kallade statiner utskrivna. Ett antal som ökar – om än långsamt.
Statinerna har blivit enorma storsäljare och nästintill slagit rekord i modern läkemedelshistoria. I Sverige skrivs dessa medel idag ut till över 800 000 personer och statinpreparatet Lipitor har under 2000-talet varit världens mest sålda läkemedel.
Statinerna har dock flera uppmärksammade biverkningar som till exempel muskelsvaghet och leverpåverkan.
Studier på vuxna
Anledningen till att man äter statiner är att man har för höga blodfetter, det vill säga för högt kolesterol. Detta upptäcks i blodtester och avsikten med medicineringen är att minska risken för framtida hjärtinfarkt och för slaganfall, skriver SvD.
Däremot har nästan alla studier gjorts på vuxna, äldre personer. Men trots det har läkare och statintillverkande företag i alla år lobbat, och jobbat, för att statiner även ska ges till barn och ungdomar under 18 års ålder, något som väckt och väcker upprörd debatt.
Nu godkända till barn
Ett litet antal studier på sammanlagt 800 barn stöder att LDL-nivåerna minskar hos barn. Övriga effekter, såväl goda som onda, vid användande av statiner under längre tid är däremot okända.
Nu har de fem vanligaste statinprodukterna blivit godkända för behandling av barn ned till åtta års ålder.
Den för statinanvändning utpekade målgruppen har hela tiden varit barn och ungdomar i familjer med ärftligt höga blodfetthalter, särskilt gällande det så kallade onda kolesterolet LDL. Detta på grund av att medlemmar i dessa familjer kan drabbas av och avlida av tidig åderförkalkning och hjärtdöd redan i 40-årsåldern.
Varje år föds ungefär 250 barn med dessa problem, berättar Olov Wiklund, professor emeritus i Göteborg, för SvD.
Alternativa behandlingar
Professor Claude Marcus vid Huddinge universitetssjukhus tycker att frågan är klurig:
–Den svåra frågan är om vi ska behandla överviktiga barn med höga blodfetthalter och kanske andra sjukdomssymtom med läkemedel.
Han menar också att det är viktigt att först, innan man skriver ut läkemedel, ska tänka på alternativa sätt att förbättra barnets värden:
– Det självklara är naturligtvis att först försöka med livsstilsförändringar som ökad motion och bättre kost, säger han till SvD.
Rött ris sänker kolesterolet
Det finns även annan hjälp att få. Många upplever till exempel att de får samma hjälp, men färre biverkningar, med Redasin, ett kosttillskott som innehåller rött ris. Kosttillskottet är en storsäljare i Finland, finns sedan några år tillbaka även i Sverige och blir ständigt populärare.
Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL.
Läs även artiklarna Naturlig kamp mot kolesterolet och Så fick hon koll på kolesterolet.
Av Isabelle Hedander