Annons
Annons

Allt fler barn ges valium, sömntabletter och antidepressiva

Barn i Sverige får valium, sömntabletter och antidepressiva mediciner utskrivna som aldrig förr. Trots att runt hälften av preparaten är inte godkända för barn utan bara har prövats på vuxna, som till exempel sömnmedlet melatonin.

Redaktionen

9 januari, 2013
Allt fler barn ges valium, sömntabletter och antidepressiva
Dela inlägget

Utskrivningarna av valium, sömntabletter och antidepressiva mediciner till svenska barn ökar. Trots att runt hälften av preparaten är inte godkända för barn utan bara har prövats på vuxna, som till exempel sömnmedlet melatonin.

På sex år har svenska barns användande av mediciner förändrats drastiskt. Antibiotikaanvändandet minskar, medan läkemedel för att barnen ska klara av skola och vardag ökar kraftigt. Även läkemedel för sömnbesvär och psykiska problem har ökat explosionsartat. Allra mest ökar sömnmedlet melatonin med en uppgång på 335 procent. Det visar en kartläggning som SvD gjort.

Ökning med 170 procent
Runt hälften av preparaten är inte godkända för barn utan har bara prövats på vuxna. Som till exempel sömnmedlet melatonin. Sömnmedel är också något som står för en stor del av ökningen. På sex år har antalet barn som får recept på sömnmedel utskrivna ökat med 170 procent till nu dryga 11 000. Oftast gäller det just melatoninpreparat, som används av 8 691 barn. Men många barn kan få melatonin felaktigt.

Starkt kritisk
Något som är kritisk är Lena Leissner, sömnexpert och överläkare vid neurokliniken i Örebro.
– Ingen evidens visar att det fungerar som sömnmedel. Och det kan störa könsutvecklingen om barnet inte passerat puberteten.
– Det är helt makalöst. Jag tror att det handlar om föräldrar som tar en genväg för att slippa engagera sig i något som är tyngre. Man vill ha ett lyckopiller som löser alla problem, säger hon.
Leissner använder själv melatonin för att förbättra dygnsrytmen hos tonåringar men hon menar att ingen under tolv år bör få ämnet, som inte är testat på barn utan egentligen enbart är godkänt för patienter över 55 år.
– Ingen evidens visar heller att det fungerar som sömnmedel. Och en otäck sak är att de kan störa könsutvecklingen om barnet inte passerat puberteten, säger Lena Leissner.

”Kan förvärra tillståndet”
Även överläkaren Danielle Friberg på sömnlaboratoriet vid Karolinska sjukhuset i Huddinge ser problem med de ökade utskrivningarna. Hon anser att vårdcentraler ofta missar att barns sömnproblem kan bero på sömnuppehåll, så kallad sömnapné. Hon menar att läkemedel då kan förvärra tillståndet.

Även andra preparat ökar
Antalet barn som medicineras för ADHD har på sex år ökat med 178 procent. Under förra året fick totalt fick 26 000 barn mellan 0 och 17 år ADHD-läkemedel förra året. Av dessa var 541 förskolebarn.
Runt fem procent av barnen i skolåldern beräknas ha adhd idag, runt 1,5 procent tar medicin. Men adhd som inte behandlas, med medicin eller terapi, kan leda till depressioner och missbruk.
– Barn som hela tiden blir tillsagda, “du lyder inte, du är besvärlig, sitt still”, får en sekundär påverkan, säger Anna Lundh, överläkare på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, i Stockholm.

Ökning av lugnande även till spådbarn
De senaste sex åren har även 32 procent fler barn fått antidepressiva. Men trots att två av fyra medel i toppskiktet inte är godkända för barn medicinerades ändå över 1 000 barn under 12 år förra året, vilket är en ökning på 50 procent.
Förra året fick 12 000 barn och unga lugnande medel, som till exempel valium. Av dessa var nära 3 500 i förskoleålder och 880 stycken var spädbarn.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons