Anna Brolin har världens bästa jobb: Direktrapportering från fotbolls-VM i Brasilien. Hon brinner för sport och hälsa men är trött på utseendehetsen. Goda desserter äter hon gärna men är också expert på hur man lever nyttigt, även när man reser. Ett pass tabata fungerar även ett hotelltak i Colombia.
Hon spenderar sommaren i Brasilien med tv-sändning 34 dagar i rad. Direktrapportering från fotbolls-VM är en stor grej. Just nu är hon i full beredskap inför det hon kallar för mästerskapsbubblan, en dryg månad med avkall på vardag och rutiner men där den stora spänningen ger henne energi. Anna Brolin är luttrad. Och hon har sina knep för att både kropp och själ ska må bra under stressiga jobb-perioder.
Jobbresor en utmaning för hälsan
Jag träffar Anna Brolin på hennes trettiofjärde födelsedag. Hon ser stark och sund ut, utstrålar både energi och lugn. Framförallt ser hon otroligt hälsosam och snygg ut, vilket inte alltid är en självklarhet för henne själv. Men strävan efter god hälsa är en ständig följeslagare i hennes liv och det är inte alltid lätt att kombinera med det yrke som hon har. Anna arbetar som sportjournalist och tv-rapporterar från mästerskap och evenemang över hela världen. Förra veckan kom hon hem från jobb i Ecuador.
– Det är svårt att leva hälsosamt på resande fot. Man kan ju inte ha med sig matlådor, jag skulle vara en riktig utmaning för en kostrådgivare. Resan hem från Ecuador tog 36 timmar. Jag sov inte, åt dåligt och kunde inte träna. Vad gör man?
Kostknepen räddar resan
Men Anna har sin knep.
– Jag försöker beställa vegetariskt på flyget eftersom det oftast är bättre. Jag äter även glutenfritt. Överallt tar jag med mig rawbars som inte innehåller skit. Det är ett bra substitut för macka. Jag har laborerat mycket med det här och kan till exempel berätta att små cocktailtomater passerar igenom tullen alldeles utmärkt, säger hon och skrattar.
”Går loss på crème brulée”
För att må så bra som möjligt undviker Anna gluten, socker och laktos. Men det är inte regler skrivna i sten, hon unnar sig ibland. Allra helst mozzarella eller någon god dessert.
– Jag är supersvag för desserter och kan gå loss på crème brulée! Men det är okej ibland, tycker jag. Jag tänker mer på vad jag kan äta, istället för vad jag inte kan äta. Förbud är trist.
Allergin minskade utan gluten och laktos
Det var förra sommaren inför sitt utomhusbröllop som Anna slutade med gluten och laktos. Hon är svårt pollenallergisk och var rädd för att hon skulle behöva säga ”ja” med rinnig näsa och kliande ögon. En vän hävdade att kroppen kunde försvara sig bättre mot allergi utan gluten och laktos, så Anna testade.
– Det känns verkligen som att det fungerar! Allergin minskade. Men jag mår också bättre rent allmänt. Kroppen är mindre svullen och jag är mycket piggare.
I form med mindre socker
Sockret skalade hon bort för att komma i bättre form.
– Jag har blivit mer medveten om innehållet i olika produkter och jisses vad förbannad jag blir ibland! Juice och fruktyoghurt till exempel, så himla onödigt mycket socker det innehåller. Jag får kämpa för att hålla vikten, tappar jag mina sunda rutiner så märks det. Men har jag kontroll och balans så mår jag bra.
Utseendehetsen påverkar
Att synas i tv leder till en del kommentarer med fokus på just utseendehets. Något som är en klar baksida av yrket, tycker Anna.
– Helt ärligt talat kan jag absolut bli påverkad av sådant. Det är väl likadant för alla i detta selfie-samhälle, det drabbar inte bara oss som syns i tv. Det är stort fokus på utseende idag och responsen kommer snabbt i olika medier. Jag vet inte riktigt hur man hanterar det på bästa sätt för att inte ta åt sig. Jag försöker att inte göra det, men vissa dagar är man mer mottaglig än andra. Det som jag försöker hålla fast vid är det som är viktigt för mig – att jag är tillfreds med mig själv och min kropp, och det har mer med styrka att göra, än med kroppsstorlek.
Hittar balans genom träningen
Anna strävar efter att må bra inifrån och ut. Att ha en kropp som är stark och hälsosam.
– Jag vill vara så hälsosam jag kan inom rimliga gränser. Får jag tid till träning så mår jag bra. Men om det kommer stressiga perioder där tiden inte finns, då mår jag inte bra, så enkelt är det. Då tappar jag balansen.
Tabata på taket
Anna vande tidigt sin kropp vid hård träning. Hon har alltid varit aktiv och har en bakgrund som tränare i golf, tennis och aerobics. När hon var yngre tränade hon 13 timmar i veckan. Idag tränar hon cirka tre gånger i veckan. Hon beskriver sig själv som en allätare när det gäller träning – hon gör det som det finns möjlighet till.
– Jag måste träna något som fungerar på litet utrymme. Därför har jag ett tabata-pass som jag kör under en halvtimme när jag får tid under resor. Det fungerar alltid. Man behöver inte mycket yta och inte mycket tid. Med en tränings-app håller jag koll på intervallerna och jag använder kroppen som tyngd. I Colombia stod jag till exempel på hotelltaket och körde mitt pass. Det finns inga ursäkter!
Älskar dans och stadslöpning
Förra året var Anna Brolin en av deltagarna i TV4:s ”Let’s Dance”. Hon formligen älskade den dagliga träningen.
– Jag mådde jättebra fysiskt under ”Let’s Dance”. Jag skulle önska att man hann träna så mycket varje dag, säger hon.
Annars springer hon gärna och tycker att det är det bästa sättet att upptäcka nya städer på. Hon berättar ivrigt om platser som passar för löpning och nämner Berlin, Barcelona, San Sebastián och Paris.
Idrott ger kollektiv lycka
Men sport är mer än bara träning för Anna.
– Nu när jag har rest en del i utvecklingsländer har jag sett hur viktigt idrotten är för gemenskap, hopp och glädje. Det spelar en stor roll. Och även i samhället i stort – idrott skänker en kollektiv lycka.
”Sport är historia i realtid”
Det stressiga schemat trivs hon bra med och säger att hon har världens bästa jobb.
– Det bästa med jobbet är att få vara med om händelser som får världen att stå stilla. Det är ett privilegium. Jag är på plats när historia skrivs i realtid! Sport är aldrig scriptat, jag har inget manus. Dramatiken sker där och då.
Viktigt att bara vara
Hon erkänner att kroppen kanske skulle må bra av mer fasta rutiner, men att det rent själsligt passar henne perfekt.
– Om jag har för lite att göra tröttnar jag. Jag balanserar upp det hektiska med att ta mig tid till att bara vara när jag är hemma. Jag planerar sällan in privata aktiviteter. Jag går på dagsformen och är spontan lediga dagar istället. Då blir inte det som är kul till måsten.
Skypedejtar maken
Något som däremot kräver lite planerande är äktenskapet. Anna och hennes man Jesper Rodhborn bor nämligen i olika länder.
– Jag har en modern distansrelation till min man – vi skypedejtar till vardags och träffas på riktigt till de flesta helger. Vi skulle såklart vilja ha mer tid med varandra, men gör det bästa av det. Tiden vi ses blir kvalitativ, vi blir bra på att vara närvarande.
Fick feeling och gifte sig
Anna gifte sig förra sommaren med sin kärlek och är fortfarande störtförälskad. De bestämde sig för att gifta sig sittandes på en brygga i Kroatien. De hade varit ihop ett halvår och ingen av dem hade tidigare trott att giftemål någonsin skulle stå på agendan. Men om det skulle ske, då skulle det vara med varandra. Och så fick det bli. – Det var otvunget och spontant. Vi fick feeling helt enkelt, säger Anna med ett stort leende.
Hon berättar att hon inte velar så mycket. För det mesta tar hon beslut ganska snabbt. Jag frågar hur hon ska fira sin födelsedag och hon funderar ett kort ögonblick.
– Jag vet inte riktigt, vi får se vad som händer! Jag drar nog ihop ett kalas senare i veckan. Spontant får bli ledordet även i det.
Av: Emma V Larsson
__________________________________________________________________________
Tabata är högintensiv intervallträning. Där blandas högintensiva
övningar med kort vila under en förutbestämd tid. Regelbunden tabata ökar konditionen och muskelstyrkan.
__________________________________________________________________________
Namn: Anna Brolin
Ålder: 34
Familj: Make Jesper Rodhborn, som är vd för Red bull i Finland.
Bor: Stockholm
Gör: Sportjournalist och programledare
Bästa resorna: Safari i Botswana, att tälta på en ö i Titicacasjön i Peru och vågsurf i Costa Rica.
Äter helst till lunch eller middag: ”Jag äter helst fisk/kyckling och sallad och jag formligen stornjuter av hemmagjord mat, det är lyx för mig som reser en del. Det bästa jag vet just nu är ceviche. Det gör jag själv med salmalax, handskalade räkor, chili, koriander, rödlök, passionsfrukt och granatäpple.”
Äter helst till frukost: ”Det är den bästa måltiden! Äter gärna yoghurt med bra, osötad müsli, ägg och lite grönt i form av gurkstavar eller tomat.”
Annas hälsotips för resan
1. Preppa väskan med bra mellis – det räddar flygresan. Var inte beroende av det som serveras.
2. Hitta sätt att röra dig på. Det räcker med en yta på någon meter och du kan göra övningar med din egen kropp som motstånd. 25 minuter räcker. Det finns inga ursäkter då.
3. Försök undvika processad mat. Tänk back to basics och var snäll mot mage och kropp.
4. Ge huden mycket fukt när du är ute och flyger. Jag brukar lägga på en genomskinlig ansiktsmask under långa flygningar.