Annons

Är ost en del av en hälsosam diet?

Ost är ett ifrågasatt livsmedel i hälsokretsar, men det är kanske dags att tänka om? Ny forskning visar nämligen att ost kan skydda såväl tänderna som levern. Dessutom har det inte den negativa påverkan på kolesterolet som man tidigare trott.

Redaktionen

13 februari, 2018
Är ost en del av en hälsosam diet?
Dela inlägget

Ost är ett ifrågasatt livsmedel som många menar inte hör hemma i en hälsosam kosthållning. Men det är kanske dags att tänka om? Ny forskning visar nämligen att ost kan skydda såväl tänderna som levern. Dessutom har det inte den negativa påverkan på kolesterolet som man tidigare trott.

Ost har ihop med andra feta livsmedel länge fått stå i skamvrån då man varit övertygad om att det mättade fettet är skadligt. Tvärtom tror man nu att ost kan motverka sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom och till och med cancer. Enligt en kinesisk studie kan 40 gram ost dagligen bidra till att motverka uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom och stroke.

Skyddar levern och boostar immunsystemet
När det kommer till leverhälsa har det visat sig att ostkonsumtion kan förhindra utvecklandet av levercancer och allmänt bidra till att förbättra leverhälsan. Särskilt lagrade ostar som cheddar kunde bidra med upp till 25 procent ökad livslängd enligt en studie. Det beroende på ämnet spermidin som tros skydda levern mot fibros och den vanligaste typen av levercancer.
Ost kan även ge immunsystemet en skjuts. En finsk studie har visat att ett dagligt intag av ost kan hjälpa till att förhindra eller i alla fall sakta ned åldersrelaterad försvagning av immunförsvaret hos äldre. Det bör emellertid tilläggas att det i studien användes ost med probiotika.

LÄS OCKSÅ: Nyttan med komjölk allt mer ifrågasatt

Ökar mängden smörsyra i tarmen
I vårt ostälskande grannland Danmark går man så långt att man menar att ost är nyckeln till ett långt och hälsosamt liv. Forskare vid universitetet i Århus tittade närmre på hur det kommer sig att fransmän lever så länge trots att de äter så mycket mättat fett och då gärna ost. När de studerade avföringen hos försökspersoner som åt ost och sådana som bara åt smör men inga andra mejeriprodukter såg de att de som åt ost hade betydligt högre halter av smörsyra i tarmen än de som bara åt smör. Smörsyra är bland annat kopplat till minskad risk för övervikt och snabbare matsmältning. Forskarna tror nu att osten har en gynnsam effekt på tarmfloran.

Annons

LÄS OCKSÅ: Stärkt samband mellan mejeriprodukter och prostatacancer

Sänker PH-värdet i munnen
Men ost kan även göra nytta i andra änden, alltså i munnen. Det han nämligen visat sig att ost utöver att göra munnen mer basisk något som är gynnsamt för tandhälsan och skyddar mot karies även bildade en skyddande hinna på tänderna. Alla som oroar sig för att den kaloririka osten skulle göra dem tjocka kan släppa den tanken, tvärtom har en australiensisk studie visat att ost och andra mejeriprodukter kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör

Kan även hjälpa minnet
Sist men inte minst har man i försök kunnat påvisa att ost även kan ha en gynnsam effekt på vår mentala förmåga som till exempel vårt minne, och vår verbala förmåga.

Av Nina Törmark

Annons

Källa:The telegraph och What doctors dont tell you

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons