Visste du att över 13 000 kemikalier används i tillverkningen av plast, varav en fjärdedel klassas som farliga? Det finns nämligen inte så många bestämmelser om kemikalier i plast. Även om det finns vissa nationella och regionala bestämmelser för tillåtna koncentrationer av farliga kemikalier i specifika plastprodukter, så lyder färre än en procent av plastkemikalierna under internationella lagar och regler.
Hundratals giftiga kemikalier i plast
Ja att plast inte är vare sig ett hälsosamt eller miljövänligt material, som bland annat orsakar förorenade hav och sjöar, är välkänt. Just därför har det känts bra att återvinna den plast som man får med sig hem från affären i form av förpackningar, och de gamla plastprylar som man har hemma. Och visst känns det också ganska bra att köpa en produkt som har märkningen ”förpackning gjord av återvunnen plast”?
Men nu visar alltså forskning som gjorts i 13 länder att det finns hundratals giftiga kemikalier även i återvunnen plast.
– Plaståtervinning har utpekats som en lösning på plastföroreningskrisen, men giftiga kemikalier i plast försvårar återanvändning, avfallshantering och återvinning, säger Bethanie Carney Almroth som är professor i ekotoxikologi vid Göteborgs universitet till sajten Forskning.se.
Studien undersökte 28 stickprov av plastpellets gjorda av högdensitetspolyeten (HDPE) som kom från återvinningsanläggningar i såväl Afrika och Sydamerika som Asien och Östeuropa. Vid analys av plasten hittade man förutom läkemedel och giftiga kemikalier (exempelvis mycket giftiga bekämpningsmedel), även industrikemikalier och plasttillsatser.
LÄS OCKSÅ: Gifter funna även i pappersmuggar och papperssugrör
All plast är olämplig
Forskarna drar därför slutsatsen att all plast, även återvunnen sådan, är olämplig för de flesta användningsområden – och att ingen plast kan anses säker eller cirkulär. Detta eftersom man använder giftiga kemikalier för att tillverka all plast och plasten absorberar även andra kemikalier under användningen.
Forskarna menar att de farliga kemikalierna inte bara är en hälsorisk för de som arbetar med återvinning utan också för oss konsumenter, och för miljön och samhället i stort.
Farliga kemikalier måste begränsas
För att återvinning ska kunna bidra till att lösa krisen med plastföroreningar måste plastindustrin först begränsa mängden farliga kemikalier. Detta eftersom dessa kan lagras och öka i mängd även i relativt slutna plaståtervinningssystem.
– Vi måste snabbt fasa ut plastkemikalier som kan skada människors hälsa och miljön, säger Bethanie Carney Almroth.
Källa: Forskning.se och studien ”A dataset of organic pollutants identified and quantified in recycled polyethylene pellets”