7 tips för att minska på giftiga plastkemikalier i hemmet | Kurera.se
motivation

7 tips för att minska på giftiga plastkemikalier i hemmet

Det går att minska mängden plastkemikalier i hemmet. Här är miljöexperten Ulrika Dahls bästa tips för att minska din exponering av plastgifter.

Ulrika Dahl, chef för Naturskyddsföreningens avdelning miljögifter. Här ger hon 7 tips för att minska mängden kemikalier från giftig plast i hemmet.

Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk

 

Söt Ulrika Dahl i rosa linne framför blå husvägg

Ulrika Dahl, expert på miljögifter på Naturskyddsföreningen.

1. Sikta mot plastfritt
– Fasa ut plasten. Välj plastfria alternativ om det finns när du köper nya produkter.

2. Iaktta extra noggrannhet gällande barn och mat
– Var särskilt noga med att välja plastfria produkter till barnen och i mat-/köksprodukter.

3. Undvik mjukplast från Kina!
– Välj bort plastprodukter som är producerade utanför EU. Plastleksaker i mjukgjord plast från Kina har i många tester visat sig vara en riktig värsting!

Läs också: 10 tips för en giftfri inomhusmiljö

4. Gör dig av med dammråttorna!
– Dammsug och dammtorka ofta – i synnerhet om du har små barn. Gifterna samlas i dammet!

 

5. Ut med elen från sovrummen
– Ha speciellt inte elektronik i barnens sovrum. Barnen är extra känsliga för kemikalieexponering och sover där många timmar varje dygn.

6. Bli medveten om vad elektronik innehåller
– Låt inte barn leka med gammal elektronik. De innehåller ofta både flamskyddsmedel, ftalater och perflourerade ämnen.

7. Välj miljömärkt!
– Välj miljömärkta plastprodukter. De har genomgått hårda kontroller.

Läs också: Dricker du din plast? Skaffa plastkoll!

Av Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.