Att få känna mammans hud för en nyfödd och för tidigt född bebis och knyta an de första timmarna efter födseln är enormt viktigt.
Tidigare studier har visat att prematurer generellt sett är sämre på att fungera socialt. Bland annat ger de för tidigt födda barnen inte lika tydliga signaler som barn som legat tiden ut i mammans mage.
När forskare vid Karolinska Institutet studerade 71 barn som var födda från vecka 28 och fram till vecka 33 så visade det sig att de barn som fått hudkontakt med föräldrarna när de låg i kuvös utvecklades mer socialt än de prematurer som inte fått den första så viktiga hudkontakten.
Psykologer analyserade
Anledningen till att man lägger de för tidigt födda barnen i kuvös är för att de ska hålla värmen och stabiliseras.
Hudkontakten som de får av sina föräldrar bidrar till ett bättre mående vad gäller allt från kroppstemperatur till hjärtslag och andning.
En uppföljning skedde efter fyra månader och då filmade forskarna barnens interaktioner och samspel med mammorna. Sedan fick två psykologer titta på filmerna utan att få reda på vem som fått hudkontakt.
Det syntes tydligt att de barn som fått en direkt hudkontakt också var bättre på det sociala samspelet.
Wibke Jonas, som är barnmorska, lektor och docent vid Institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Karolinska Institutet säger att barnen som fått hudkontakt var gladare och mer sociala. Hon menar också att barnets fysiska närhet till föräldern kan främja barnets fortsatta utveckling.
Att minska separation mellan föräldrar och barn är något man inom prematurvården arbetar aktivt för. Och just denna grupp barn kommer forskarna att fortsätta följa till dess de fyllt två år.
Källa: forskning.se