Nyttigt julbak? Ja, det är fullt möjligt och det bästa av allt är att det inte alls är särskilt svårt – och du behöver inte tumma på smaken. Här tipsar receptkreatören Anna Sellgren om hur du kan göra dina julfavoriter lite nyttigare.
Julen närmar sig med stormsteg och likaså julbaket. Genom att byta ut några ingredienser kan du skapa julgodis som är både gott och nyttigt. Anna Sellgren vet precis hur du ska gå tillväga. Hon spenderar många timmar i köket och knåpar ihop recept som gör gott för både smaklökar och kropp. Hon arbetar på Superfruit och har ansvar för de inspirerande recepthäften som företaget ger ut.
– Med våra egna recept vill vi visa hur man på ett enkelt sätt kan göra vardagen både nyttigare och roligare, berättar hon.
Naturliga produkter
Superfruits slogan lyder ”Devoted to life, health and nature” vilket sammanfattar varumärket väl. De fokuserar på ett hållbart tänk ända från produktion till slutkonsument. I sortimentet finns naturliga produkter som gojibär, chiafrön, greenspulver, spirulina, hampaprotein och kokosolja. Råvaror som alla kan göra bakning nyttigare.
– Det är så enkelt att addera både fröer, bär, proteiner och nyttiga fettsyror till allt från smoothies, pannkakor och bakverk. Det är ju alltid bättre att ersätta en sak än ingen alls, som till exempel kallpressad kokosolja istället för smör och margarin eller kokossocker istället för raffinerat vitt socker, förklarar Anna.
Chiafrön och greens
När Anna ska skapa nya recept tänker hon utifrån sig själv, hur hon kan göra om sina egna favoriter till nyttigare versioner.
– Någonting vi gör mycket hemma är smoothies, till vuxna som barn. Här kan man kamouflera in allt möjligt; chiafrön som innehåller protein, omegafetter och kostfiber, eller greenspulver, rödbetspulver och alger.
Kokossocker istället för strösocker
Julen är en tid för godsaker men Anna byter alltid ut någon ingrediens mot ett bättre alternativ.
– Julens smaker skulle jag sammanfatta med kryddigt, nötigt och mycket choklad. Pepparkakskryddor kan du enkelt använda för att göra en pepparkaks-smoothie och krydda egenrostade nötter med. Du kan också göra glutenfria pepparkakor där du använder mandel och kokosmjöl. Kokossocker har likheter med farinsocker och råsocker, fast helt naturligt och med ett lägre GI.
”Våga testa”
Anna tycker att bakningen kan göras mycket enkel. I Superfruits julrecepthäfte finns till exempel ett recept på chokladtryfflar som innehåller bara fyra ingredienser; kokosolja, kokossocker, raw kakaopulver och äkta vaniljpulver.
– Vill man göra den klassiska ischokladen använder man en god, kallpressad kokosolja med mycket smak av kokos. Det viktigaste är att experimentera sig fram med julgodiset. Våga testa!
Här hittar du fem av Annas recept som passar till julen.
Av Emma V Larsson
Så gör du julbaket nyttigare
1. Byt i största möjliga mån ut strösocker och sirap med kokossocker, agavesirap eller stevia.
2. Ersätt helt eller delar av vetemjölet mot ett mjöl utan gluten. Kokosmjöl och mandelmjöl ger saftiga bakverk med goda nötiga smaker. Det man kan tänka på är att kokosmjöl binder mer vätska än vetemjöl, samt att det kan behövas ett extra ägg eller mer bakpulver för att bakverken ska lyfta.
3. Experimentera! Ta mormors favoritrecept och testa att byta ut socker, mjöl eller smör och se vad som händer. Kanske skapar du en ny julfavorit.
4. Välj ekologiska produkter så ofta det går.