Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte vetemjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsosamma semlor.
I Sverige är det en tradition att äta semlor på fettisdagen. En semla är en vetebulle som äts med vispgrädde under bullens avskurna ovansida och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. Eller? Under de senaste åren har vi fått se en rad olika varianter av vår älskade semla, den ena mer speciell än den andra som fått både nytt innehåll och utseende. Idag beräknas vi äta fem miljoner semlor. Här är recept på tre hälsoinriktade semlor:
Paleosemlor
8-12 släta bullar
6 ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl kokosolja
4 msk fiberhusk
½ dl kokosmjölk
½ dl honung
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Fyllning:
2 dl mald mandel
2 msk kokosgrädde
1 msk honung
Garnering:
Vispad kokosgrädde
Gör så här
Smält kokosoljan. Vispa ägg och honung kraftigt.
Häll i olja och kokosmjölk och fortsätt vispa.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.
Låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.
Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.
Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden.
Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde.
Recept: Birgitta Höglund
Glutenfria mufflor
Portioner: 10
Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sötning, jag använder sukrin
1 äggvita
3 msk vatten
Kakan
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver
Dekoration
2 förpackningar kokosmjölk
1/2 dl lingon, frysta
1/2 msk sukrin melis
Sukrin melis* att pudra över
* Sukrin melis är ett sötningsmedel, som florsocker och som inte påverkar blodsockernivåerna.
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader om varmluftsugn eller ca 200 grader i vanlig.
Smält smöret och ställ att svalna.
Blanda ingredienserna i en mixer och mixa till en fin mandelmassa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan så att det blandar sig ordentligt. Vispa med det smälta smöret och äggen. Tillsätt mandelmassan och rör om ordentligt. Fördela i muffinsformar. Fyll upp dem till 2/3 med smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Känn gärna med sticka. (De ska inte ha stannat helt i mitten för att bibehålla lite kladdkakeeffekt).
Ta ut och låt svalna.
Vispa kokosgrädden fluffig. Lägg över hälften av grädden i en ny skål. Mixa lingonen och blanda med hälften av grädden.
Skär av toppen på alla muffins. Fördela först ett lager med rosa grädde och spritsa sedan över den vita. Skär fyra trekanter av ett muffinslock. Lägg locket överst på grädden och pudra över sukrin melis.
Att vispa kokosmjölk till grädde
När man ska vispa kokosmjölk till grädde gäller det att den är riktigt kall och har stått i kylskåpet minst ett dygn. Då separerar mjölken och du har det vattniga i botten och det hårda överst i förpackningen. Använd endast det hårda.Viktigt är också att redskap som vispar och skålar är riktigt kalla, så ställ in dem i frysen en halvtimme innan du vispar.
Recept: Kureras bloggare Mia Hagenmalm
Bjud på semlor utan vetemjöl och socker
Portioner: 4
1 ägg
25 g smör
1/2 dl sukrin (några matskedar kan räcka)
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl bakepro (eller pofiber)
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
Mandelmassa
1 dl mandelmjöl
1 msk agavesirap
Gör så här
Smält smöret.
Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda ner ägg.
Häll i smöret.
Rör ihop allt och låt smeten stå i cirka 15 minuter för att den ska tjockna.
Klicka ut smeten i så runda bullar som möjligt på bakplåtspapper.
Grädda i 10 minuter på 200 grader.
Mandelmassa
Blanda ingredienserna och tillsätt vatten för att få mandelmassan lösare om så önskas.
Av redaktionen