Rödbetor är goda, vackra och nyttiga. Deras sötma gör att de passar särskilt bra ihop med fikon och balsamvinäger. I detta recept finns även cashewnötter och gnistrande granatäpplekärnor.
Fakta
Receptet kommer från Urtekram.
Portioner: 4
Ingredienser
500 gram rödbetor
½ rödkålshuvud
4 matskedar balsamico
2 matskedar äppelcidervinäger
50 gram cashewnötter
1/2 deciliter + 4 matskedar olivolja
2 matskedar torkade granatäpplekärnor
1/4 knippe salvia
10-12 små spanska fikon
salt
Gör så här
Skölj rödbetorna i kallt vatten. Lägg dem i en ugnsfast form och baka dem i ugnen på 160° C tills de är mjuka. Detta kan ta 45 minuter till en timma beroende på rödbetornas storlek.
Låt rödbetorna svalna något. Gnid av skalen (det är lättast medan de fortfarande är varma) och skär av rot och topp. Skär sedan rödbetorna i tjocka skivor och marinera dem i balsamico, äppelcidervinäger, olja och salt.
Blanda nötter med ½ deciliter vatten och ½ tesked salt i en ugnsfast form. Rör om och rosta i ugn på 150° C i ca 20-25 minuter. Rör om var tionde minut. De ska vara torra och spröda, men inte mörka. Dela kålen, skär bort stocken och strimla fint. Skär fikonen i skivor.
Plocka salvian från stjälken och värm ½ deciliter olja i en kastrull. Lägg i några salviablad åt gången när oljan är tillräckligt varm och fritera som hastigast. Salvian ska inte bli brun. Lägg dem på lite papper för att suga upp fettet.
Blanda kål, rödbetor och fikon. Dekorera med med de rostade nötterna, spröda salviablad och torkade granatäpplekärnor.
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!