Annons
Annons

Fyra recept för sköldkörteln

En mustig gryta, syrade morötter, laxsallad och te med kollagen. Här är fyra recept från kokboken "Kokbok för sköldkörteln", som syftar till att att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

Redaktionen

13 mars, 2020
Fyra recept för sköldkörteln
Dela inlägget

En mustig gryta, syrade morötter, laxsallad och te med kollagen.
Här är fyra recept från kokboken ”Kokbok för sköldkörteln”, som syftar till att att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

LÄS OCKSÅ: Kvinna eller man? Under eller över 45 år? Här är näringsguiden för just DIG

kycklinglevergryta
Foto: Denise Vestin

Gryta med kycklinglever

Köttgryta med mustig smak gjord på grytbitar av nötkött. Lägg i kycklinglevern sist eftersom den blir torr om den får koka för länge. För dig som är ovan att äta inälvsmat passar denna gryta perfekt då den är mustig, vilket gör att leversmaken inte framträder så mycket.

Ingredienser:
(4 portioner)
500 g grytbitar av nöt
3 morötter
2 gula lökar
2 stjälkar selleri
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk Herbamare örtsalt
2 msk kokos aminos (kan uteslutas)
3 palsternackor
2 sötpotatisar
1 knippe persilja
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 l vatten
10–15 små champinjoner
250 g kycklinglever

Gör såhär:
Hetta upp en stor gryta. Fräs grytbitarna runt om i olivolja till de blivit brynta. Hacka vitlöken och låt fräsa med den sista minuten. Salta.
Häll vattnet över grytbitarna och koka upp. Skala och dela löken i 6 delar, alltså ganska grovt, och lägg i. Tillsätt lagerblad, grönsaker (samtliga förutom champinjonerna), skalade och delade i mindre bitar, kokos aminos, salt, örtsalt och hälften av persiljan.
Låt allt koka upp och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 1,5 timme.
Fräs champinjonerna i olivolja i en stekpanna, antingen hela om de är små eller delade. Salta.
Putsa bort senor och hinnor från levern. Dela i cirka 1,5×1,5 centimeter stora bitar. Stek tillsammans med champinjonerna tills de nästan är genomstekta (lite rosa i mitten). Lägg ner levern och champinjonerna i grytan och låt koka med de sista 10 minuterna.
Klipp över persilja.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

syrad kål
Foto: Denise Vestin

Syrade morötter, rödbetor eller vitkål

Syrade grönsaker introduceras förslagsvis först efter att du har ätit en AIP-kost i 30 dagar. Syrade grönsaker innehåller en mjölksyrabakterie som heter lactobacillus plantarum. När du syrar exempelvis kål blir dessa bakterier talrika efter ungefär en vecka och då kan du börja äta den. Surkål är ett naturligt alternativ till probiotika som kosttillskott. Den innehåller många goda bakterier vilket bidrar till en god maghälsa. Men vissa kan uppleva gasbildning. Börja därför med att äta någon tesked, öka successivt mängden, var uppmärksam och notera eventuella reaktioner. Mår du sämre i magen ska du naturligtvis avvakta, men du kan pröva att introducera surkål igen efter någon månad då detta kan ändras.

Ingredienser:
(1 sats – 2 stora burkar)
500 gram grovt rivna morötter, färska rödbetor eller vitkål
1 gul lök
3–4 lagerblad
10 kryddnejlikor
2 tsk salt (14 g) per liter vatten
Extra valfri krydda, t.ex. dill

Gör såhär:
Skala och skölj morötter/ rödbeta eller vitkål. Strimla tunt med osthyvel eller med kniv (att riva på rivjärn går mindre bra).
Skiva lök och vitlök tunt.
Diska ur några glasburkar med kokhett vatten. Helst ska du använda burkar med knäpplock eller någon typ av gummipackning. Det är nämligen bra om luft inte kan komma in i burken, då mögel behöver luft för att kunna växa till.
Varva morötter, rödbetor eller kål med lök, vitlök, kryddnejlika och lagerblad i burkarna.
Häll 2 teskedar salt i en liter vatten. Koka upp vattnet så löser sig saltet bättre. Låt svalna innan du använder det. Är vattnet mer än fingervarmt riskerar det att döda de goda bakterierna.
Slå över vattnet i burkarna så att grönsakerna täcks helt och det blir cirka 2 centimeter vatten ovanför dem. Tryck och pressa ner grönsakerna mot botten i burken. Blanda mer saltat vatten om du gör många burkar. Stäng och ställ framme i rumstemperatur i minst sju dygn. Klart att äta.
Vill du syra längre kan du bara fortsätta i ytterligare 8–14 dagar på samma sätt.
Du kan behöva lufta burken då och då när grönsakerna syras. Öppna då locket och tryck ner grönsakerna så de alltid är under ytan. Har du en burk med packning som sluter helt tätt brukar du inte behöva öppna den.

LÄS OCKSÅ: Kollagen boostar hud och hår

Chailatte
Foto: Denise Vestin

Chai-latte

När kaffe utesluts ur kosten kan det ersättas med andra varma drycker. Te med kollagen, kryddor och kokosolja ger en mjuk smak som liknar chai-latte. Kollagen innehåller aminosyrorna glycin och glutamin som är bra för läkning av tarmen och uppbyggnad av leder, ben, hår och hud.

Ingredienser:
(1 stor kopp)
2 dl färdigbryggt te, vid AIP går det bra med grönt, rött, vitt eller svart te. Om du använder tepåsar kan det vara bra att se efter att teet inte innehåller några tillsatser eller gluten
2 msk kollagenpulver
1 msk kokosolja
1 krm kanel
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen ingefära

Gör såhär:
Brygg te och låt det dra som vanligt.
Häll te tillsammans med kokosolja, kryddor och kollagenpulver i en mixer och kör en stund tills allt är väl blandat.
Häll upp och drick.

LÄS OCKSÅ: Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Laxpasta
Foto: Denise Vestin

Sallad med ugnsbakad lax, zoodles och citronvinägrett

Matig sallad på svarvad zucchini och kålrot ihop med citronvinägrett och mild ugnsbakad lax. För att kunna svarva grönsakerna så att det liknar pasta behöver du ha en så kallad grönsakssvarv (spiralizer). Färdigsvarvad kålrotspasta finns också i välsorterade matbutiker. Ett annat alternativ är att strimla zucchini och kålrot fint.

Ingredienser:
(2 portioner)
200 gram färsk lax, två portionsbitar
1 zucchini
200 g svarvad eller fint strimlad kålrot (eller köp färdig ”kålrotspasta”)
1 gurka
2 msk kapris (ca 10 st)
Citronvinägrett
3 msk olivolja
1/2 citron, juicen
1 nypa salt
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk honung
1 msk färsk finhackad persilja eller gräslök

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C.
Gör vinägretten genom att vispa ihop ingredienserna med en gaffel i en kopp. Smaksätt med valfri färsk krydda, exempelvis finhackad persilja eller gräslök.
Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och ringla lite olivolja över. Tillaga mitt i ugnen i 8–10 minuter.
Strimla kålrot och zucchini i en grönsakssvarv eller gör strimlor med en potatisskalare. Lägg strimlorna i lättsaltat kokande vatten i 1–2 minuter.
Hacka gurkan i bitar och blanda ihop med kapris, zucchini och kålrot i en salladsskål. Häll över vinägretten och blanda.
Dela laxen och fördela på toppen av salladen.
Servera med citronklyftor.

Annons
Fakta

Recepten kommer från

Cecilia Nisbet Nilsson och ”Kokbok för sköldkörteln”, som innehåller AIP-vänliga recept vilket är autoimmun kost och en variant av paleokost eller ”stenålderskost”. Det är en immunvänlig och allergenreducerad kost som syftar till att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

Annons
Annons