Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Recept från "Kokbok för sköldkörteln"

Foto: Denise Vestin

Fyra recept för sköldkörteln

Recepten kommer från

Cecilia Nisbet Nilsson och "Kokbok för sköldkörteln",  som innehåller AIP-vänliga recept vilket är autoimmun kost och en variant av paleokost eller ”stenålderskost”. Det är en immunvänlig och allergenreducerad kost som syftar till att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

En mustig gryta, syrade morötter, laxsallad och te med kollagen.
Här är fyra recept från kokboken "Kokbok för sköldkörteln", som syftar till att att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

LÄS OCKSÅ: Kvinna eller man? Under eller över 45 år? Här är näringsguiden för just DIG

kycklinglevergryta

Foto: Denise Vestin

Gryta med kycklinglever

Köttgryta med mustig smak gjord på grytbitar av nötkött. Lägg i kycklinglevern sist eftersom den blir torr om den får koka för länge. För dig som är ovan att äta inälvsmat passar denna gryta perfekt då den är mustig, vilket gör att leversmaken inte framträder så mycket.

 

Ingredienser:
(4 portioner)
500 g grytbitar av nöt
3 morötter
2 gula lökar
2 stjälkar selleri
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk Herbamare örtsalt
2 msk kokos aminos (kan uteslutas)
3 palsternackor
2 sötpotatisar
1 knippe persilja
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 l vatten
10–15 små champinjoner
250 g kycklinglever

Gör såhär:
Hetta upp en stor gryta. Fräs grytbitarna runt om i olivolja till de blivit brynta. Hacka vitlöken och låt fräsa med den sista minuten. Salta.
Häll vattnet över grytbitarna och koka upp. Skala och dela löken i 6 delar, alltså ganska grovt, och lägg i. Tillsätt lagerblad, grönsaker (samtliga förutom champinjonerna), skalade och delade i mindre bitar, kokos aminos, salt, örtsalt och hälften av persiljan.
Låt allt koka upp och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 1,5 timme.
Fräs champinjonerna i olivolja i en stekpanna, antingen hela om de är små eller delade. Salta.
Putsa bort senor och hinnor från levern. Dela i cirka 1,5x1,5 centimeter stora bitar. Stek tillsammans med champinjonerna tills de nästan är genomstekta (lite rosa i mitten). Lägg ner levern och champinjonerna i grytan och låt koka med de sista 10 minuterna.
Klipp över persilja.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

syrad kål

Foto: Denise Vestin

Syrade morötter, rödbetor eller vitkål

Syrade grönsaker introduceras förslagsvis först efter att du har ätit en AIP-kost i 30 dagar. Syrade grönsaker innehåller en mjölksyrabakterie som heter lactobacillus plantarum. När du syrar exempelvis kål blir dessa bakterier talrika efter ungefär en vecka och då kan du börja äta den. Surkål är ett naturligt alternativ till probiotika som kosttillskott. Den innehåller många goda bakterier vilket bidrar till en god maghälsa. Men vissa kan uppleva gasbildning. Börja därför med att äta någon tesked, öka successivt mängden, var uppmärksam och notera eventuella reaktioner. Mår du sämre i magen ska du naturligtvis avvakta, men du kan pröva att introducera surkål igen efter någon månad då detta kan ändras.

Ingredienser:
(1 sats – 2 stora burkar)
500 gram grovt rivna morötter, färska rödbetor eller vitkål
1 gul lök
3–4 lagerblad
10 kryddnejlikor
2 tsk salt (14 g) per liter vatten
Extra valfri krydda, t.ex. dill

Gör såhär:
Skala och skölj morötter/ rödbeta eller vitkål. Strimla tunt med osthyvel eller med kniv (att riva på rivjärn går mindre bra).
Skiva lök och vitlök tunt.
Diska ur några glasburkar med kokhett vatten. Helst ska du använda burkar med knäpplock eller någon typ av gummipackning. Det är nämligen bra om luft inte kan komma in i burken, då mögel behöver luft för att kunna växa till.
Varva morötter, rödbetor eller kål med lök, vitlök, kryddnejlika och lagerblad i burkarna.
Häll 2 teskedar salt i en liter vatten. Koka upp vattnet så löser sig saltet bättre. Låt svalna innan du använder det. Är vattnet mer än fingervarmt riskerar det att döda de goda bakterierna.
Slå över vattnet i burkarna så att grönsakerna täcks helt och det blir cirka 2 centimeter vatten ovanför dem. Tryck och pressa ner grönsakerna mot botten i burken. Blanda mer saltat vatten om du gör många burkar. Stäng och ställ framme i rumstemperatur i minst sju dygn. Klart att äta.
Vill du syra längre kan du bara fortsätta i ytterligare 8–14 dagar på samma sätt.
Du kan behöva lufta burken då och då när grönsakerna syras. Öppna då locket och tryck ner grönsakerna så de alltid är under ytan. Har du en burk med packning som sluter helt tätt brukar du inte behöva öppna den.

 

LÄS OCKSÅ: Kollagen boostar hud och hår

Chailatte

Foto: Denise Vestin

Chai-latte

När kaffe utesluts ur kosten kan det ersättas med andra varma drycker. Te med kollagen, kryddor och kokosolja ger en mjuk smak som liknar chai-latte. Kollagen innehåller aminosyrorna glycin och glutamin som är bra för läkning av tarmen och uppbyggnad av leder, ben, hår och hud.

Ingredienser:
(1 stor kopp)
2 dl färdigbryggt te, vid AIP går det bra med grönt, rött, vitt eller svart te. Om du använder tepåsar kan det vara bra att se efter att teet inte innehåller några tillsatser eller gluten
2 msk kollagenpulver
1 msk kokosolja
1 krm kanel
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen ingefära

Gör såhär:
Brygg te och låt det dra som vanligt.
Häll te tillsammans med kokosolja, kryddor och kollagenpulver i en mixer och kör en stund tills allt är väl blandat.
Häll upp och drick.

LÄS OCKSÅ: Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Laxpasta

Foto: Denise Vestin

 

Sallad med ugnsbakad lax, zoodles och citronvinägrett

Matig sallad på svarvad zucchini och kålrot ihop med citronvinägrett och mild ugnsbakad lax. För att kunna svarva grönsakerna så att det liknar pasta behöver du ha en så kallad grönsakssvarv (spiralizer). Färdigsvarvad kålrotspasta finns också i välsorterade matbutiker. Ett annat alternativ är att strimla zucchini och kålrot fint.

Ingredienser:
(2 portioner)
200 gram färsk lax, två portionsbitar
1 zucchini
200 g svarvad eller fint strimlad kålrot (eller köp färdig ”kålrotspasta”)
1 gurka
2 msk kapris (ca 10 st)
Citronvinägrett
3 msk olivolja
1/2 citron, juicen
1 nypa salt
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk honung
1 msk färsk finhackad persilja eller gräslök

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C.
Gör vinägretten genom att vispa ihop ingredienserna med en gaffel i en kopp. Smaksätt med valfri färsk krydda, exempelvis finhackad persilja eller gräslök.
Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och ringla lite olivolja över. Tillaga mitt i ugnen i 8–10 minuter.
Strimla kålrot och zucchini i en grönsakssvarv eller gör strimlor med en potatisskalare. Lägg strimlorna i lättsaltat kokande vatten i 1–2 minuter.
Hacka gurkan i bitar och blanda ihop med kapris, zucchini och kålrot i en salladsskål. Häll över vinägretten och blanda.
Dela laxen och fördela på toppen av salladen.
Servera med citronklyftor.


Recepten kommer från

Cecilia Nisbet Nilsson och "Kokbok för sköldkörteln",  som innehåller AIP-vänliga recept vilket är autoimmun kost och en variant av paleokost eller ”stenålderskost”. Det är en immunvänlig och allergenreducerad kost som syftar till att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.