Recept från "Kokbok för sköldkörteln"

Foto: Denise Vestin

Fyra recept för sköldkörteln

Recepten kommer från

Cecilia Nisbet Nilsson och "Kokbok för sköldkörteln",  som innehåller AIP-vänliga recept vilket är autoimmun kost och en variant av paleokost eller ”stenålderskost”. Det är en immunvänlig och allergenreducerad kost som syftar till att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

En mustig gryta, syrade morötter, laxsallad och te med kollagen.
Här är fyra recept från kokboken "Kokbok för sköldkörteln", som syftar till att att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

LÄS OCKSÅ: Kvinna eller man? Under eller över 45 år? Här är näringsguiden för just DIG

kycklinglevergryta

Foto: Denise Vestin

Gryta med kycklinglever

Köttgryta med mustig smak gjord på grytbitar av nötkött. Lägg i kycklinglevern sist eftersom den blir torr om den får koka för länge. För dig som är ovan att äta inälvsmat passar denna gryta perfekt då den är mustig, vilket gör att leversmaken inte framträder så mycket.

 

Ingredienser:
(4 portioner)
500 g grytbitar av nöt
3 morötter
2 gula lökar
2 stjälkar selleri
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk Herbamare örtsalt
2 msk kokos aminos (kan uteslutas)
3 palsternackor
2 sötpotatisar
1 knippe persilja
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 l vatten
10–15 små champinjoner
250 g kycklinglever

Gör såhär:
Hetta upp en stor gryta. Fräs grytbitarna runt om i olivolja till de blivit brynta. Hacka vitlöken och låt fräsa med den sista minuten. Salta.
Häll vattnet över grytbitarna och koka upp. Skala och dela löken i 6 delar, alltså ganska grovt, och lägg i. Tillsätt lagerblad, grönsaker (samtliga förutom champinjonerna), skalade och delade i mindre bitar, kokos aminos, salt, örtsalt och hälften av persiljan.
Låt allt koka upp och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 1,5 timme.
Fräs champinjonerna i olivolja i en stekpanna, antingen hela om de är små eller delade. Salta.
Putsa bort senor och hinnor från levern. Dela i cirka 1,5x1,5 centimeter stora bitar. Stek tillsammans med champinjonerna tills de nästan är genomstekta (lite rosa i mitten). Lägg ner levern och champinjonerna i grytan och låt koka med de sista 10 minuterna.
Klipp över persilja.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

syrad kål

Foto: Denise Vestin

Syrade morötter, rödbetor eller vitkål

Syrade grönsaker introduceras förslagsvis först efter att du har ätit en AIP-kost i 30 dagar. Syrade grönsaker innehåller en mjölksyrabakterie som heter lactobacillus plantarum. När du syrar exempelvis kål blir dessa bakterier talrika efter ungefär en vecka och då kan du börja äta den. Surkål är ett naturligt alternativ till probiotika som kosttillskott. Den innehåller många goda bakterier vilket bidrar till en god maghälsa. Men vissa kan uppleva gasbildning. Börja därför med att äta någon tesked, öka successivt mängden, var uppmärksam och notera eventuella reaktioner. Mår du sämre i magen ska du naturligtvis avvakta, men du kan pröva att introducera surkål igen efter någon månad då detta kan ändras.

Ingredienser:
(1 sats – 2 stora burkar)
500 gram grovt rivna morötter, färska rödbetor eller vitkål
1 gul lök
3–4 lagerblad
10 kryddnejlikor
2 tsk salt (14 g) per liter vatten
Extra valfri krydda, t.ex. dill

Gör såhär:
Skala och skölj morötter/ rödbeta eller vitkål. Strimla tunt med osthyvel eller med kniv (att riva på rivjärn går mindre bra).
Skiva lök och vitlök tunt.
Diska ur några glasburkar med kokhett vatten. Helst ska du använda burkar med knäpplock eller någon typ av gummipackning. Det är nämligen bra om luft inte kan komma in i burken, då mögel behöver luft för att kunna växa till.
Varva morötter, rödbetor eller kål med lök, vitlök, kryddnejlika och lagerblad i burkarna.
Häll 2 teskedar salt i en liter vatten. Koka upp vattnet så löser sig saltet bättre. Låt svalna innan du använder det. Är vattnet mer än fingervarmt riskerar det att döda de goda bakterierna.
Slå över vattnet i burkarna så att grönsakerna täcks helt och det blir cirka 2 centimeter vatten ovanför dem. Tryck och pressa ner grönsakerna mot botten i burken. Blanda mer saltat vatten om du gör många burkar. Stäng och ställ framme i rumstemperatur i minst sju dygn. Klart att äta.
Vill du syra längre kan du bara fortsätta i ytterligare 8–14 dagar på samma sätt.
Du kan behöva lufta burken då och då när grönsakerna syras. Öppna då locket och tryck ner grönsakerna så de alltid är under ytan. Har du en burk med packning som sluter helt tätt brukar du inte behöva öppna den.

 

LÄS OCKSÅ: Kollagen boostar hud och hår

Chailatte

Foto: Denise Vestin

Chai-latte

När kaffe utesluts ur kosten kan det ersättas med andra varma drycker. Te med kollagen, kryddor och kokosolja ger en mjuk smak som liknar chai-latte. Kollagen innehåller aminosyrorna glycin och glutamin som är bra för läkning av tarmen och uppbyggnad av leder, ben, hår och hud.

Ingredienser:
(1 stor kopp)
2 dl färdigbryggt te, vid AIP går det bra med grönt, rött, vitt eller svart te. Om du använder tepåsar kan det vara bra att se efter att teet inte innehåller några tillsatser eller gluten
2 msk kollagenpulver
1 msk kokosolja
1 krm kanel
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen ingefära

Gör såhär:
Brygg te och låt det dra som vanligt.
Häll te tillsammans med kokosolja, kryddor och kollagenpulver i en mixer och kör en stund tills allt är väl blandat.
Häll upp och drick.

LÄS OCKSÅ: Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Laxpasta

Foto: Denise Vestin

 

Sallad med ugnsbakad lax, zoodles och citronvinägrett

Matig sallad på svarvad zucchini och kålrot ihop med citronvinägrett och mild ugnsbakad lax. För att kunna svarva grönsakerna så att det liknar pasta behöver du ha en så kallad grönsakssvarv (spiralizer). Färdigsvarvad kålrotspasta finns också i välsorterade matbutiker. Ett annat alternativ är att strimla zucchini och kålrot fint.

Ingredienser:
(2 portioner)
200 gram färsk lax, två portionsbitar
1 zucchini
200 g svarvad eller fint strimlad kålrot (eller köp färdig ”kålrotspasta”)
1 gurka
2 msk kapris (ca 10 st)
Citronvinägrett
3 msk olivolja
1/2 citron, juicen
1 nypa salt
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk honung
1 msk färsk finhackad persilja eller gräslök

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C.
Gör vinägretten genom att vispa ihop ingredienserna med en gaffel i en kopp. Smaksätt med valfri färsk krydda, exempelvis finhackad persilja eller gräslök.
Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och ringla lite olivolja över. Tillaga mitt i ugnen i 8–10 minuter.
Strimla kålrot och zucchini i en grönsakssvarv eller gör strimlor med en potatisskalare. Lägg strimlorna i lättsaltat kokande vatten i 1–2 minuter.
Hacka gurkan i bitar och blanda ihop med kapris, zucchini och kålrot i en salladsskål. Häll över vinägretten och blanda.
Dela laxen och fördela på toppen av salladen.
Servera med citronklyftor.


Recepten kommer från

Cecilia Nisbet Nilsson och "Kokbok för sköldkörteln",  som innehåller AIP-vänliga recept vilket är autoimmun kost och en variant av paleokost eller ”stenålderskost”. Det är en immunvänlig och allergenreducerad kost som syftar till att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

 

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

 

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

 

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

 

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.