Annons
Annons

Magvänlig indisk mungböngryta

Njut av en värmande böngryta med gurkmeja och ingefära! Mungbönor passar enligt kinesisk medicin extra bra vid IBS och i klimakteriet, enligt Dr Diamantis som skapat detta recept.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
24 april, 2024
Böngryta

”Mungbönor var ingenting jag hade för vana att äta, men tack vare mina vistelser i både Kina och Indien, där de är en basvara i matlagningen, fick jag upp ögonen – och smaken! – för dessa läckra släktingar till den gröna ärtan. Enligt kinesisk medicin skingrar mungbönor överflöd av hetta och rekommenderas därför ofta till kvinnor i klimakteriet”, skriver Diamantis Koukouvinos, även kallad Dr Diamantis, som skapat detta recept, som är hämtat ur hans senaste bok ”Det läkande köket”.

4 portioner

200 g torkade mungbönor

6 dl vatten

2 tsk gurkmeja

salt

2 msk smör eller ghee

1 tomat

1 medelstor lök

5 vitlöksklyftor

2 cm färsk ingefära

2 tsk kumminfrön

1 tsk svartpeppar

1⁄4 tsk chilipulver

vatten efter behov

Garnering: färsk koriander och saften från 1⁄2 citron

Tillbehör: ris eller färskt bröd

 Gör så här:

  1. Blötlägg mungbönorna över natten.
  2. Koka bönorna med gurkmeja, salt och hälften av smöret i ca 15 minuter i en rymlig gryta.
  3. Förbered under tiden grönsakerna: skär tomaten i tärningar, hacka löken och vitlöken fint och riv ingefäran.
  4. Stek kumminfröna i resten av smöret i en stekpanna eller gryta på medelvärme.
  5. Tillsätt lök, vitlök, tomat och ingefära. Låt allt fräsa tillsammans tills all vätska dunstat.
  6. Ta i de stekta grönsakerna i grytan med bönorna, samt svartpeppar och chilipulver.
  7. Tillsätt önskad mängd vatten (du kan justera i efterhand) så du får en konsistens du tycker om. Låt sjuda i ca 10 min.
  8. Garnera generöst med färsk koriander och pressad citron. Servera med kokt basmatiris och/eller ett färskt, mustigt bröd.

Foto: Stephanie Sifvert

Fakta

Dr Diamantis tipsar!

Rätten är rik på: Folat, zink, magnesium

Extra bra för: Klimakteriet, IBS, graviditet

Annons
Annons