Annons

Baobab- och hampapannkakor med äppelmos och lönnsirapsmör

Bananpannkakor med kokosmjölk, hampa- och chiafrön samt trendiga superfoodpulvret baobab. Serverat med hemmagjord äppelmos och lönnsirapsmör! Ett recept man kan göra snabbt och enkelt - eller välja att lyxa till genom att addera fler steg. Båda sätten ger en fantastisk måltid perfekt för brunch eller sköna, lååångsamma morgnar.

Redaktionen

15 oktober, 2015
Baobab- och hampapannkakor med äppelmos och lönnsirapsmör
Dela inlägget

Bananpannkakor med kokosmjölk, hampa- och chiafrön samt trendiga superfoodpulvret baobab. Serverat med hemmagjord äppelmos och lönnsirapsmör!
Ett recept man kan göra snabbt och enkelt – eller välja att lyxa till genom att addera fler steg.

Båda sätten ger en fantastisk måltid perfekt för brunch eller sköna, lååångsamma morgnar.

 

 

Läs också: Därför ska du frossa i chiafrön

 

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Det här receptet kommer från Great Earth.

Fakta baobab:
Baobabträdet växer i Afrika och kallas även apbrödsträd.

Trädets sötsyrliga frukt påminner om svaga toner av päron, kola och grapefrukt och är en fantastisk källa till näring.

Frukten är rik på antioxidanter och innehåller bland annat vitamin C, magnesium, kalcium, kalium och kostfiber (cirka 50 procent).

Baobabpulver är en utmärkt boost i till exempel plättar (funkar även bra i bakning), över filen, gröten, i smoothies och annan dryck.
Ta till exempel en fiberdryck med två matskedar baobab, tre deciliter vatten och lite agavesirap. Eller 1-3 teskedar i din smoothie.

Portioner: 7

Ingredienser

Pannkakor:
2 st mogna bananer
2,25 dl havregryn
1,7 dl kokosmjölk eller valfri mjölk
2 msk baobabpulver
2 msk chia
1 msk skalade hampafrön
1 msk psylliumfröskal
1 nypa salt
Vaniljpulver och kanel efter tycke och smak, man också välja bort detta.

Snabb äppelmos (ger 1-2 portioner):
1-2 st äpplen, beroende på hur stort äpplet är
kanel (valfritt)
valfri sötning (du kan till exempel köra kokosblomsocker, björksocker, sukrin, stevia, honung, lönnsirap, rårörsocker etcetera)
vatten

Lönnsirapsmör:
Valfritt rumstempererat smör
Lönnsirap

Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Annons

Gör så här

Pannkakor:
Lägg ner allt i en blender/mixer/matberedare och mixa till en slät smet.
Hetta upp en stekpanna med lite smör, kokosolja, margarin eller det du föredrar att steka i.
Klicka i mellanstora ringar av smeten och stek tills gyllenbruna.
Tips! För att hålla pannkakorna varma medan du steker resten av smeten, sätt på ugnen på 50 grader och låt de färdiga pannkakorna vila på en tallrik i ugnen.
Sedan är det bara att njuta med vilka tillbehör som du vill ha.
Till pannkakorna på bilden valdes valde äppelmos och lönnsirapsmör som tillbehör – men du kan välja vad som helst på, som till exempel bananer, jordgubbar eller chokladsås.

Baobab- och hampapannkakor med äppelmos och lönnsirapsmörSnabb äppelmos:
Orkar du inte göra egen äppelmos är det helt ok att gå och köpa.
Men kom ihåg: den här äppelmosen är svår att slå och den är fruktansvärd lätt att göra.

Skala och skär äpplet i klyftor (ta bort kärnhuset), lägg äppelbitarna i en kastrull och täck dom precis med vatten (behövs inte så mycket här).
Låt det koka upp och låt det sedan sjuda på låg värme.
När äppelbitarna blivit mjuka, häller du av lite mer vatten – om det är så att det inte avdunstat.
Du ska ha kvar bara lite vätska i kastrullen. I samma kärl kan du mosa äppelbitarna med en gaffel, addera sötning efter smak och eventuellt lite kanel om du vill ha det.
Klart!

Läs också: 6 nyttigare – och roligare – plättar!

Lönnsirapsmör:
Använd valfritt smör som är rumstempererat.
Beroende på hur mycket du vill ha, häller du upp lite lönnsirap och smör i en bunke.
Börja vispa för att få det fluffigt och lite blekare.
Addera mer smör eller lönnsirap efter smak och vispa tills det blir lite blekare.
Njut! Detta smör kan du med all fördel ha på annat också.

Annons

Läs också: Nyttig blå proteinsmoothie med hampa

 

 

Annons