Är du gravid eller planerar att bli? Då är folsyra extra viktigt just för dig. Spontana aborter, ryggmärgsbråck, för tidigt födda barn och gomspalt kan ha samband med folsyrabrist.
Kureras kostrådgivare Carolin Helt berättar mer.
Folsyra är särskilt viktigt för proteinomsättningen i kroppen. Folsyra krävs för DNA- och RNA-syntesen vilket påverkar celldelningen. Folsyra spelar en viktig roll i bildandet av röda och vita blodkroppar och krävs också för kroppens läkningsprocesser. Folsyra gynnar mjölkproduktionen hos mödrar. Folsyra är viktig för våra mentala funktioner och bidrar till ett bättre minne, motverkar depression och sömnbesvär. Hud och hår mår bra av folsyra, brist kan leda till missfärgningar av huden, håravfall och grånande hår. Folsyra skyddar mot parasiter och matförgiftning.
Bristsymptom
Ömmande läppar, sår i munnen, rodnad tunga, magsår, matsmältningsbesvär och olika former av diarré. Även gikt, huvudvärk, blodbrist, apati och olustkänslor kan bero på folsyrabrist.
Ökad risk för brist
- Äldre människor
- Gravida kvinnor
- Stress
- Alkoholmissbruk
- Bantning
- P-piller, östrogen och viss antibiotika
Bra källor till folsyra
- Lever
- Torrjäst
- Kikärtor
- Vetegroddar
- Spenat
- Broccoli
- Mandel
- Nötter
- Nässlor
Tänk på att
Folsyra är vattenlöslig, vissa former av folsyra tål både värme och syre bra medan andra är mer känsliga. Grönsaker som förvaras i rumstemperatur förlorar en hel del folsyra och hela 70 procent går förlorat när säd raffineras. 50-90 procent av folsyran förstörs när maten kokas och det är endast 25-50 procent av den folsyra vi till sist får i oss som tas upp i kroppen. Ju äldre vi blir desto sämre blir vår förmåga att tillgodogöra oss folsyra.
Folsyra bör kompletteras med intag av övriga B-vitaminer och då speciellt vitamin B12. Brist på folsyra anses vara den vanligast förekommande vitaminbristen.
Av Carolin Helt