Dålig andedräkt kan kännas både pinsamt och obekvämt.
Men det behöver inte vara särskilt svårt att bli av med.
Här listar vi några knep.
Det finns många olika anledningar till dålig andedräkt – vanligast är att man har en tarm i obalans, enligt Kureras hud- och skönhetsexpert Johanna Bjurström.
– Dålig andedräkt kan också bero på inflammation i tandköttet, vissa läkemedel, en lägre magsyra eller fel bakterieflora i munnen.
LÄS OCKSÅ: Hur blir jag av med dålig andedräkt? Experten tipsar
Reglera bakteriefloran
Att äta för lite är en annan faktor som kan påverka din andedräkt. När man äter lite eller inga kolhydrater uppstår så kallad ketos, vilket betyder att kroppen bildar ketoner som frigörs i andedräkten, något som kan lukta illa.
Vad kan man då göra åt saken?
– En god tandhälsa med tandtråd morgon och kväll är A och O och ett inflammerat tandkött är en indikation på tandlossning och c-vitaminbrist. Om andedräkten beror på ketos så kommer den försvinna när du ändrar kosten. Beror det på tarmen eller inflammation i munnen, är det oftast bakteriefloran som behöver regleras.
Och här spelar stress en viktig roll, då det gör att spottkörtlarna producerar mindre saliv. Stress kan också utlösa en mer obalanserad tarmflora och orsaka svamp. Stress kan även ge en obalanserad magsyra, då vagusnerven styr magsyreutsöndringen, berättar Johanna Bjurström.
– Några saker som hjälper tarmen på traven är att tillsätta probiotika, syrade grönsaker och att tugga maten extra noga och minst 30 gånger.
Genom att ta bort mat som tar längre tid på sig att ruttna i tarmen, som ägg och kött, och undvika socker, äta mer grönt och tillsätta syrade grönsaker till varje måltid eller probiotika i form av ett tillskott kan man komma långt.
LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till varför du ska starta dagen med citronvatten
Låg magsyra
Att hålla igång salivproduktionen och undvika muntorrhet är också ett effektivt sätt att slippa dålig andedräkt.
– Genom att träna djupandning, in och ut genom näsan och långt ner i buken, kan du få bättre andning på natten och även mindre muntorrhet.
Vid en låg magsyra är det viktigt att tugga maten mer och bättre. Man kan även behöva tillsätta saltsyretabletter som hjälper till att höja upp magsyran och bryta ner maten bättre.
– B1, jod och natriumklorid kan vara betydelsefulla, men för att veta exakt kan det vara en idé att göra en hälsoanalys.
Det finns också en del naturliga knep att ta till. Som eterisk pepparmintsolja – den gör inte bara andedräkten angenämare utan hjälper också till att stärka upp matsmältningen.
– Även fänkålsfrön kan vara bra att ha med sig och tugga på innan varje måltid, vilket gynnar både matsmältningen och magsyran, säger Johanna Bjurström.
LÄS OCKSÅ: Oil pulling – för vita tänder och bättre munhälsa
När behöver man söka hjälp för sin dåliga andedräkt?
– Har man ont i magen, smärtor som kommer och går och har långvarig diarré i kombination med en dålig andedräkt kan det vara bra att kolla upp. Detsamma gäller vid smärtor som bränner i halsen i kombination med sura uppstötningar och hjärtkramper, vilket kan vara en indikation på ett hjärtproblem.
Av Tina Harr