Del 3 Konsten att så gojibär
Anna Ledberg
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
Jag tänkte presentera mitt gojibärsprojekt.
Det har i ärlighetensnamn inte hänt så mycket. Typ ingenting. Alls. Dock så ska jag plantera om de från ägg kartongen till en vanlig kruka.
Jag har dock fortfarande förhoppning om projektet, eftersom min mamma också sår gojibär och hennes har börjat komma upp lite. ( Började innan mig)
Vi ses i morgon
Detta är superfood för mig! Kokosfett och citron. Man kan blanda dem om man vill. Eller använda dem separat.
Citron har jag i mitt morgonvatten och det verkar det vara flera som förespråkar
Masserar broccoli och pressar över lite citron, salt och olja – en snabb, enkel och god sallad
Kokosfett har jag till det mesta, smörjer in ungarnas nariga munnar, poppar poppcornen i och nu har jag börjat med oilpulling. ( Nej inget porrigt!) Det handlar om att grurgla tänderna / munnen med kokosfettet. Används mycket inom ayvervidisk filosofi.
Citron och kokos gör tillsammans en underbar sås. Passar perfekt till lax, till vårrullar ( toppa med lite färsk chili) eller som dipp till kronärtskockan!
Fridens!
För en tid sedan gjorde jag ett gott, nyttigt och mycket smakrikt rawfoodbröd.
Som bas hade jag gyllene linfrön och vanliga linfrön. Lät det svälla i vatten och lade sedan i sesamfrön, riven morot och timjan.
Torkade i ugnen i cirka ett dygn. På cirka 50 grader.
Våga prova gyllene linfrön!
Detta inlägg handlar om superfoods, något som är superhett just nu. Men vad ska man ha allt detta till? Egentligen? Och vad är egentligen superfood? För mig är det mat med speciella egenskaper, som man blir stor och stark av.
Superfood är ganska dyrt så man vill gärna veta vad man ska göra med det.
Jag blandar superfood med vanlig ”supermat”.
1) Raw kakaonibs
Goda som de är, som toppning på glass, i ”luffarsnuset” ( blandning med nötter och fröer som man tar med till skogs).
Stark kakaosmak, som kan upplevas som bitter för ovana.
2) Cashewnötter
Goda att äta som de är, gör mjölk / grädde på nötterna. Jag brukar använda blötlagda cashewnötter som grädde när jag gör en soppa. Som den här grönkålssoppan. Även gott i wok. Mixade casewhnötter funkar bra som bas i rawfoodbaket.
Len, mjuk, nötig, rund smak
3) Alger ARAME
Rika på protein, jod. Bra för veganer.
Våga bjuda på alger på nästa mingelparty. Lägg på salladen. Köp bara alger som kommer från kontrollerade bestånd. Annars kan de vara fulla med tungmetaller, som inte är bra för oss.
4) Gojibär
Rika på C-vitaminer. (Var försiktig om du är allergisk mot C-vitamin!)
Toppa muslin, ät som de är, gör en gojibärssås (mixa blötlagda gojibär och dadlar med soja, chilipeppar, vitlök och en heltomat) som du serverar till t ex grillat, vårrullar, som dippsås…
Gojibär, kakaobibs och hackade cashewnötter är jättegott att blanda i flytande kokosfett och lägga i små knäckformar för att göra ett litet godis. ( Ställ sedan svalt, så fettet stelnar)
1) Baobab (vita pulvret)
Kommer från Afrika och från Baobabträdet. Har en unik sötsyrlig smak. Innehåller mycket fiber, C-vitamin, flera mineraler och har ett högt ORAC ämne.
Jag blandar i Baobao t ex i mitt dricksvatten, i mina rawfoodbollar, i min smoothie.
2) Hampapulver (gröna pulvret)
Bra källa till proteiner, fiber och aminosyror. Testa att göra en smoothie: 3-4 dl mjölk, 3/4 dl hampapulver, 1/2-1 banan, 1 näve gojibär och lite frysta blåbär. Perfekt före eller efter träning. (Receptet kommer från Superfruit.)
3) Chiafrön
Gör t ex pudding eller sylt (mixa bär med chia, låt ”stelna” – klart).
Lycka till!
Jag blötlade gojibären först i cirka 20 minuter, lade dem sedan i jord i äggkartongen som visas på bilden. Hoppas hoppas hoppas att jag får en egen gojibärsbuske till våren. Gojibär är tydligen en lättodlad buske som trivs i torra, magra och kalkfattiga jordar. Det finns faktiskt en art som växer vilt i Skåne – där kallas den Bocktörne – så visst kan vi odla den här i Sverige. Så why not?
Häng med!