Annons

Grönkål och mangoldtips

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
6 oktober, 2020
Grönkål och mangoldtips

 

Hej och hå! Vi fick lite grönkål och mangold av Maria ( som i sin tur hade fått från sin granne med kolonilott)

Jag gjorde:

Pesto med grönkål och casewnötter

Annons

Mixa cawenötter till fint mjöl tillsätt sedan en handfull grönkål och mixa till bra konsistens. Ringla i olivolja och smaka av, ibland kan det behövas något sött som houng, agave eller dadelsirap då grönkplen kan vara besk i sig.  Ingen ost? Jodå, men den tänker jag ha ovanpå.

Grönkål och casewnötspesto

Mangolddolmar med ris och tomatsås

Lägg okokt ris i blöt. Cirka 10 minuter. Förväll fina och stora mangoldblad. Spola kallt och låt stå. Blanda ris med tomatsås och lägg i bladen. Forma till knyten. Stäng med tandpetare och det behövs.
Ångkoka i 30 minuter.

Mangolddolmar med ris och tomatsås

Hulkenpasta

Gjorde en färskpasta deg med Tip 00, ägg och olivolja och hackad mangold. Fick inte den effekten jag tänkte mig, men tanken var god, om jag vill ha den grön – bör jag ha i mer mangold.
Degen har vilat ett dygn och nu gör jag färsk ravioli med peston jag skrev om ovan.

Annons

Serverades med tomatsås. När jag kokar färsk pasta har jag som riktmärke att pastan flyter upp när det är klara. Det blev verkligen lite ”pokoloco” över raviolin, eller blev det tortitlini?

 

Annons

Potatisomelett med mangold
Vispa ihop några ägg med vatten, mjölk, grädde eller motsvarande. Krydda. Häll i en form. Skiva över en några kokta potatisar och manglold i bitar. Toppa med ost, feta eller vanligt. Grädda i ugnen 20 – 30 minuter tills äggen stelnat.  Toppen som ”restmat” Lägg gärna i det du har lite av varje av. Kanske en bit lök, paprika med mera.

 

Gjorde även mangold soppa och grönkålschips. Mamma serverar prinskorv till hennes mangoldsoppa, är det vanligt? Kokt ägg, ja, men hur många har prinskorv i soppan?

2 oktober, 2020 0
utvärdering av en brevväxling

I går var det den 1 oktober och landets ålderdomshem kunde äntligen öppnas. Ni förstå vilket fängelse det har varit för våra gamla. Att bara sitta och glo. Tänk dig.

Från i mitten av april har jag och Elsa brevväxlat med SigBritt och det har varit så oerhört givande. Fantastiskt och har gett så mycket. Vi har inte ännu varit där själv, men SigBritts barn har varit och hälsat på henne och har sett denna brevskörd från mig och Elsa. Man skulle lätt kunna tro att det ”bara är ett brev” och det är väl inget. Men det är mycket, mycket mycket mer än så.

Annons

Denna lilla gest av människlighet som jag kom på i våras har skapt en sådan enorm glädje på ålderdomshemmet, det har engagerat och skapat sammanhang. En förväntan, en längtan, och få tillbaka en livslust.

Att få något att göra och det är viktigt.  Känna sig viktig, behövd, någon tänker på mig och det gör oerhört mycket för ens psyke.
Jag kan föreställa mig att brevet är veckans största händelse. Både att få, läsa och att få sätta sig ner och skriva.
Man sätter ord på det man tänker, känner och vill och det tror jag kan vara otroligt nyttigt för en 90 åring precis som för en 6 åring.

Jag har verkligen förändrat livet för en människa. Och det  känns troligt bra i mig.
Gör skillnad – skriv brev.

SigBritt är Elsas gammelfarmor om nu undrar.

Dela inlägget
Annons
4 september, 2020 0
Zucchinitips

Nu är det verkligen zucchinitider! Här kommer några ideer på vad man kan göra med den mäktiga grönsak. Vi fick en gigantisk av Maria och den räcker till mycket. Här kommer några tips.

  1. Fräs i pitabröd
    Skär eller mandolina zucchini, morötter och lök fräs grönsakerna mjuka. Ha i tomatås, kryddor som ingefära och vitlök, gurkmeja.
    Låt puttra tills allt är mjukt. Stek några falafflar till och värm pitabröd. Servera med gräddfil. Klart på några minuter.  ( Ingen bild)
  2. Zuccini och hallumi biffar
    Riv zucchini och hallumi på grövsta på rivjärnet. Pudra över potatismjöl och låt stå några minuter medan du sätter på potatisen. Krama ur överflödig vätska och stek i hetpanna i ordentligt med olja. De blir godast när de är riktigt frasiga.

Annons

Servera med kokt potatis och sallad.

 

  1. Zoodles med jordnötssås
    Mixa jordnötssmör, shoyo, agave, äppelvinäger, vatten, lime och soltorkade tomater till en sås.
    Eftersom jag inte kommer i håg receptet är det viktigt att smaka av och lita på sina smaklökar.
    Oh, jag det kan låt mystiskt men den här blandningen blir oväntat gott.
    Jag använder den gärna till dippsås olika rullar, rulla in lite grönsker i tex isbergsallad och doppa i denna sås. OMG.

    zoodles med jordnötssås

Såsen kan med fördel göras först och låta stå framme. Innan servering svarva zuccini och morötter med en svarv eller potatiskalare.  Blanda med såsen och mixade pischtagennötter ( pumpakärnor är också gott)

kolla vilken enorm

Dela inlägget
Annons
26 augusti, 2020 0
Lova mig att göra en sak under hösten, bara en, ok?

Nu kommer en pekpinne, ok? Men en ganska viktig sådan, en väldigt viktigt egentligen. Det handlar om vad många gör medvetet och endel gör omedvetet. Några gör på fredagskvällen, någon annan på lördagen, någon ytterligare på söndagen.

And life goes on. På måndagen kanske, eller tisdagen. Under mensen, för att någon är ”dum” för att man själv är duktig, för att man känner sig ensam, för att chefen är från helvetet. För att man är tjock, för att man är smal.

Ok…. det jag vill säga är SLUTA UNNA DIG!

Du ska bara äta för att det är gott. Ät ingen kaka för att du ska unna dig, utan för att det är gott. Bara därför. Livet blir så mycket lättare. Ok?

 

Annons

Annons

Tänk vad mycket stress och tjafs du kan undvika om du släpper den tanken. Nu snackar vi inre stress så klart. En tanke som säger att ”du inte borde, men…. nu ska jag unna mig”

Ät och njut människa! Njut av pannkakor med lönnsirap, njut av chokladkakan, njut av äpplet, njut av allt i livet.

Ps… När man ”unnar sig” är det ofta att kroppen kompenserar med något annat istället och det blir en obalans.
Bara prova nästa gång.

Dela inlägget
Annons
15 augusti, 2020 0

Det är efter du har avslutat din fasta som det börjar hända grejer, bara så att du vet.

Jag avslutade min fasta i onsdags och idag, lördag tömmer jag fortfarande och är drabbad av sura uppstötningar så fort jag äter ”sur” mat.
Bröd, mejeri, mjölmat är surt och ger mig uppstötningar – idag ska jag testa att bara äta rawfood och se om det hjälper.

Annons
Dela inlägget
Annons
14 augusti, 2020 0

Idag har jag gjort något som jag aldrig tidigare gjort förr och tänker ta tillfället i akt och föra lite dagbok om hur jag tänker och känner och mår.

Fakta:

Det här är en fasta som går ut på att dricka fuktjuicer och buljong
Vi dricker bara äppeljuice, grönsaksjuice och multifruktjuice, buljong, vatten och örtte.
Tiderna varierar men ungefär 2 timmar blir det mellan varje måltid då vi dricker  1,5 dl juice, förutom tilll lunch då vi får 3,5 dl  Vi fick ett schema med våra drycker vi förberedde genom att i god tid bestämma tider när vi ska intaga våra drycker.  Vi ska göra det i tre dagar.

Annons

Dryckerna ska intagas med sked och varje måltid bör ta 20 minuter.

Dag 1
Börjar dagen 07 med vatten och salt.  Jag brukar annars starta up med kaffe och en stor frukost. Jag äter gärna på morgonen.

Då vi är två som kör är det bra om man är samspelta och kör samma tider. Herman var lite morgontrött och kom efter men det rättade snart till sig.

Vid 11 tiden var jag matt och kände mig svag. Drack ungefär 11 koppar örtte, kände svårt att fatta och ta in information.
Vi stannade inne fram till 16 tiden på em – kände mig ofattligt hungrig och yrslig. Kände som domningar i mun och tunga dessutom.
Vi kör våra juicer och det så här sammanfattning efter första dagen ”jag trodde det skulle vara värre”
Självklart fantiserar vi om vilken mat vi ska äta och skriver inköpslistor. Tänker grillspett med grönsaker.
Jag har ett sug efter mat, självklart – men inte så att jag kan stå emot frestelser.
Tror och hoppas att jag kommer få bättre smak och lukt sinne när detta är över. Varnade barnen att jag kunde bli arg, men inte blivit mer än vanligt.
Vid 21 tiden tog vi en kaffe, vet inte om det påverkar eller inte.

Jag inte lockats av alla frestelser som finns hemma. Bra va! Vi har bröd, godis, och var till och med köpte glass åt barnen. ( Inte sugen, alls)

Annons

Ok, privat men ni kanske undrar, avföringen, jag hade väl förväntat mig att det skulle vara mer, nu särskilt första dagen.

Första dagen spenderade jag mest typ framför en skärm, jag var nog lite rädd, men i morgon har jag planer på att föra dagbok, läsa bok, reflektera, sugen på att basta ( och vi har i huset, men det är varmt ute… så känns märkligt på något sätt) och andra bra saker.
Nu är klockan 21:44 och jag har en ”märkligt hinna” i huvudet. Har dessutom lite ont i nacken då jag legat och såsat framför tv lite för skönt.

Jag har ”en last” jag ÄLSKAR mjölmat. Bröd, pasta, och annat sånt gott. Det ska bli spännande att se om detta kommer att påverkas eller inte.  Vem säger nej till en surdegsbaguette? En pizza? En stor skål med perfekt kokt pasta….. Inte jag ialla fall.

Mina förväntningar / Varför gör jag detta?

Av samma anledning som att jag badar isvak – för att känna mig oövervinnerlig, odödlig, att allt är möjligt och att jag vill känna mig mer levande. Man klarar mer än vad man tror. Jag vill bli mer fokuserad och klartänkt.

Annons

Dag 2

Så kom morgonen och klockan 7 serverade jag mig själv en dryck. Gott? Nja, ”man får väl stå ut” – Inget ont om dryckerna, de ÄR goda, men att bara äta/dricka samma sak om och om igen….
Jag lever i en ständigt malande hunger som man lär sig leva med mer eller mindre och det man ser framemot är 1,5 dl dryck . Man längtar.
Vi träffar Peter och Harry och går och badar, de skrattar åt vår termos med buljong och skämtar om att äta indiskt till kvällen ( de har öppnat en ny utanför vår port och det doftar underbart alla dagar i veckan)

Jag känner mig ”likgiltig” och radiostyrd. Går efter schemat, vi pratar om mat; rågbröd, keso, groddar potatis, tomatsås. Mat som mättar och ger något, nu när jag tänker efter.

Mitt huvud är ”rörigt”, men radiostyrt. Jag vet vad jag ska göra, jag önskar att jag blir mer klartänkt.
Med rörigt menar jag inte att den massa tankar och sånt som kommer och stör utan mer innan ”upplösningen”
Jag är snäll mot mig själv och alla känner jag. ( även om det är jobbigt, för det är det. Brutalt jobbigt)
Det är under dag 2 och dag 3 som jag har hört blir det jobbigaste och att det är lätta att ge upp.

Det är under dag två vid 21 tiden som vi också gemensamt väljer att avbryta fastan iförväg.

Varför?

Jag vet inte om mina känslor, tankar, hunger och så är del av processen och om det ska vara så, men så fort vi hade tagit beslutet att avbryta och börjat äta kände jag mig lurad och ”så nära slutet”. Det var nu som arga rösten kom fram ( eftersom jag bröt och inte kunde hålla ut, känner jag mig besviken på mig själv)
Jag tror inte att jag hade lyckats så bra att springa maraton, att ge upp så nära slutet

Jag kände att jag gav upp för lätt, och är kanske lite besviken på mig själv. Det gäller att stå ut. Kämpa på, kämpa vidare. Om båda två är lätt övertalade och ger upp så lätt kan det behövas en till i gänget som säger stopp.

Det  är det som man står ut med som man kommer stärkt igenom på andra sidan som man blir läkt och lärd av.  Det är då du lär dig. Bara då. Visa för dig själv att du är villig att göra detta för din kropp, din själ.

Dock, är alla möjligheter öppna för att göra om detta igen – nu är ju jag och kroppen förberedd.

Men

Jag tror inte att juicefasta passar mig, däremot är jag mer inne på detox, eller mer koncentrerat rawfood i vardagen. Jag vill äta varierat och faktiskt äta något.
Dock var det bra för mig, med tiderna. Rutinerna som gjorde att man såg framemot något.
Jag tror också att det viktigaste är vad man äter innan och efter fastan, om man äter bra och nyttigt förjämnan.  ( Eller iallafall största delen)

Man bör inte heller gå raka vägen till en grillad korv med pommesfrittes efter fastan – utan göra bra val som man kan hålla i vardagen.

Ärligt talat så tror jag att det är den här ”livsstilsbiten” som jag saknar  ”men i morgon har jag planer på att föra dagbok, läsa bok, reflektera, sugen på att basta…”  som jag skrev längre upp i texten under ”dag 1”

Dag 3 
Vi åkte till Farsta havsbad och badade – utan att fasta. Vi hade brytit. Vad finns det för mat i en strandkiosk / grillkiosk? Inte direkt passande kan jag tycka.

 

Vad jag har lärt mig:

Planera, planera, planera. det är lätt att falla offer ”och inte ha något val, jag måste äta det som serveras i grillkiosken”
Ta med dig mat även efter fastan. Att ta hand om sig tar inte slut bara för att fastan är det.

Det är ju inte vad du gör under 3 dag som spelar roll utan vad du gör för jämnan, eller har jag fel ?

Har du fastat? Hur gick det? Vilket blev resultatet?

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons