Vi blir aldrig nöjda, vi ska ha hela tiden, hela tiden. Hela tiden ska vi ha saker. Ju mer som produceras för att vi ska ha saker. Vi kan inte kräva nytt hela tiden, vi kan inte heller kräva begagnat. Vad är det som gör att vi måste ha, äga saker hela tiden?
Det finns för mycket, vi kan inte ta hand om det som finns. Jag har börjat sälja saker via ett företag som säljer åt mig. Jag samlar i hop det jag inte längre behöver och de söker all försäljning. De har så mycket att göra, jag fick veta att jag måste vänta i cirka 1 månad innan de ens kunde öppna min påse, innan de ens kunde börja ta hand om mina saker.
Är du tacksam för att du har mat för dagen, är du tacksam för det som finns finns. Är du tacksam för ditt dagliga bröd.
Förstår du hur lyckligt lottade vi är, vi som har allt. Måste det komma krig och katastrofer till oss för att vi ska inse att vi måste sluta bete oss illa mot djur, natur och andra människor.
Vi måste börja visa hänsyn till producenten, till tillverkaren till djur, till vår natur.
Vi som konsumenter måste därför sluta ställa krav på vår handlare. De kan inte ta in vad som helst hur som helst. Var nöjd, glad och tacksam för det som finns. Vi har mer än vad vi behöver. Gott och väl. Mat slängs. Hallå är det någon som bryr sig?
Min svåger jobbar på Konsum – varje vecka slänger han tonvis med frukt och grönsaker. Andra butiker har löst det genom att samla ihop frukt i en tiokronorspåse, men han får inte göra det i sin Konsum.
Jag har nyss blivit bekant med en på Årsta partihallar, de som säljer frukt och grönt till butiken, de slänger också tonvis med mat varje vecka.
Jag jobbar på Hemköp då och då och där slängs hur mycket mat som helst. Det funkar inte. På den Hemköp finns det dessutom 5 gångar med bröd och ändå tvingas brödansvarig beställa hem ytterligare varianter för att kunderna kräver det. På alla dessa 5 brödgångar finns det inte ens ett enda som kan duga.
Herregud.
Tips att börja med om du vill leva mer hållbart:
- Börja med att tacka för det du har. Många har mer än de använder.
- Nöj dig med mindre – lovar dig, det kommer inte bli torftigt alls.
- Köp inte alltid per automatik böcker. Börja med att låna på biblioteket – om det är en keeper, köp den då.
- Våga stanna upp och i frågasätta.
- Hur länge kan ett köpstopp vara ok för dig? En dag, en vecka, en månad, ett år?
- Lär dig ta emot! Jag har aldrig haft problem att ta emot saker, men det är visst något med det. Att ta emot betyder det, att du är fattig och inte har råd? Tror du att den som ger dig tänker så? ”Åhh… fattighjonet tar emot allmosor” Du är inte fattig och sakerna kommer inte från kyrkan.
- Säg tack för maten innan du börjar äta den. Tacka grisen för att den har levt och blivit mat åt dig, tacka solen för att den har lyst och låtit dina grönsaker växa, tacka spannmålet som blivit mjöl till din pasta, tacka potatisen som växt så länge under marken i mörkret med mera. Tacka maten att den ger dig energi så att dina inre organ mår bra, så att du mår bra.
Du ska inte tacka gud för maten utan bara bli medveten om vad som har hänt innan den kom till din tallrik och vad maten ger dig. - Allting hör i hop, din livsstil hör i hop med din konsumtion. Hela livet, hela jobbet, Jag talar mycket om jobbalagom och många som jag talar med säger att de måste jobba heltid för att de måste kunna konsumera, köpa mer och vara mera. De säger att allt kostar pengar. Principer bakom jobbalagom handlar inte bara att jobbalagom utan det är en större livsåskådning.
- Du behöver inte lägga på saker för att kunna njuta av livet. Att vara glad, blir du glad av en ny Ferrari eller av en kram, när någon sagt att du gjort ett bra jobb? Hitta det du blir glad av som inte kostar pengar. Vad finns det i ditt liv som inte kostar pengar men som gör dig glad, nöjd och tillfreds?