Annons

Matvetefylld tomat med grönkålssallad

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
18 december, 2015
Matvetefylld tomat med grönkålssallad

Lätt, gott, snabbt. Ett nyttigare alternativ på julbordet eller innan jul.

Matvetefylld tomat 

Dela tomater, ta ut kärnhuset så att det blir tomt inuti. Koka matvete, lägg i riven rödbeta, persilja och innanmätet från tomat. Fyll tomaterna med blandningen och lägg i en ugnsfast form. Lägg på riven ost och grädda i ugnen tills tomaten är mjuk.

Grönkålssallad

Annons

Blanda ihop färsk grönkål, pumpakärnor och sesanfrön. Ringla över olivolja, citronsaft, salta och peppra.

IMG_8546

 

 

17 december, 2015 0

’-Nu lackar det verkligen mot jul, stressen märks tydligast i min inkorg. Alla skriker ”Kom och köp!” Det fullständigt öser in mail till mig, alla med budskapet om att deras produkter är bäst, billigast, roligast och de lovar leveranans innan julafton.

Vilket får mig att tänka på:
Vad bortskämda vi är – Vi lever i överflöd och ska ändå har mer, mer och mer. I veckan var jag på musikalen Kristina från Duvemåla och fick uppleva fattigsverige.  Dagens barn och vuxna är inte tacksamma för det man har utan ska bara ha mer och mer och mer. Konsumera mera! Nej inget för mig. Förr i tiden fanns det ingen mat och du kunde man inte välja hallonsylt till gröten istället för lingonsylt. Var tacksam för det man får och begär inget mer.
Hur många barn använder inte den här vid middagsbordet:
– ”Jag tycker inte om, kan jag få något annat? ”
-”Nä, nu är det fiskvälling som gäller, det finns ingen annan mat!”

Annons

Årets julkalender, Tusen år till Julafton går lite i samma tema. Jag har sett varenda avsnitt och verkligen älskar den.
Det skulle faktiskt vara lärorikt för alla att få leva fattigt ett tag. Att inte bara gå in och köpa en kaffe för 49 kr varje dag, att ta vara på det man har, istället för att köpa nytt hela tiden.  Det är inte bara nyttigt för din plånbok utan för hela vår planet. Att inte bara gå in och handla utan att verkligen tänka, en, två, tre gånger om du verkligen behöver den saken.     Vi måste sluta  överkonsumera allt! Jag tänker både på saker, grejer, mat, men även på Internet. Människan har blivit en klickmonster, företag vill bara att vi ska klicka på deras löjliga listor ( 5 saker varför lillasystrar är bättre än hundar) eller Youtubemonster  (läs småflickor som sminkar sig framför kameran)  Hela internet är bara ett stort hittepå av tidsfördriv. ( Tyvärr är det det som driver trafik till sidan och därför fortsätter företagen att skriva löjliga listor)
Ägna din tid åt saker som är viktiga och riktiga!

Hur tänker jag när jag köper julklappar? 

Jag tänker mycket på det här med överkonsumtion, pengar och om det är viktigt. Mina barn kommer inte få presenter som stinker plast, eller som på något sätt har varit till skada för vår jord eller för andra människor när den producerades.

 

Dela inlägget
Annons
6 december, 2015 0
Adventsmys – Saffranspopcorn & rawfoodbollar
IMG_8459
Saffranspopcorn
IMG_8461
Rawfoodbollar med smak av kanel

Redan andra advent! Idag har vi bakat och fixat och Elin har haft uppvisning / avslutning på balettskolan.

Saffranspopcorn

Annons

Kakaosmör, cirka 1 dl
Saffran, 0,5 pkt
Agavesirap / houng, efter smak

Smält allt i en kastrull. Häll över poppade popcorn. Rör ordentligt. Klart

Rawfoodbollar med smak av kanel

Kokosfett
Kakao
Färska dadlar utan kärna
Kanel
( agave eller honung)
Mixa allt i din matberedare. Rulla till bollar som du sedan rullar i kakao eller *gud förbjude* strössel

Ha en mysig advent!

Annons

 

Dela inlägget
Annons
5 december, 2015 0
Snabb morotssoppa med linser och kokos

I december äter jag gärna soppa och här kommer ett supersnabbt recept på en god och nyttig soppa med morot och linser.

Elsa som nu har blivit 1,5 år älskade den och ville ha mer och mer.

Morotssoppa med linser och kokos

Röda linser

Annons

Morot, riven på det grövsta på rivjärnet
vatten
kokosmjölk
buljong
Ingefära, gurkmeja

Gör så här
Lägg allt i en kastrull och koka tills allt är mjukt. Mixa med mixerstav. Klart. Jag gillar att servera med Furikake

IMG_8445

Dela inlägget
Annons
4 december, 2015 0
Nyttigare  kola till advent

December behöver inte vara en månad fylld av onyttigheter, grädde, köttprodukter och viktökning. Du bestämmer själv. Här kommer ett recept på en god och nyttigare vegan kola.

Jag gjorde detta recept i förra veckan till gräddekole älskare och de kände ingen skillnad i smak.

Nyttigare vegankola

0,5 dl kokosfett

Annons

1 dl kokossocker
1 tsk vaniljsocker
Det tjocka ut en burk med kokosmjölk
1 tsk kakao

Gör så här:

Smält kokosfettet på svag värme, tillsätt resten av ingredienserna. Rör hela tiden. Koka upp och låt puttra tills ungefär 118- 120 grader .  Eller gör kulprovet: Häll en klick kola i ett glas vatten och  om du kan forma klicken till en boll är smeten klar.

Häll upp i knäckformar eller häll upp på ett bakplåtspapper och klipp till kola bitar.

IMG_8453

Annons

Dela inlägget
Annons
23 november, 2015 0
Wraps med asiatisk touch

Hej svejs

jag blev inspirerad av Kureras recepet på solskenswraps med rödbetsaioli så jag skapade lite samma. Fast med svenska rotsaker, groddar och en asiatisk dippsås.

Wraps med asiatisk touch

Rispapper

Annons

Vitkål
Morot
Rädisor
Alfaalfa

Riv eller hacka ner vitkål, morot och rädisa i strimlor. Blanda ihop i en skål tillsammas med alfaalfagroddar.
Koka upp vatten, lägg ner rispapper, ett och ett i det kokande vattnet. Vänta cirka fem sekunder, ta upp och lägg på en skärbräda. Fyll på med fyllningen. Vik ihop rispappret och lägg åt sidan. Upprepa.

Dippsås

Soya
Vatten
Vitlök
Chiliflakes
Ingefära
Koriander
Blanda ihop allt, smaka av.

Vid servering, doppa wrapsen i dippsåsen.

Annons

IMG_8440

 

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons