Annons

Middagstipset: Korngrynssoppa

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
21 mars, 2013

Har ni ätit korngryn? Korn är ett fiberrikt spannmål och dessutom är en viktig  byggsten i det nordiska köket.  Korn, Råg, Havre och Vete är det som odlas mest av i Sverige. Vill du inte koka soppa på kornet går det såklart bra att koka gröt istället. (Koktid 30 minuter)
Näringsvärde per 100gram: Kcal 350, Protein 9gram, KH 65gram (varav sockerart 1 gram) Fett 3 gram, Fiber 11 gram, Järn 3,6 mg.

Korngrynssoppan mixas först och sedan kommer kornet i vilket gör att soppan får ett trevligt tuggmotstånd.

Receptet:  (3 skålar)
1 gul lök

Annons

1 morot
1 dl grovt riven zucccini
1 buljongtärning, ekologisk
8 dl vatten, kan behövas spädas efterhand
0,5 dl grädde
3/4 dl korngryn

Skala och hacka lök och morot och lägg i en kastrull  med zuccini med cirka hälften av vattnet. (För att spara energi)Låt koka mjuka. Lägg i buljongen, låt koka upp för att sedan mixa slät. Tillsätt resten av vattnet / grädden och korngrynen. Koka på låg tem i cirka 30 minuter. Späd med vatten om du vill ha en lösare soppa.
Servera med ett trevligt bröd.

Tjingeling!
Nu ska jag servera korngrynsgröt till mig och lilla damen!

 

 

Annons

 

 

20 mars, 2013 0

Jag har mycket svårt att gå till en vanlig affär och handla för de säljer ingen mat som jag vill äta. Är det jag som är konstig eller finns det mer som mig. Jag vill ha en yoghurt som är naturell, en mjölk utan extraprotein. Mat som den är FRÅN BÖRJAN.

Jag går snabbt förbi pastan, brödet,  många långa rader med sötade flingor  i gulliga paket, att hitta en yoghurt som är utan socker eller olika frukttillsatser är näst intill omöjligt. Den ekologiska frukten och grönsakerna ligger längst bort och gömt i en vrå. Tydligen ska vi äta italienska äpplen.
Att hitta en tandkräm utan sötningsmedel, glöm det!
Frysen är full av helfabrikat av alla dess slag. Jag vill inte ha mat som har gått igenom en process för att bli något annat än vad det var från början. Har folk inte tid att laga mat längre?
Varför är vi så stressade att köpa det billigaste hela tiden?

Annons

Precis som alla andra har jag inte mycket tid och visst kan jag också känna mig stressad och vill självklart åka till enochsammabutik för att köpa mat, blöjor , hygien, och papper. Men det är svårt.
Jag får kämpa för det jag vill äta. det är ofta jag som är knäpp och konstig och besvärlig. Men är det verkligen rätt? Är det mig det är fel på eller alla runt omkring mig som tycker att det är OK med helfabrikat? Jag har hela samhället emot mig.
Jag har precis lika lite tid som alla andra, men ändå hinner jag laga mat från grunden varje dag.

Jag måste vara stark för att orka stå för det jag tycker är rätt. Tack och lov finns det fler böcker i ämnet b la Äkta Vara och Den Hemlige kocken för att ämna några. Och bara för att jag är smal för jag ofta höra saker som ”det kan ju du äta, du som är så mager” eller ”vad spelar det för roll” eller  ”du ska ju verkligen inte säga något”  Och andra antydningar till att jag skulle ha någon sorts mat/ät sjukdom.

Håller ni med mig eller vill ni ha mer processad / blandad mat / färdiglagad mat?

 

Dela inlägget
Annons
19 mars, 2013 0
Frukosttips

Igår morse åt jag världens snabbaste och enklaste omelett. På 2,15 är den klar. Detta för utsätter att du har en micro.
Perfekt även som mellanmål!
Lyssna nu:

1  eko ägg
ungefär 1msk vatten
1 tsk persilja

Annons

salt
peppar
(riven ost)
Vispa ihop allt och lägg en en liten skål micra i 2 minuter på full effekt. Låt helst sätta sig innan du hugger in.

Den här rätten kom jag på när jag hade äggstanning över från när jag gjorde en paj. En liten äggröreskvätt blir en mättande omelett.

miniomelett

Som sagt jag är matinspiratör – inte matfotograf…..:D

Jag bryr mig inte om att säga något försvarstal för att jag äger en micro. Det som är så himla farligt, å all strålning och allt och maten förstörs och så vidare.

Annons

Mitt jobb är att inspirera andra människor att äta – det är bättre att äta micrad mat än ingen mat.
Jag vill inte vara en stenhård hälsoguru som är ljusår ifrån andra människor. Personligen blir jag avskräckt om jag kommer in i något cafe / yogastudio där det luktar rökelse och någon indisk yogagubbe har healat hela stället. Ni vet där gardinerna är tjocka och dammiga och på väggarna hänger någon gulnad plansch över chakrasystemet. Då går jag.

Nä… det var ju omeletten jag skulle berätta om.
Hej med er!

 

Dela inlägget
Annons
18 mars, 2013 0
Godmorron & Varning för Bamse!

 

Godmorron gänget!

Va??? är ni inte uppe ännu. Härlig måndagmorgon och klockan är strax över 06:30. Vi har varit upp sedan 06. Det är ganska mysigt att kunna ”uggla” så här på morgonkvisten. I den här familjen är det föräldrarna som går upp och inte barnet. Hon sover som en stock tills jag sätter på musik.

Jag tänkte bara idag göra familjer i allmänhet och barnfamiljer i synnerhet uppmärksamma på vad vi använder för tandkräm till våra barn.

Annons

Jag menar förståss BAMSE tandkrämen. För det finns ju knappt någon annan att välja på i den vanliga affären.

Men lyssna noga nu:
BAMSE INNEHÅLLER SÖTNINGSMEDEL.

Känns det OK för dig att borsta tänderna med något som man egentligen ska undvika. Är det OK att borsta tänderna med sött?
Tittar du noga så ser kan du se att vuxentandkrämen också innehåller detta.
Men är det inte korkat så säg?

IMG_4386

Jag gick helt sonika till hälsokosten och köpte en ny tandkräm. En utan sorbitol, flour och som är helt naturligt. Mycket god och ger en frisk smak. Sedan återstår bara för Weleda att sätta på en festlig / rolig / snygg figur på förpackningen annars blir det svårt att konkurrera med kaninen.

Annons

Bara ett försök att uppmärksamma, ska vi ha ha det så här?

 

 

Dela inlägget
Annons
15 mars, 2013 0

Nu är jag tillbaka efter lite teknikstrul hos Kurera.

Ikväll blir det tacopaj som alla andra Svenssons. Fast vår är vegan, är er det? Jag fuskade lite och köpte fryst smördeg (VAAAA? tänker ni, smördeg… SMÖRDEG hur kan den vara vegan?) För att den inte är gjord av smör såklart.  Sedan finns det ju andra aspekter som att man inte ska köpa något som inte är vad det utger sig att vara. Smördeg innehåller bara ett E-ämne och det är väl inte så himla mycket om man jämför.  Vi äter så himla nyttigt förjämnan, och då kan man unna sig helfabrikat av detta slag.

Ähh… nu ska jag koka mat vidare. Hej på er.
Skriver ner lite snabbt vad vi använder:
Smördeg

Annons

Sojafärs
Lök
Hemgjord tacokrydda
i såsen

Grönsaker som man tycker. Jag brukar byta ut isbergen mot spetskål eller annan grövre grönsak. Men det gör man ju som man vill.

Hej hej Ha en gokväll!

 

Dela inlägget
Annons
13 mars, 2013 0
Pajdeg utan gluten och laktos

Min sambo har kommit in i ett svep att han vill ha allting glutenfritt eller med så lite i som möjligt. Jättekul utmaning tycker jag eftersom det är jag som alltid lagar maten hos oss.

Igår överraskade jag med en paj helt utan utan gluten och för att göra det extra festligt är den utan laktos också! Den fick en 4 / 5 i betyg av gubben. Överraskande nog saknade han bara några tomater i fyllningen, då  hade det varit en solklar femma!

Receptet:
1 dl rostat kikärtsmjöl. (Rosta 1 dl torra kikärtor i ugnen. Sätt ugnen på max, låt bli varm. rosta sedan kikärtorna i 10 minuter. Låt svalan och mixa till fint mjöl i din matberedare.)

Annons

Passa även på att rosta mer kikärtor när du håller på och gör det här goda knäcket!

3/4 dl solroskärnor
1,75 dl bovetemjöl
1 msk olivolja
1 dl vatten
Lägg allt i din matberedare och mixa till en slät massa. Degen blir jättekladdig. Det ska vara så. Tryck ut den, med fuktiga händer, i en pajform i förslagsvis silikon. (Eller något annat material som klarar gå från frysen till ugnen) Nagga.
Ställ i frysen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader
När ugnen är varm lägg i skalet och grädda i cirka 8 minuter.

Jag gjorde fyllningen på lök, fransk ost och oliver. Hoppa över osten eller välj tofu om du ska bjuda en ”laktis” eller vegan.
Min fyllning:
4 lökar skurna i halvmånar
Brieost
Svarta oliver, urkärnade

Mjukstek löken utan att den tar färg. Lägg i det förgräddade pajsklet. Toppa över osten och oliverna.

Äggstanning
3 ägg
1 msk vatten
persilja
salt och peppar
Vispa ihop allt och häll över. Grädda hela pajen i cirka 30-40 minuter. 200 grader. Låt helst vila en liten stund innan ni hugger in.
IMG_4303

Annons

IMG_4301

Jag är ingen matbildsfotograf, men ville ändå visa hur det kan se ut. Och jag hoppas att ni också vågar laga mat utan gluten.

Ha en kanonfin eftermiddag

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons