Har ni ätit korngryn? Korn är ett fiberrikt spannmål och dessutom är en viktig byggsten i det nordiska köket. Korn, Råg, Havre och Vete är det som odlas mest av i Sverige. Vill du inte koka soppa på kornet går det såklart bra att koka gröt istället. (Koktid 30 minuter)
Näringsvärde per 100gram: Kcal 350, Protein 9gram, KH 65gram (varav sockerart 1 gram) Fett 3 gram, Fiber 11 gram, Järn 3,6 mg.
Korngrynssoppan mixas först och sedan kommer kornet i vilket gör att soppan får ett trevligt tuggmotstånd.
Receptet: (3 skålar)
1 gul lök
1 morot
1 dl grovt riven zucccini
1 buljongtärning, ekologisk
8 dl vatten, kan behövas spädas efterhand
0,5 dl grädde
3/4 dl korngryn
Skala och hacka lök och morot och lägg i en kastrull med zuccini med cirka hälften av vattnet. (För att spara energi)Låt koka mjuka. Lägg i buljongen, låt koka upp för att sedan mixa slät. Tillsätt resten av vattnet / grädden och korngrynen. Koka på låg tem i cirka 30 minuter. Späd med vatten om du vill ha en lösare soppa.
Servera med ett trevligt bröd.
Tjingeling!
Nu ska jag servera korngrynsgröt till mig och lilla damen!