Annons

Plattkorv i bröd och hemsydd ryggsäck – 4års kalas

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
6 mars, 2015
Plattkorv i bröd och hemsydd ryggsäck – 4års kalas

Igår hade vi kalas för vår stora tjej! Elin fyllde 4 år och vi bjöd in våra släktingar.

Den som fyller år får bestämma mat och självklart blev det så i går också. Elin hade bestämt sig för ”plattkorv i bröd – för jag tycker inte om långkorv längre”

Hennes mor & far tyckte detta var en bra ide, eftersom diskmaskinen är trasig och plattkorv i bröd äter man i handen eller på papptallrik.

Plattkorv är för den som inte vet, falukorv!

Annons
IMG_7346
Plattkorv i bröd!

Jag hade gjort filodegsknyten med feta& spenat till vegetarianerna.
Bland presenterna återfanns en tårta i trä och en hamburgare i trä. En pysselbok, en Madicken bok, ett diadem, ett fiskespel och ett paraply.

Och det visade sig att min lillebror hade sytt en ryggsäck! Sytt en ryggsäck med symaskin, helt själv. Den ser precis ut som en liten kånken, med drickafack på sidorna och ett litet fack. Dessutom hade han använt ett annat tyg inne i själva ryggäcken.  URSÖT! Jag satte på en Elin nyckelring.

IMG_7382
Hemsydd ryggsäck!

 

IMG_7384

Fint tyg inne i ryggan. Det finns dessutom ett litet sittunderlag.
Men alltså.
Beställningar rullade in på ryggsäckar under kvällen. Men vem vill inte ha en sån här.

Annons

Tänk vad han kan han!

 

6 mars, 2015 0
Del 3 Konsten att så gojibär

20150306_073441

Efter 1 veckan och två dagar får jag se lite liv från min odling. Hurra!

Annons
Dela inlägget
Annons
4 mars, 2015 0

Jag tänkte presentera mitt gojibärsprojekt.

Det har i ärlighetensnamn inte hänt så mycket. Typ ingenting. Alls. Dock så ska jag plantera om de från ägg kartongen till en vanlig kruka.

Jag har dock fortfarande förhoppning om projektet, eftersom min mamma också sår gojibär och hennes har börjat komma upp lite. ( Började innan mig)

Vi ses i morgon

Annons
Dela inlägget
Annons
3 mars, 2015 0
Superfoodspecial del 2 Kokosfett och citron

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detta är superfood för mig! Kokosfett och citron.  Man kan blanda dem om man vill. Eller använda dem separat.
Citron har jag i mitt morgonvatten och det verkar det vara flera som förespråkar
Masserar broccoli och pressar över lite citron, salt och olja – en snabb, enkel och god sallad

Kokosfett har jag till det mesta, smörjer in ungarnas nariga munnar, poppar poppcornen i och nu har jag börjat med oilpulling. ( Nej inget porrigt!) Det handlar om att grurgla tänderna / munnen med kokosfettet. Används mycket inom ayvervidisk filosofi.

Annons

Citron och kokos gör tillsammans en underbar sås. Passar perfekt till lax, till vårrullar ( toppa med lite färsk chili) eller som dipp till kronärtskockan!

Fridens!

Dela inlägget
Annons
2 mars, 2015 0
Rawfoodknäcke på gyllenelinfrön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
F
ör en tid sedan gjorde jag ett gott, nyttigt och mycket smakrikt rawfoodbröd.
Som bas hade jag gyllene linfrön och vanliga linfrön. Lät det svälla i vatten och lade sedan i sesamfrön, riven morot och timjan.
Torkade i ugnen i cirka ett dygn. På cirka 50 grader.

Våga prova gyllene linfrön!

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
28 februari, 2015 0
Vad ska man ha allt detta till? Superfoodsspecial!

Detta inlägg handlar om superfoods, något som är superhett just nu. Men vad ska man ha allt detta till? Egentligen? Och vad är egentligen superfood? För mig är det mat med speciella egenskaper, som man blir stor och stark av.

Superfood är ganska dyrt så man vill gärna veta vad man ska göra med det.

Jag blandar superfood med vanlig ”supermat”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annons

 

1) Raw kakaonibs
Goda som de är, som toppning på glass, i ”luffarsnuset” ( blandning med nötter och fröer som man tar med till skogs).
Stark kakaosmak, som kan upplevas som bitter för ovana.

2) Cashewnötter
Goda att äta som de är, gör mjölk / grädde på nötterna. Jag brukar använda blötlagda cashewnötter som grädde när jag gör en soppa. Som den här grönkålssoppan. Även gott i wok.  Mixade casewhnötter funkar bra som bas i rawfoodbaket.
Len, mjuk, nötig, rund smak

3) Alger ARAME
Rika på protein, jod. Bra för veganer.
Våga bjuda på alger på nästa mingelparty. Lägg på salladen. Köp bara alger som kommer från kontrollerade bestånd. Annars kan de vara fulla med tungmetaller, som inte är bra för oss.

4) Gojibär
Rika på C-vitaminer. (Var försiktig om du är allergisk mot C-vitamin!)
Toppa muslin, ät som de är, gör en gojibärssås (mixa blötlagda gojibär och dadlar med soja, chilipeppar, vitlök och en heltomat) som du serverar till t ex grillat, vårrullar, som dippsås…

Annons

Gojibär, kakaobibs och hackade cashewnötter är jättegott att blanda i flytande kokosfett och lägga i små knäckformar för att göra ett litet godis. ( Ställ sedan svalt, så fettet stelnar)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1) Baobab (vita pulvret)
Kommer från Afrika och från Baobabträdet. Har en unik sötsyrlig smak. Innehåller mycket fiber, C-vitamin, flera mineraler och har ett högt ORAC ämne.
Jag blandar i Baobao t ex i mitt dricksvatten, i mina rawfoodbollar, i min smoothie.

2) Hampapulver (gröna pulvret)
Bra källa till proteiner, fiber och aminosyror. Testa att göra en smoothie: 3-4 dl mjölk, 3/4 dl hampapulver, 1/2-1 banan, 1 näve gojibär och lite frysta blåbär. Perfekt före eller efter träning. (Receptet kommer från Superfruit.)

3) Chiafrön
Gör t ex pudding eller sylt (mixa bär med chia, låt ”stelna” – klart).

Lycka till!

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons