1) Raw kakaonibs
Goda som de är, som toppning på glass, i ”luffarsnuset” ( blandning med nötter och fröer som man tar med till skogs).
Stark kakaosmak, som kan upplevas som bitter för ovana.
2) Cashewnötter
Goda att äta som de är, gör mjölk / grädde på nötterna. Jag brukar använda blötlagda cashewnötter som grädde när jag gör en soppa. Som den här grönkålssoppan. Även gott i wok. Mixade casewhnötter funkar bra som bas i rawfoodbaket.
Len, mjuk, nötig, rund smak
3) Alger ARAME
Rika på protein, jod. Bra för veganer.
Våga bjuda på alger på nästa mingelparty. Lägg på salladen. Köp bara alger som kommer från kontrollerade bestånd. Annars kan de vara fulla med tungmetaller, som inte är bra för oss.
4) Gojibär
Rika på C-vitaminer. (Var försiktig om du är allergisk mot C-vitamin!)
Toppa muslin, ät som de är, gör en gojibärssås (mixa blötlagda gojibär och dadlar med soja, chilipeppar, vitlök och en heltomat) som du serverar till t ex grillat, vårrullar, som dippsås…
Gojibär, kakaobibs och hackade cashewnötter är jättegott att blanda i flytande kokosfett och lägga i små knäckformar för att göra ett litet godis. ( Ställ sedan svalt, så fettet stelnar)
1) Baobab (vita pulvret)
Kommer från Afrika och från Baobabträdet. Har en unik sötsyrlig smak. Innehåller mycket fiber, C-vitamin, flera mineraler och har ett högt ORAC ämne.
Jag blandar i Baobao t ex i mitt dricksvatten, i mina rawfoodbollar, i min smoothie.
2) Hampapulver (gröna pulvret)
Bra källa till proteiner, fiber och aminosyror. Testa att göra en smoothie: 3-4 dl mjölk, 3/4 dl hampapulver, 1/2-1 banan, 1 näve gojibär och lite frysta blåbär. Perfekt före eller efter träning. (Receptet kommer från Superfruit.)
3) Chiafrön
Gör t ex pudding eller sylt (mixa bär med chia, låt ”stelna” – klart).
Lycka till!