Annons

Livia Wanntorp

Livia’s yoga
Om sina passioner: yoga, stresshantering och mindfulness.

25 oktober, 2024 0
Ordens sånger – en bok om skrivandets kraft av Sofia Sivertsdotter

Den senaste månaden har jag umgåtts dagligen med en bok vars formatet är så litet att du kan få plats med boken i jackfickan, men vars innehåll är så stort och djupt att du kan läsa boken om och om och få ny inspiration varje gång du går tillbaka till boken.

Sofia Sivertsdotters ”Ordens sånger” handlar om konsten att skriva. Boken är inte på något sätt en manual där det listas upp ”how to”. I stället visar boken hur ord får ännu större kraft när vi skriver ner dem. På det poetiska sättet, bekant för alla vi som älskar Sofia Sivertsdotters böcker, visar författaren vägen till skrivandet på ett tillåtande och opretentiöst sätt. Denna är definitivt en bok för oss som drömmer att sätta igång med skrivandet men som tvivlar och kämpar med det.

Sofia tar sina läsare i hand och dela med sig frikostigt av sin väg till skrivandet som med åren kommit att bli ett sätt att leva för henne är utan vilket hon inte skulle kunna klara sig.

Boken som består av nio sånger eller nio huvudkapitel avhandlar viktiga teman, som ramar in olika aspekter om skrivandet. Skrivandet tas upp som ett verktyg för oss att befästa det vi tror på och vet om, våra minnen och upplevelser men skrivandet kan också vara ett terapeutiskt verktyg för att att avlasta hjärtat. Genom att anteckna ner och ge ord till allt vi känner och upplever ”tömmer” vi hjärtat när det är för tungt av känslor.

I boken ”Ordens sånger” finner vi också tips på hur vi kan skapa förutsättningar för mer rymd åt skrivandet när vi känner att vi inte kan ägna oss åt skrivandet på grund av tidsbrist.

Annons

I kapitlet ”Tvivelssång” kan alla som då och då upplever ”skrivkramp” eller har svårt att komma igång med skrivande få tröst och påminna sig om att detta händer alla då och då.

Förutsättningar för att bli kreativa infinner sig när vi väljer att isolera oss en stund från världen och dess brus eller när vi kopplar ner oss från sociala medierna och i ensamheten och tystnaden kan höra ordens sånger igen.

Varje kapitel av ”Ordens sånger” avslutas dels med önskningar eller bekräftande ord som kopplas samman till temat för kapitel. Här finner du också tips på skrivövningar eller frågor att reflektera om när du skriver och Sofia själv rekommenderar att läsa boken långsamt och gå tillbaka till svar på dessa reflektioner när det känns rätt för dig.

Boken ”Ordens sånger” är ytterligare en av Sofia Siversdotters fina och inspirerande mästerböcker och boken som hyllar skapandes kraft.

Dela inlägget
Annons
15 september, 2024 0
Rörelse och vila för hjärna i nya boken ”Balansera ditt nervsystem” av Cecilia Gustafsson och Erika Kits Gölevik

Under senare år har både vår kunskap om hur nervsystemet och kroppen hänger ihop och hur vi kan balansera vårt nervsystem ökat avsevärt. Att vi är intresserade av detta ämne är absolut inte konstigt. Flesta av oss lever i ett snabbt och prestations krävande samhälle där allt går i ett och där återhämtning av nervsystem sällan prioriteras. Vi behöver så  mänga handfasta och enkla sätt som vi kan få för att stanna upp och självreglera nervsystemet som motvikt till stora vardagsstressen.

Yogaläraren och holistiska träningsprofilen Cecilia Gustafsson och journalisten och personlig tränaren samt yogaläraren Erika Kits Gölevik har nyligen publicerat sin nya bok ”Balansera ditt nervsystem – hur rörelse ger hjärnan vila och lindrar stress och oro” som handlar just om hur kroppen, hjärnan och nervsystemet fungerar tillsammans som en helhet så att vi, genom antingen rörelse eller stillhet med medveten närvaro lätt kan reglera vad vi upplever och känner eller med andra ord kan balansera nervsystemet utifrån det som nervsystemet behöver just då.

Boken ”Balansera ditt nervsystem” presenterar dels forskningsresultat av studier som styrker vissa av de tekniker som föreslås i boken och dels bygger mycket på författarnas många år av personliga erfarenheter att självreglera nervsystemet. Cecilia och Erika har alltså själva länge praktiserat och mått bra av flera av de tekniker som presenteras i denna lärorika bok. Boken innehåller således en mängd personliga texter skrivna av Cecilia och Erika där de delar med sig frikostigt av sina egna berättelser om nervsystemet.

Inledningsvis i boken kan du läsa en bra och lättläst introduktion om hur nervsystemet fungerar och om dess aktiverande del (sympaticus) och lugnande del (parasympaticus) samt om ett tredje tillstånd där vi också är lugna men där lugnet istället är en reaktion till hög stress istället för att vara ett balanserat tillstånd. Vidare i kapitlet kan du också läsa om hur stress kan kännas och nästan ”fastna” i kroppen vilket förklarar varför rörelse kan vara effektiv för att få bort överskottsenergi och stress och helt enkelt hamna igen i balans.

Kapitel 2 är mitt favoritkapitel då det listar upp väldigt konkreta tekniker som vi kan testa att använda om vi t ex behöver större avslappning och stillhet, eller du vill komma i flow, eller om vi behöver större kraft och energi. Så fort vi har identifierat vilka behov vi har, kan vi sen gå vidare till senare kapitel, där dessa många tekniker förklaras ingående vilket gör denna bok verkligen till en praktisk guide. Här hittar du flera övningar på flödande yoga, välgörande för hela kroppen och bra för att lösa upp spänningar och frigöra ny energi; övningar på återhämtande yoga, mest av yinyogatyp; gungningar och skakningar av olika slag som lugnar ner nervsystemet samt dans och lugn löpning.

Annons

Vidare tillägnas tre kapitel speciellt till: Medveten närvaro/Mindfulness, Andning och beröring som alla beskrivs genom både teori och praktik i form av många specifika övningar.

Boken avslutas med ännu ett av mina favoritkapitel som avhandlar vikten av att ibland ha tyst runt omkring sig, detoxa från sociala medier och i stället vistas ute i naturen.

”Balansera ditt nervsystem – hur rörelse ger hjärnan vila och lindrar stress och oro” är boken för dig som är intresserad att läsa om ett viktigt ämne som nervsystem på ett tillgängligt och lättläst sätt samt för dig som vill få inspiration om hur du kan använda dig mer av kroppen för att motverka stress och återfå obalans i vardagen. Boken behövs både läsas och upplevas!

Dela inlägget
Annons
11 september, 2024 0
Strategier till ett mer angenämt liv – jag har läst Stefan Pagréus nya bok ”Tvärtom”

Vi hör ofta att vi vid oro, stress eller ångest ska följa hur det känns inom oss eller magkänslan eller vår intuition. Men hur kan det komma sig att vi inte alla gånger mår bättre av att göra detta? Denna fråga har psykologen och bokförfattaren Stefan Pagréus utforskat i sin nya bok ”Tvärtom- 7 strategier för mindre stress, oro, ångest, nedstämdhet, självkritik och bättre sömn och relationer” av förlaget Bonniersfakta.

Hjärnan, påminner oss Stefan om, är fortfarande densamma som våra förfäder hade på stenålder, och har egentligen bara ett enda huvudmål, vilket är att få kroppen att överleva ännu en dag. För hjärnan har däremot upplevelser som vi mår bra av och som är viktiga för oss, såsom glädje, lycka och inre ro väldigt låg prioritering. Så varnar nervsystemet oss om saker som eventuellt kan hända genom att få oss att oroa oss eller till och med uppleva ångest i förhoppning att förbereda oss. Vidare påminner hjärnan oss om tidigare upplevda situationer som inte gick så bra, genom självkritik som ett sätt att hindra oss från att landar igen i samma dåliga läget, även fast situationen idag inte är exakt detsamma som då. När det känns deppigt och motigt får nervsystemet oss att dra oss tillbaka, även denna en överlevnadsstrategi. Många är de exemplen där det händer reaktioner i kroppen styrda av rent gamla överlevnads mekanismer som fungerade väldigt bra på stenåldern men som egentligen inte längre behövs i vår vardag idag.

Konsekvensen av detta är att dessa gamla mekanismer är att vi mår dåligt, våra relationer tar slut, vi stressar och sover dåligt med flera negativa upplevelser.

I boken ”Tvärtom” vänder författaren på dessa beteenden och föreslår istället strategier att ”biohacka hjärnan” såsom han själv beskriver detta. Sju stycken negativa känslor och situationer, dvs mindre stress, oro, ångest, nedstämdhet, självkritik och bättre sömn och relationer” analyseras noga på ett väldigt lättläst och tillgängligt sätt och för varje av dessa känslor och situationer föreslår Stefan Pagréus konkreta övningar och verktyg som vi kan använda för att tänka om och komma runt det som är problematiskt.

Till exempel kan du som upplever dig lite deppig (här handlar det inte om kroniska depressioner där riktig läkarhjälp behövs) och helst vill sitta i din egna grotta för dig själv, kan du fundera mer på det som gör dig glad och identifiera på vilket sätt du kan aktivt införa mer av detta. Eller om du känner dig rädd för något kan du ”syna rädslan” istället för att fly den. Genom detta kommer du att inte uppleva det som du var rädd för som lika jobbigt och att kanske till och kringgå rädslan genom att inse att den inte var helt befogad. Till exempel om du är rädd för att prata inför grupp, kan du fråga dig själv om vad som kan gå fel ifall det inte gå så bra när du håller en föreläsning. Hur farligt kan det bli?

Annons

Boken ”Tvärtom” handlar såsom jag upplever det i grund och botten om medvetenhet och mental träning. När vi blir medvetna om tankearbetet som vår hjärna och nervsystem har gjort kan vi också genom mental träning, hitta sätt att tänka om innan dessa tankar blir till känslor som oro, stress, ångest m fl känslor som vi mår dåligt av. Boken ”Tvärtom” är boken för dig och mig som dels förklarar på ett enkelt sätt vad som händer i våra hjärnor vid olika situationer då vi upplever negativa känslor och dels ge många praktiska övningar på hur du använder mental träning för att inte ta dig in i dessa negativa upplevelser.

Dela inlägget
Annons
23 augusti, 2024 0
Om balansen i vardag, LEGO-modellen och medveten närvaro
Om balansen i vardag, LEGO-modellen och medveten närvaro

De flesta av oss är nu inne i en övergångsperiod mellan sommarens ljuva ledighet och höstens alla rutiner som vi gradvis återgår till. Hos mig har hösten verkligen haft en rivstart. Förutom alla mina vanliga yogaklasser och events som kom igång denna vecka tackade jag nämligen ja till ett tillfälligt deltidsjobb på Stockholms universitet (SU) någon gång i våras så sen några veckor är jag på Stockholms universitet under första delen av veckan och så ägnar jag resten av veckan åt att undervisa och förmedla yoga, Mindfulness och åt att arbeta med stresshantering. Parallellt med allt detta pågår det dessutom en större ombyggnation av mitt hem som har krävts och ännu krävs en hel del energi från mig. Allt pågår samtidigt och allt kräver uppmärksamhet, närvaro och energi av mig. Det är inte lätt alla gånger att inte stressa eller känna sig skärp när man behöver driva så många och stora projekt samtidigt…. Det kanske är flera här som har liknande vardag eller livssituationer nu?

På en workshop nyligen organiserad av SU föreläste en duktig konsult med effektivitet som huvudämne om LEGO-modellen, som är en modell som föreslår exempel på reflektioner som man kan göra regelbundet i syfte att checka in i sig själv, vilket många inte verkar ha vanan att göra.

LEGO står för:

L: läge. Hur mår jag nu och hur känns det?

E. eftertanke. Vad har min vecka handlat om och vilka erfarenheter har jag kvar efter veckan?

Annons

G: glädjeämnen. Vad har gjort mig glad under veckan?

O: orosmoln. Vad har orsakat oro eller andra negativa känslor under veckan?

Duktiga konsulten som beskrev denna modell för oss menade att vi behöver lära oss att pausa och fundera över gångna arbetsvecka t ex på fredag eftermiddag efter jobbet samt reflektera på hur vi mår.

Jag har under många år försökt öva mig på medveten närvaro eller Mindfulness som jag dessutom är lärare i och jag kan tipsa alla om denna metod som uppmuntrar självreflektion. Inom Mindfulness Baserad Stress Reduktion använder vi oss av alla sinnen för att känna och notera det som finns inom oss egentligen när som helst när vi kan pausa och andas medvetet. Bortom alla konsultmodeller (även om inget fel på LEGO) eller andra konstruerade sätt att tvinga sig själv till självinsikt, övar Mindfulness oss i att checka av hur vi mår många gånger per dag och genom att notera även det som inte känns bra, bromsa stress och andra negativa känslor innan de har blivit för överväldigande.

Om du känner dig nyfiken på Mindfulness Baserad Stress Reduktion och på vad denna metod kan hjälpa dig med, om du dessutom upplever stress redan nu i början på hösten, startar jag upp en ny omgång av en 8-veckors kurs den 2/9. Varje måndag kl 18-1915 guidar jag in dig till att notera och känna det som är ditt eget nu och dig själv. Varmt välkommen att boka genom att skriva till liviwann@gmail.com

Annons

 

Dela inlägget
Annons
5 augusti, 2024 0
Augusti är här – att komma tillbaka till rutinerna
Augusti är här – att komma tillbaka till rutinerna

Hej!

Har du också kommit tillbaka till jobbet idag efter sommarledigheten? Hur gick det för dig?

Det känns ju ofta lite motigt för mig att lämna sommarlovet bakom mig och gå tillbaka till jobbet. Det är som sommaren är lite väl för kort varje år. Samtidigt kan det kännas skönt på ett sätt att gå tillbaka till rutiner som ger ens liv mer stabilitet. Det behöver inte heller vara antingen si eller så, vi kanske upplever både en känsla av sorg över att vi inte längre kan vakna sent på morgonen och en känsla av grundning när vi nu får återgå till våra rutiner.

Här följer mina egna tips på hur hur jag navigerar genom dessa första veckor i augusti som blir som en övergång mellan sommaren och höst. Kanske något för dig med?

  • Gå tillbaka till mat och sömnrutiner

De flesta av oss har somnat och vaknat senare, ätit och druckit lite mer än vanligt och på det hela taget ofta levt på ett lite annorlunda sätt under sommarlovet.

Annons

Börja med att gå och lägga dig samma tid och lite tidigare på kvällen. Gå tillbaka till rutinerna i matlagning, kanske matlådor om du brukar förbereda såna till jobbet. Gå tillbaka till mat-och sovrutiner.

  • Sänk prestation på jobbet

Det är inte realistiskt, tycker jag, att på en gång första arbetsdagen ta hand om allt som har samlats på i inkorgen och på kontoret under sommaren. Bättre i stället att prioritera och sen gå genom lite efter lite av resten. Man hinner nog i alla fall även om man inte få gjort allt första dagen…

  • Förläng sommarkänsla

Dagarna är ännu rätt ljusa och varma. Ta lunchpromenader eller starta dagen med frukost i trädgården. Planera roliga saker för helgen, gärna utomhus.

  • Se fram emot senare del av hösten

Boka en höstkurs, kanske du testar nytt denna termin? Om du har funderat på att börja med yoga kan du boka endera av mina onlinekurser HÄR eller Mindfulness kan du boka HÄR.

Boka en höstresa eller retreat. Du hittar info om min retreat till Toscana HÄR och om min retreat på Smådalarö Gård HÄR.

Annons

  • Go with the flow eller följ naturens årstider!

Naturen följer sin egen gång och vi är en del av naturen. Bara häng med i det som sker ute i naturen i stället för att sträva emot.

Lycka till!

 

 

 

Dela inlägget
Annons
28 juli, 2024 0
Gå-meditation på Alperna – ett så bra alternativ till stilla meditation!

Vad tänker du när du hör ordet ”meditation”? Du kanske får upp en bild av en person sittande stilla på en yogamattan med korsade ben och slutna ögon, koncentrerad och fokuserande på andning i många, många minuter.

Detta är kanske det vanligaste vi tänker på i samband med meditation och också det som en gång i tiden var ”yoga”. Men meditation kan se annorlunda ut ….

Jag har nyligen avslutat en uppskattad Mindfulness-baserad yogaretreat till italienska alpbyn Cervinia som ligger på 2050 meter över havet. Just denna resa har varit annorlunda än mina vanliga då vandring i berg har varit en lika stor del av retreaten såsom yoga. Strukturen på retreaten har varit morgonyoga innan frukost och eftermiddagsyoga efter vandringar, under de dagarna då vandringar inte startat supertidigt. Så man kan säga att yogaklasserna har varit av samma typ och upplägg som jag brukar ha på retreater.

Men det som har varit speciellt denna gång har varit de långa och rogivande vandringar upp och nerför berg, i blommande dalar fulla av Edelweiss, Gentianor och alpina astrar. Ett hav av blåa, rosa, lila och gula nyanser av färg som vi har mött på våra långa promenader. Vi har gått över porlande bäckar, kargare bergskanter, ibland genom lärkskogarna, och passerat snälla och välmående kor, alltid beskyddade av Monte Cervino eller Matterhorn som berget heter i Schweiz. Solen och klar himmel över oss, helt inbäddade i vackraste naturen.

Min Mountain Soul Yoga och vandringsretreat kom alltså att ha en vanlig yogakomponent i form av klasser men också vandringar som man kan likna riktig gå-meditation som du kanske ha hört talas om, då den praktiseras av buddistiska munkar. Mest känd av alla buddistiska munkar som etablerade denna form av meditation är vietnamesiska munken Thick Nath Hahn, nyligen bortgången, vars citat om Mindfulness eller medveten närvaro cirkulerar ofta och citeras i yoga och stresshanterings sammanhang.

Att vandra i Alperna i ett behagligt och rogivande tempo och medan man går, att kunna ta in av berg, blommor och naturen med alla sina sinnen! En sort meditation i rörelse som vi alla som var med har fått en helt otroligt välgörande effekt av!

Meditation kan alltså vara mycket mer än sitta stilla i tystnad!

Vill du testa denna typ av resa där vi mediterar i rörelse utöver vanlig yogautövande kommer min resa tillbaka nästa år.

Dela inlägget
Annons
9 maj, 2024 0
”Tystnad, värdet att minska bruset” är Ulrica Norbergs senaste bok
”Tystnad, värdet att minska bruset” är Ulrica Norbergs senaste bok

När var det senast du stannade upp och njöt av en stund tystnaden för dig själv?

Om tystnad, något så självklart att åstadkomma men så väldigt svårt att faktiskt få till, handlar författaren och yoga-och meditationsläraren Ulrica Norbergs nyligen publicerade bok Tystnad. Värdet att minska bruset”.

I sin bok, delar Ulrica frikostigt med sig av sina erfarenheter och forskning kring tystnad och vikten att utöva stillhet och reflektion i en tid av brus. Häng med mig när jag berättar mer om Ulricas nya fina bok!

 

I takt med att livet i vårt samhälle blir bara hetsigare och snabbare, med en högre och högre teknologisk inverkan på vår vardag, krymper stunderna av tystnad mer och mer. Tystnad har blivit ett ovanligt tillstånd att befinna sig i och som Ulrica Norberg också skriver i sin nya bok, kan vi till och med uppleva en känsla av rädsla när vi plötsligt befinner oss i en konversation där det blir tyst. Vi är inte vana längre att vara i närheten av andra i tystnaden.

Även när vi är själva kan det finnas ett motstånd att stanna upp och bara vara. När vi pausar i tystnaden kan det nämligen dyka upp känslor av rädsla eller ångest, känslor som vi kanske hade gömt bakom göromål och som först nu i tystnad kräver uppmärksamhet och konfrontation.

Inte nog med det, vad kommer andra att tro om mig om jag plötsligt saktar ner tempo, om mina mejl dröjer längre än vanligt och om de svaren som de är vana att få blixtsnabbt från mig dröjer för att jag har bestämt mig för att ta en paus och vila?

I boken ”Tystnad” visa Ulrica Norberg, genom fakta, som är baserade på forskning, som visar hur viktigt det är för vår hälsa att då och då skärma av oss från ljud och intryck, övningar och ger dig verktyg att reflektera över värdet att aktivt ge sig själv pauser från vardags brus.

Annons

Men tystnad enligt Ulrica behöver inte vara bara frånvaro av ljud och bruset är inte bara ljud och buller. Bruset kan vara, som Ulrica skriver även ”upptagenhet” dvs att fylla våra almanackor med maxantal aktiviteter så att inga stunder finns kvar för paus och reflektion och närvaro i det vi gör blir mindre och mindre.

Att hitta tystnad kan alltså innebära att hitta en stund av större närvaro och inre tystnad.

Lika viktigt som att stanna upp och bara vara i tystnad då och då, är också att ge sig tid till egen reflektion. Stanna upp och fundera, pausa bruset så att kreativiteten kommer igång igen och nya lösningar på problem uppenbarar sig. Eller kanske kan du genom skriftliga eller mentala reflektioner, skapa en sorts paus där tankarna får komma och går fritt som de vill utan prestation. Ulrica utforskar alla de många nyanser som en stund av reflektion, t ex ute i naturen, kan ge oss genom att generöst dela med sig av sina egna livserfarenheter. Detta gör boken ”Tystnad”, precis som tidigare givande böcker av Ulrica som jag har läst, till en personlig bok där vi, genom Ulricas egna upplevelser, även få känna igen oss och uppleva en känsla av medmänsklighet.

Sist och inte minst kan du som läser ”Tystnad” genom boken även få tips på hur du kan öva dig på att hitta stunder av egen inre tystnad även mitt i en brusig vardag. Ju mer vi noterar de positiva effekter, fysiska och psykologiska, av en stund av paus och ju mer vi övar oss på att aktivt ge oss en stund av ”bara vara” i vardag, desto mer naturligt blir det för oss att aktivt boka in dessa pauser i våra fulla almanackor. Tystnaden och pausen är som vi vet, det som vi mår bra av, som återställer balans och som även stärker oss dagligen i vårt sinne och ger oss ork att jobba på och faktiskt fortsätta leva på ett hälsosamt sätt.

 

Annons

Tack för ännu en fin bok med mycket inspiration och kloka tankar, Ulrica!

 

Foton är lånade från bildarkivet vid Bazarförlag.

 

Dela inlägget
Annons
3 april, 2024 0
Yoga som rehabhjälp efter en bröstcanceroperation  – forskningsprojektet DiGiYogaCaRe lider mot sitt slut
Yoga som rehabhjälp efter en bröstcanceroperation  – forskningsprojektet DiGiYogaCaRe lider mot sitt slut

Det är inte många måndagar kvar tyvärr….i cirka två och ett halvt år varje måndag mellan kl 19 och 20 har jag fått privilegiet att möta och genom min yogaundervisning hjälpa många fantastiska tjejer och riktiga kämpar en bit på vägen till en bättre livskvalitet efter en bröstcanceroperation. Den praktiska delen av DiGiYogaCaRe (Digitally distributed Yoga Intervention in Breast Cancer Rehabilitation), ett forsknings projekt lett av ett superkompetent team av forskare, läkare, sjukgymnaster från Regionen Örebro, lider nämligen mot sitt slut, för att gå in i nästa fas av studien där forskarna kommer att sammanställa resultaten inför publicering samt föreslå tillämpningar och sätt att gå vidare därifrån. Hur har det varit under dessa tre år av yogaundervisning och vad vet vi idag om Yoga som rehab efter en bröstcanceroperation? Häng med mig!

Det har alltid varit min dröm att vid sidan av mer vanliga syften med yoga som att t ex hjälpa deltagare att andas djupare, slappna av och röra kroppen, få använda mig av de kompetenser jag har inom rehabyoga för att hjälpa till just i rehabsyfte. Att arbeta med personer som har haft en cancer har också varit ett mål jag har haft, men jag misslyckade först med detta, när jag på egen hand erbjöd min hjälp till vård. Intresse för yoga fanns inom vård då men bara för Mediyoga, en typ av yoga som har sitt ursprung i Kundalini yoga och som har framgångsrikt hittat in i vården där den oftast erbjuds av fysioterapeuter. En yogalärare som var villig att hjälpa till gratis med annan sort yoga med mycket andning och långsamma rörelser som görs i repetition för att låta nervsystem hänga med kroppen, var inte något av intresse, när jag hörde av mig vid olika cancerföreningar. Kanske var tiden inte den rätta då…

Men för cirka tre år sen sökte Regionen Örebro intresserade yogalärare, med en bred bakgrund och mångårig erfarenhet av att undervisa, lärare intresserade att undervisa yoga regelbundet under många år inom ett nytt forskningsprojekt med syfte att ta reda på hur utövandet av online yoga två gånger i veckan i 12 veckor kunde göra skillnad för patienter som hade gått igenom en bröstcanceroperation som inte var äldre än 60 dagar.

Vi var många som ansökte men bara tre av oss yogalärare fick chansen att gå extra utbildning relevant för den målgruppen vi skulle hålla yoga för, och på den vägen kom jag att få den otroliga chansen att regelbundet möta deltagare som jag kände jag kunna göra stor skillnad för genom min undervisning.

En av idéerna bakom utformning av DiGiYogaCaRe -projektet är att låta deltagarna upprepa samma speciellt utformat program i många veckor så att de stretchningar och rörelser som finns i programmet blir så pass bekanta för deltagarna att de kan börja få positiva fysiska effekter av dem. Vid sidan av de fysiska effekterna som större rörlighet och lättare att slappna av, större tillit på att kroppen läker samt mer effektivt andetag, har det också funnits andra mer mentala effekter av yoga som mina deltagare har berättat om, som t ex det sociala sammanhanget, som att kunna träffas regelbundet i en trygg plats, om än online, och under en timme varje vecka, bara få fokusera på egna återhämtningen genom yoga utan att tänka på annat.

Annons

Hittills har forskarna publicerat en första artikel som har lyft upp många av de fördelar knutna till regelbundet utövat digital yoga och det kommer att bli väldigt spännande att läsa slutresultaten och vilka effekter DiGiYogaCaRe-protokoll faktiskt har haft på livskvalitet och mot kronisk cancerrelaterad trötthet.

HÄR kan du ta del av denna artikel.

Själv kommer jag att utan vidare sakna mycket mina måndagar med dessa tjejer!

Dela inlägget
Annons
27 mars, 2024 0
Mindfulness – livsfilosofin som hjälper oss att stanna kvar i nuet
Mindfulness – livsfilosofin som hjälper oss att stanna kvar i nuet

Har du också hört om ordet Mindfulness? Eller kanske har du hört om dess översättning Medveten närvaro?

Jag går just nu en utbildning för att kunna hålla i 8-veckors kurser i Mindfulness baserad stress reduktion (MBSR) som är den ursprungliga metoden för Mindfulness som redan skapades av amerikanske läkaren Jon Kabat Zinn under 70-talet.  Han hade upptäckt att många av hans rehabiliterande patienter med smärta och nedsättningar i kroppen fick en påtaglig positiv effekt av att öva sig att gång på gång grunda sig och landa i nuet. På den vägen skapade Jon Kabat Zinn sin 8-veckors Mindfulness Based Stress Reduction -metod som kom att bli pionjär både inom Mindfulness inom vård och så småningom även ute vid företag. Idag utövar väldigt många människor MBSR världen över.

Denna är första artikeln i en serie om Mindfulness Baserad Stress Reduktion då jag kommer att berätta mer för dig om det jag lär mig mer av nu.

Men låt oss backa bandet och gå tillbaka till orden Mindfulness eller medveten närvaro. Vad är det? Det finns många myter kring Mindfulness och det är därför bra att först försöka definiera det som Mindfulness inte alls är. Mindfulness är inte en avslappnings- eller en andnings metod, inte en kvick fix och inte heller ett verktyg som hjälper dig att stoppa dina tankar. Tvärtom stärker du dig själv i att kunna stå ut med dina tankar och konfrontera dig med dem genom att dagligen öva Mindfulness.

Man kan säg att Mindfulness är ett förhållningssätt eller en livsfilosofi som ursprungligen kommer från östvärlden och den buddistiska läran även om Mindfulness här hos oss är helt avskalad från all spiritualitet.  Medveten närvaro bygger på idén om en föränderlig värld som alltid är i ständig dynamik och att vi aldrig vet egentligen från ena till den andra stunden om vad som kan hända. Däri vikten att stanna kvar i det enda som vi vet om, dvs i nuet.

Annons

Det låter kanske enkelt eller hur? Men om du stannar upp och fundera på hur du själv fungerar i vardagen så kommer du att se att du själv oftast inte är i nuet utan dina tankar är ofta relaterade till saker som du planerar att göra eller det som kanske kan hända eller så processar du eller ältar saker som har varit. Inget fel med detta och helt naturligt att vi fungerar så. Men tyvärr handlar största delen av våra tankar om saker som aldrig kommer att hända eller idéer som vårt nervsystem tillverkar som inte motsvarar verkligheten.

Tankarna föder känslor och däri oro, ångest, stress med flera andra upplevelser som vi inte mår bra av.

 

Genom Mindfulness övar du dig att gång på gång känna med alla sinnen hur det är just nu och notera dina tankar och känslor i stunden. Du påminner dig själv att världen är föränderlig och möter det som är med acceptans och vänlighet, och ofta genom att göra detta, är det som den oron eller gnagande känslan inom oss blir lite mindre, nästan som den känslan hade blivit ”sedd” lite mer.

Under kommande hösten och vid färdig utbildning (färdig i maj) planerar jag att hålla 8- veckors kurser i Mindfulness Baserad Stress Reduktion och du kanske vill vara med? Information kommer så småningom.

Under tiden finns det ett fantastiskt tillfälle för att öva Mindfulness och lära sig mer om denna metod uppe vid italienska alperna 20-27 juli inom ramen av min yoga- och vandringsretreat ”Mountain Soul Yoga” i samarbetet med STS-Alpresor. Vill du komma, så finns det ännu plats kvar och du kan boka till och med 30 maj HÄR.

Namaste

Dela inlägget
Annons
16 februari, 2024 0
Dopaminfasta  – jag har läst Patrik Wincents nya bok

Källa: Bonnier Fakta

Dopaminfasta  – jag har läst Patrik Wincents nya bok

För att kunna må bra, vara aktiva, känna oss motiverade, kunna fokusera men också uppleva njutning och glädje, ja, för allt detta, behöver vi kunna producera dopamin i vår kropp. Dopamin är en signalsubstans som frisätts t ex när vi äter något gott, njuter av ett glas vin med vänner eller lyssnar på favoritmusik, dvs när vi gör saker som gör oss på gott humör. Dopaminet kallas också vårt belöningshormon som får oss att kännas oss bra en stund dvs just den stunden när vi får en dopaminkick i kroppen. Men när vi inte får nog av dopaminkick och söker oss hela tiden till saker som ger oss snabb belöning, då har balansen rubbats och det är då enligt beroendeterapeuten och författaren Patrik Wincent att vi behöver en dopaminfasta.

Patrik Wincent har ägnat sina senaste 15 år att hjälpa människor, och framförallt ungdomar, att ta tag i sina problem med överdrivet bruk av dataspel, internet, mobiltelefoner och alkohol, det senaste något som han själv tampats med som ung och tagit kontroll över under åren.

I sin senaste bok Dopaminfasta utgiven av Bonnier Fakta, berättar Patrik om hur den nya teknologin och digitaliseringen i samhället har vid sidan av många fördelar också inneburit att vi är hela tiden överstimulerade, alltid uppkopplade och också beroende av systemet. Att bli ”gillad” på sociala medier eller koppla upp sig hela tiden för att titta om man har fått ett nytt mejl eller nya reaktioner på senaste Instagram-post gör att vi har blivit beroende av snabba dopaminkickar. Studier har, skriver författaren, visat att vi inte längre ägna lika mycket tid som förr för att umgås eller ringa varandra, att vi har svårare och svårare att fokusera på en sak i taget, som vi omedvetet bedömer som tråkig och därför lätt går ifrån till förmånen av en potentiell spännande ny uppdatering i mobilen. Vi kan inte heller längre sitta och bara göra en sak, och oftast multitaskar. Men multitasking har visats för det mesta vara negativt  för oss; även om vi tror att vi blir mer effektiva när vi håller på med flera saker samtidigt, blir kvalitén i allt vi gör sämre samtidigt att vi blir sämre kognitivt i många olika avseenden.

Patrik Wincent föreslår då en dopaminfasta, en term som skapades av disputerade amerikanen Cameron Sepah på 2000-talet för att förklara hur vi under en tid kan på olika sätt försöka minska på externa intryck och saker som ger oss snabba belöningskickar i syftet att vila hjärnan. En sort detox från allt som vi upplever att vi har blivit beroende på, som skrollande i mobilen, filmtittandet eller alkohol. När vi tar en sån paus eller gör en dopaminfasta skapas det nya förutsättningar för att vi ska kunna fundera mer på hur vi lever, ny tid frigörs för gamla som nya hobbys och hjärnan vilar också från den kontinuerliga stimulansen som dagens samhälle bidrar med hela tiden.

I boken ”Dopaminfasta” får vi dels en inblick i hur dopamin som belöningssystem fungerar och dels många olika verktyg att komma åt dopaminberoende, bland annat genom Mindfulness, då första steget i en dopaminfasta behöver vara att notera och identifiera det som triggar våra beteende. Patrik föreslår också flera olika reflektioner som kan vara viktiga att göra som förberedelser inför en dopaminfasta utöver flera sorters dopaminfasta, från helgfasta till en 7-dagars fasta med flera andra typer. Så du som är redo att göra förändringar, får genom ”Dopaminfasta”  konkreta verktyg att börja med.

Annons

Boken ”Dopaminfasta” som är väl värd att läsas och begrundas på, avslutar med en spännande beskrivning av författarens egna långa resa till Indien dit författare åkte för att tillbringa många dagar i en Vipassana retreat eller en tyst retreat som kanske kan liknas en hard-core dopaminfasta. Denna erfarenhet kom att färga för alltid Patrik Wincents syn på livet och bidrog säkert på författarens beslut att även hjälpa andra att komma bort från beroenden av olika slag.

Du hittar boken HÄR.

 

 

Dela inlägget
Annons
Det är bara få dagar kvar till jul och till årets slut.  Hur känns det och hur har ditt 2023 varit?  
20 december, 2023 0
Att säga hejdå till 2023 och sätta en intention för vår 2024!

Jag tror inte att någon av oss kan svara annat än att året har innehållit både bra och mindre bra saker. Även fast vi tenderar att uppleva året dåligt ifall vi har drabbat av sjukdom eller andra större olyckor, finns det egentligen alltid något litet positivt som vi kan minnas av vårt 2023. Men hur än detta år har varit är det, tycker jag, viktigt att stanna upp, titta tillbaka och reflektera över detta. Om vi inte vet hur det har varit, vad som har varit bra och vad mindre bra, dvs om vi inte gör bokslut, är det också mycket svårare att göra en plan inför kommande år.

Inom buddistiska filosofin finns det ett begrepp som du kanske har stött på när du har gått på någon yogaklass denna tid på året. Sancalpa betyder livsförändring eller change of life. Man kan säga att en Sancalpa är en intention som du skriver ner, inför ditt nya år.

Hur är det du vill att ditt 2024 kommer att se ut? Vad är för ledord och känslor som du tänker ska dominerar under nya året?

Låter Sancalpa som något som du vill ha hjälp med att formulera kanske samtidigt som du gör en skön yogaklass med mycket fokus på dig själv? Den 28 december 18-1930 håller jag mitt årets sista onlineworkshop med namnet ”I väntan på ljuset” eftersom med nya året kommer det också tillbaka ljusare och längre dagar.

Workshopen är upplagd som en längre klass i yinyoga även fast vi börjar med några uppmjuknande rörelser för att värma upp kroppen. Under de stilla yinyogapositioner bjuds du in till reflektion över ditt gångna året och du får så småningom hjälp med att formulera din Sancalpa genom skriftliga övningar.

Annons

Låter som något intressant? Läs mer HÄR om workshop och mejla din bokning till liviwann@gmail.com

Dela inlägget
Annons
Det är grått och november-likt ut i Stockholm men snart tänds tusen ljus och glamour och fest intar stan! Stockholms Beauty Week är tillbaka på tisdag den 28 november på Berns. Ses vi?
23 november, 2023 0

Efter vårens succé’ är en av vinters mest efterlängtade mässa äntligen tillbaka med ett fullspäckat program som går i hälsans tecken!

Tisdagen den 28 november klockan 10 öppnar Berns sina dörrar och välkomnar dig till denna fantastiska event – Stockholms Beauty Week!

Under hela dagen och fram till klockan 21 på kvällen har du möjligheten att strosa runt vid Berns tre vackra våningar och lära dig mer om hudterapeutiska behandlingar, ta del av nya hudvårds- och hårvårdstrender, lära dig om fördelarna med ljusterapi, prova skönhets behandlingar, och handla nya hälsoprodukter, bara för att nämna några av Stockholms Beauty Week planerade happenings. Över 80 olika utställare gästar mässan denna vinter!

Precis som för tidigare omgångar kommer Berns hörsal också att smyckas och förberedas för spännande föreläsningar och intressanta presentationer av nyskapande produkter och företag som har valt just Stockholms Beauty Week för att lansera sina nyheter.
Som av tradition, går Stockholms Beauty Week Award också av stapel med en stor kvällsfest under vilken vinnarna kommer att presenteras, och önskar du ta en paus under ditt besök, kan du äta en smarrig lunch på Berns Asiatiska.

Att Stockholms Beauty Week är populär, välbesökt och alltid väldigt uppskattad är inte alls en slump. Driftiga Maria Forssén som är mässans verkställande direktör lägger alltid ner hela sin själ och en stor kunskap om svensk och utländsk entreprenörskap när hon planerar eventet i varje detalj och tillsammans med Stockholms Beauty Weeks kunniga team, har Maria skapat ett unikt, väldigt spännande program för dig som kommer att besöka mässan även denna gång! Programmet kan du läsa om här och biljetten kan du handla här.

Vi ses på tisdag! Jag längtar!

Maria Forssén (mitten) med del av Stockholm Beauty Week team!

Dela inlägget
Annons