Livia Wanntorp

En daglig dos av återhämtning gör ditt liv rikare- jag har läst Energireceptet av Lina Ejlertsson

Annons

Livia Wanntorp

Livia’s yoga
Om sina passioner: yoga, stresshantering och mindfulness.
16 juli, 2025
En daglig dos av återhämtning gör ditt liv rikare- jag har läst Energireceptet av Lina Ejlertsson

Du har säkert hört ordet återhämtning många gånger, kanske som motsats till ordet stress. Snart publiceras det en bok som inte bara ger dig en nyanserad definition på återhämtning men som också visar den stora variationen av verktyg och vägar som finns att tillgå så att var och en kan införa en stund återhämtning i sin vardag. Häng med mig när jag berättar om Energireceptet, Lina Ejlertssons kommande bok om återhämtning!

Återhämtning kan, som forskaren, föreläsaren och författaren Lina Ejlertsson, skriver i sin informativa och lättillgängliga nya bok Energireceptet, efterliknas ett komplex av batterier som vi behöver ladda om med jämna mellanrum. Inte bara ett batteri men hela sju då enligt författaren ska vi tänka på återhämtning och vila som av sju typer: vi kan ibland behöva fysisk vila, men också lika mycket kan vila vara av mental typ. Emotionell vila och social vila kan behövas när du har tagit hand om andras problem och bekymmer länge eller bara varit väldigt mycket i relation och sällskap; vi kan även ha ett kreativt vilounderskott och vara i behov av en sort kreativ vila efter en period med intensivt kreativt arbete. Den sensoriska vilan kan vi ha när vi behöver vila efter ljud och starka dofter med flera sinnesintryck. Sist och inte minst finns det en typ av återhämtning som behövs efter en period av svåra känslor och situationer – den själsliga vilan. Med denna modell som utgångspunkt kan vi försöka stanna upp en stund varje dag och inventera vilket/vilka av våra batterier behövs laddas om samt läsa av de första stressignaler som vår kropp och sinne skickar ut när återhämtningen behövs.

Det är just detta med att stanna upp och reflektera samt att ta sig tid att vila som är det svåraste, skriver författaren, och jag tror att även du som jag, känner igen det som Lina beskriver. När vi känner oss stressade för någonting, kanske en arbetsuppgift som behöver hinnas med innan semester eller annan situation av tidspress, tenderar många av oss att skala av allt som inte har med avslut av dessa uppgifter att göra. Istället för att stanna upp och andas djupt, ta en promenad eller skapa på annat sätt en paus för att ladda om batterierna, stänger vi bara in oss i uppgiften och tänker att återhämtningen kan jag väl ta sen vilket förstärker stressen ännu mer…..men det som är bra i detta sammanhang är att vi kan, om vi vill, lära oss att tänka om och vara snälla mot oss själva och prioritera vila och pauser. Vi kan alltså, som Lina Ejlertsson skriver ”ta makt över vår återhämtning”. I de första två kapitlen av Energireceptet kan du ta del av flera sätt att göra just detta.

Om dessa inledande kapitlen kan sägas vara informativa och klara i sitt viktiga budskap är de kommande många kapitlen i min åsikt helt fantastiska! Genom en myriad av praktiska tips och övningar belyser dessa kapitel så bra att det finns otroligt många olika sätt att pausa och återhämta, och största delen av dessa sätt att återhämtas har även forskningen börjat hitta bevis på. Inte nog med det, den stora variationen av sätt att återhämta öppnar upp för möjligheten att var och en av oss ska kunna hitta sitt sätt!

Naturen med sköna promenader, skogsbad, jordning (att stå eller gå barfota i gräset), trädgårdsterapi, vistelse i närheten av vatten, men också att omge sig själv med bilder och andra föremål som har med naturlandskap att göra, har en central plats i återhämtning för många av oss och ett eget kapitel i boken.

Ett lika långt kapitel tillägnas avslappningen och tystnad och här beskrivs även Mindfulness som förhållningssätt, kroppskanningar, olika andnings tekniker, yoga, massage och inte minst vikten av att sova bra.

Rörelse som har forskats så mycket på och dess samband med hälsa och välbefinnande, får sitt eget kapitel och här finns det både tips och fakta på vad som händer när vi tränar, dansar, lyfter tungt, samt när vi kör lågintensiv träning som till exempel genom promenader eller yoga och Tai Chi. Läsarna får också veta om vilka mekanismer bakom var och en av dessa tekniker finns och förklaringar om varför vi känner oss bättre efter en stund rörelse av varsin sort. Och det befriande här är att den tekniken som fungerar bäst gör det oftast om du själv har valt och gillar den, dvs det handlar återigen om att hitta egna sätt att pausa och återhämta och sätten är individuella.

I kapitlet Kulturen hittar du förklaringar om varför vi mår bra av att gå på teater, lyssna på musik (den musik vi gillar!), sjunga i kören eller på en konsert, läsa en bok eller titta på favoritserie på TVn, pyssla, rita och fotografera men också laga mat eller handarbeta.

Sista kapitel i denna informationsrika men lättskrivna bok handlar om relationer till vänner och husdjur, vikten att kramas, skratta och samtalar medvetet.

Energireceptet är ett hett tips för dig som är vanligtvis stressad och har svårt att stanna upp och ta dig tid att vila och återhämta. Boken hjälper dig att förstå utifrån en evidensbaserad perspektiv vilken investering du gör på ditt eget välbefinnande när du tar hand om dig och laddar om batterierna med jämn mellanrum.

Du hittar boken jättesnart i alla bokhandlar och du kan få mer info om boken här. Läs gärna boken redan denna sommar så att du har förberett dig inför din arbetshöst!

Annons
28 maj, 2025 0
Sommaren är snart här: planering av sommarvila och en yogahöst pågår!

Hej!

Det har nästan blivit juni och det är många av oss som nu kämpar på extra för att bli färdiga med vårtermins uppgifter och för att snart kunna gå på längre sommarledighet.

I min lilla yogastudio i Täby, norr om Stockholm, pågår det de sista klasserna och jag tog nyligen beslut att stänga studio i juli för att pausa och återhämta själv. Det har varit fem första roliga men ytterst intensiva månader som ägare av en yogastudio och jag tycker att det är viktigt att ”själv leva som man lär” och unna sig en paus för att få ihop ny kraft och ny inspiration till hösten.

Redan nu finns det faktiskt ett nytt superfräscht schema för höstens kurser på Livia’s yogastudio och möjligheten att få rabatt på kommande workshop om du bokar innan 30/6 . Flera är höstnyheterna på studio för att kunna erbjuda så mycket variation som det går till er! Bland annat kommer pilates att gå som terminskurs, flera lunchklasser kommer att finnas till, och du kommer att kunna avsluta din arbetsvecka genom att gå på skön restorative yoga.

Som en naturlig fortsättning av min långa utbildning i Onkologisk yoga kommer det att finnas en kurs med start i september i Yoga som rehab efter cancer för alla friska yogisar som ännu har kvar biverkningar efter de terapierna de gjort mot cancer.

Annons
Annons

Den 16 augusti kommer det att bli gratis prova-på för alla kurser som redan startar i augusti. Vill du testa mina klasser? Boka genom att skriva till mig på liviwann@gmail.com

För dig som vet att du kommer att behöva en paus från jobbet i mörkaste oktober håller jag dessutom en yogaresa till mitt hemland, Italien, och närmare bestämt till vackra Sicilien. Den 4-11/10 åker vi och vi är redan en bra grupp. Häng med oss!

Så nu samlar vi krafterna och tar oss igenom de sista arbetsveckorna innan sommaren! Som jag längtar!

Kram från Livia!

Dela inlägget
Annons
Annons
18 april, 2025 0

Hej!

Det har blivit påsktid och redan den 18 april. Om du undrar varför jag inte har varit så mycket som jag önskat här på bloggen beror det på att jag har gått och går ännu igenom en period där jag jobbar lite väl för mycket och tiden för att vara kreativ här på bloggen har tyvärr varit för liten under mars och april.

I januari i år blev jag, som du kanske minns, ägare till en egen liten studio i Näsby park, Täby, norr om Stockholm och då jag inte tidigare drivit en studio blev det en hel del nytt att lära sig kring det. Från att bara behövt vara ansvarig för att komponera och hålla mina egna klasser på andra studion och gym, blev det plötsligt att vara ansvarig för en lokal med två rum och badrum, dess inredning och pågående drift. Jag har även inhyrda läraren hos mig som jag servar med faciliteter och som jag behöver ha en pågående dialog med angående studio. Det blev alltså en hel del mer jobb att sköta, utöver min deltids jobb inom studieadministration på Stockholms universitet och alla mina vanliga yoga- och Mindfulnessklasser. En hel massa ny arbetserfarenhet blev det också på köpet, vilket alltid är så klart en vinst 🙂

Utan att kunna förutse vilken vinter och vår som skulle komma att bli, hade jag dessutom innan jul bestämt mig för att vidareutbilda mig i Onkologisk-yoga. Ja, du läste rätt, Onkologisk-yoga är yoga som är anpassad och riktad till antingen cancersjuka yogisar eller till yogisar som har varit sjuka och är friska nu men har kvar biverkningar i kroppen av de terapierna eller behandlingar samt operationer som de behövt genomgå för att tillfriskna.

Man talar väldigt lite om detta, upplever jag. Det finns, inte alls konstigt, en vilja att lämna cancer bakom sig och gå tillbaka till sitt vanliga liv sen förr. Men tyvärr är kroppen oftast inte exakt densamma som innan sjukdomen och det finns ofta kvar ett helt kit av biverkningar som man kan släpa med i många år efter behandlingarna. Exempel av mer eller mindre kända biverkningar är muskelförlust, flera olika typer av problem med nerver, lymfödem (svullnad i kroppen till följd av försämrad lymf/kroppsvätskatransport), förstoppning m fl. Vid sidan av detta finns det även mentala biverkningar som oro och rädsla att sjukdomen ska komma tillbaka.

Annons
Annons

Vad har allt detta att göra med yoga, kan man undra?

Cirka 20 år sen startade en amerikansk yogalärare som heter Tari Prinster upp en ny yogaskola som hon kom att kalla Yoga4cancer. Tari var själv bröstcanceröverlevare men hennes livskvalitet hade halverats pga alla behandlingar hon fått genomgå för att bli frisk. Hon upptäckte att en rörelsebaserad typ av yoga kopplad till medvetet andetag kunde dels hjälpa henne med bättre blod-och lymf-flöde i kroppen, ny styrka och rörlighet men och dels genom att bli som en fristad för henne. När hon praktiserade yoga fokuserade hon nämligen bara på andning och kroppen, utan att behöva tänka på cancer och oroa sig.

Skolan Yoga4cancer har sen dess utbildat hundratals yogalärare (dock främst i USA) i denna nyskapade Onkologisk-yoga, en Vinyasa-baserad sorts yoga, starkt inspirerad av lyengaryoga som görs i ett sakta tempo med hjälp av många props dvs block, stolar, filtar mm.

Om en dryg vecka spelar jag in min prov-klass i Onkologisk yoga som fungerar som en tenta och hoppas kunna ta ut certifieringen i tid så att jag redan till höstterminen kan börja erbjuda klasser för cancertillfrisknade yogisar som ändå känner att de vill praktisera en yoga som tar hänsyn till deras nya kropp.

Är du kanske redan nu intresserad av att testa kostnadsfritt en sån klass? Skriv gärna till mig – liviwann@gmail.com – om det så reserverar jag en plats av 8 på min studio åt dig för att komma på första klassen i augusti.

Annons
Annons

Glad påsk alla!
Med kärlek,
Livia

Dela inlägget
Annons
Annons
7 mars, 2025 0
Förbered dina fötter för löpning-och strandsäsong genom rörlighetsträning och yoga!

Att vi använder dem när vi går, springer, dansa eller yoga mm är väl rätt självklart men visste du att dina fötter är kopplade till nacken, bröstkorgen och armar? Och vet du om att genom att jobba aktivt med fötterna kan du både få bättre balans, reducera spänningar i kroppen och motverka åldrandet?

Den 15 mars 10-15 kommer den uppskattade workshopen ”Happy feet-yoga för aktiva och rörliga fötter” tillbaka nu på min studio Livia’s yogastudio i Näsby park! Workshopen ger dig redskap och massor med tips för att aktivt förbättra rörligheten och känsligheten i fötterna och ”allt som hänger ihop med fötterna”.

Vi tänker alltså inte särskild mycket på fötterna till vardag, i alla fall inte förrän de gör ont eller då vi får någon sort problem i dem. De förväntas bära oss runt hela tiden genom alla möjliga rörelser som vi väljer att göra, på terräng eller ute på gatan, på platt mark eller i uppförsbacke. Trots deras viktiga funktioner och roller försummar vi ofta fötterna.

Det är bara att fundera på hur vi lever. Trots att vi egentligen behöver gå barfota för att bibehålla en större rörlighet och smidighet i tårna och i resten av fötterna stänger vi in dem i strumpor och skor under väldigt stor del av året här uppe i norr. Och då kan det där med att gå barfota inte ens falla sig naturligt på sommaren! Och när fötterna stängs in i skor, förlorar de mycket av sin rörlighet.

Testa bara hur lätt det är att t ex lyfta stortårna och samtidigt låta alla andra tårna stå still eller tvärtom, lyft andra och tredje tår utan att röra stortån…inte så lätt…..jag övar fortfarande på det….

Fötterna används för balans och för att känna grunden!

Väldigt generellt kan man säga att tårna är våra ”feelers” eller den delen av fötterna som vi känner av omgivning med, medan hälarna är våra stabilisatorer. Testa att stå upp och pressa nere både insidan och utsidan av hälarna. Be sen en kamrat att pressa ner dina axlar när du står stabilt på detta sätt och notera hur hälarna verkligen grundar dig ordentligt. Kamraten kan inte rycka dig från din stående position för du hittar stabiliteten genom att trycka ner hälarna.

Annons
Annons

På flera områden på fötterna sitter det dessutom neuroreceptorer eller känslighets molekyler som tar upp intryck och signaler från marken och genom dessa signaler vet vår kropp hur den ska förhålla sig i rymden. Däri att det är så viktigt med att även ha aktiva fotsulor.

Nedan i mina videon kan du se tips på hur du genom t ex en halvmjuk tennisboll eller annan sorts inte för hård boll -kom ihåg att testa med sund förnuft och trycka ner bollen lagom! -kan du återaktivera fascia i dina fötter.

Vill du lära dig ännu mer om dina fötter? På workshopen jobbar vi inte bara med bollar utan går genom massor med kroppsviktsbaserade rörlighets- och yogaövningar genom vilka vi tränar tårna, hälarna, fotvalv och alla andra delar i fötterna. Även du som löper har supernytta av workshopen så att du kan förbereda dig inför nya löpsäsongen!

Boka workshopen den 15 mars, kl 10-13 (fika ingår) på Livia’ s yogastudio, Kryssarvägen i Näsby Park genom att skriva till liviwann@gmail.com

LÄS MER OM WORKSHOPEN HÄR!

Massera och få igång fascia på fotsulor
https://youtu.be/BasDvuKUQDQ?si=-y38wntgwJj2n_09
Hälaktivering med tennisboll
https://youtu.be/1Ga-6fU9B98?si=DyPrl0SQpuue3B2j
Aktivering av trampdyna med tennisboll
https://youtu.be/KDiW5die4kQ?si=oTgJEsMeb82XXMkr
Aktivering av mitten av fotsula (tvär-fotvalv)
https://youtu.be/_2YpCJVGo_s?si=OXElq1WbD2_9IxXv

Dela inlägget
Annons
Annons
9 februari, 2025 0
Att leva med ett vänligt hjärta! Välkommen på workshop om självmedkänsla, acceptans och vänlighet!

I Februari firar vi St Valentine eller Alla hjärtas dag sen flera år tillbaka och jag tycker själv att det är fint att februari har blivit lite av kärlekens månad. Men i samband med firandet av kärlek är det, tycker jag, vanligt att vi bara firar varandra, en partner eller ens barn eller bästa vän. Detta är i sig inte alls konstigt och jag, gamla biolog som jag är, brukar tänka att det verkligen är biologiskt att vi helst firar och tar hand om varandra än oss själva. Vi, människoarten, är en art som lever och verkar i flock och vi behöver varandra för att överleva. Alltså ligger altruismen ”i våra gener”.

Men när man bara tar hand om andra i all evighet, även fast vi gör det naturligt och väldigt gärna, finns det risk att vi till slut glömmer bort helt oss själv. Det finns en vanlig övning som jag har gjort några gånger i samband med kickoffs där man blir ombedd att lista upp de 5 viktigaste personer i ens liv och då är det vanliga inte att man lägger sig själv bland dessa personer…prova själv och se vilka personer som kommer upp i ditt medvetandet först. Är du bland dessa?

På min yogastudio Livia’s yogastudio på Kryssarvägen 6b i Näsby Park, Täby, norr om Stockholm, har vi därför Kärlek till oss själva som huvudtemat för klasser och events under hela februari.

På lördag uppmärksammar vi kärleksfull vänlighet, acceptans och självmedkänsla inom ramen av en tre timmars workshop som jag har kallat ”Kind heart” då vi utforskar olika sätt att öva oss på att möta oss själva lika vänligt som vi brukar möta vårt käraste eller våra barn genom yoga av en stilla sort, meditation och avslappning samt genom egna reflektioner.

När du kommer till studio, kliver du in i en space fylld av levande ljus och sätter dig till choklad- och torkad frukts provning, doften av eteriska oljor, varm te och skön musik. Genom denna start väcker vi upp alla våra sinnen och bereder oss att lyssna på en kort satsang eller en kortare föreläsning om ämnet Loving kindness/kärleksfull vänlighet.

Annons
Annons

Workshopen fortsätter sen genom meditation följt av skriftliga övningar av kreativ typ och om man vill, av sharing i cirkeln; halva workshopen utgörs sen av en längre klass yinyoga kring hjärtat, hjärtmeridianen och hjärtöppnande positioner och avslutas i en skön, längre avslappningsstund (Yoga nidra).

Vill du komma? Läs mer om workshopen här och boka senaste onsdag 12/2. Antalet platser på studio är begränsat till 8 st och det är först till kvarnen som gäller.

Varmt välkommen att investera i dig själv denna kärleks månad!

Dela inlägget
Annons
Annons
7 januari, 2025 0

Den 7 januari och vi är alla tillbaka på jobbet, inkorg fullt med mejl, och ärenden på bordet som har samlats på hög medan man firade jul. Axlarna reser sig upp till öronen och kroppen spänns på en gång är några av de reaktioner mot stress när kroppen (och sinnet) som redan har glömt bort julledigheten, hamnar tillbaka i ett stresstillstånd.

Vad kan vi göra för att motverka detta?

Det första, tycker jag, är att

  1. Bli medveten om det

Jag tror att många tror att det är normalt att uppleva vardag på detta sätt och bara kör på men nej! Så behöver inte alls ens vardag vara!  Att lägga märke till att kroppen har reagerat fysiskt mot stress är ett första viktigt steg mot att motverka stressen.

Annons
Annons

  • Djupa andetag. Stanna upp och andas djupare igen utan att forcera andning.

När vi stressar runt och när vi spänner oss, andas vi bara högt upp mot halsen och på ett inte så effektivt sätt. Ta i stället en djupare inandning och låt luften fylla hela insidan av kroppen igen, andas ut långt och låt andetaget hjälpa kroppen att mjukna igen, bort ifrån spänning.

  • Tillåt dig själv att pausa under arbetsdagen och ta saker i din tid. Även om det kan kännas lättare att jobba hårt för att få saker gjorda kan det vara värt att beta av jobbet saktare till förmånen av en mindre spänd kropp och ett mer normalt andetag. Du hinner!

En självklarhet egentligen, att komma ihåg att din hälsa är viktigare än allt annat!

Dela inlägget
Annons
Annons