Annons

I väntan på nya året….verktyg att brygga hela vägen in till 2025

Livia Wanntorp

Livia’s yoga
Om sina passioner: yoga, stresshantering och mindfulness.
27 december, 2024
I väntan på nya året….verktyg att brygga hela vägen in till 2025

Bara fyra dagar till uppstarten av nya året. Tänk, ett helt nytt år som vi inte vet något om är på väg. Hur förbereder du dig till 2025? Och hur lämnar du 2024 bakom dig?

Helt klart vet vi aldrig vad som komma skall. Vad vi än har planerat för kommande månader, kör livet sin egen race så jag brukar tänka själv att det bästa jag kan göra är att hålla ett öppet sinne för det som kan komma i stället för att låsa mig på hur jag vill att det ska bli…

Men en sak som vi kan göra och som jag tror är bra att göra är att stanna upp och reflektera lite på vårt 2024. Vad har varit bra och vad mindre bra? Vad har vi lärt oss av de utmaningarna som vi har behövt konfrontera oss med? Finns det något av detta år, en känsla, en lärdom eller en relation, som vi vill ta med in till 2025?

Här nedan bjuder jag på verktyg att fundera på allt detta med; jag har förberett två skrifter att printa ut och använda om du vill i dina reflektioner. Välj ut en lugn stund på din dag och en plats där du kan vara ostörd ett tag, och gör i ordning en kopp av din favorit varm dryck, sätt dig bekvämt på din mysfåtölj med din skrivbok och penna och bara se vad som dyker upp när du ställer dig frågor om ditt 2024. Det behöver inte vara något givet svar som kommer och ibland kan man bara låta pennan flöda såsom tankarna gör. Det finns ingen prestation och krav på att formulera tankar på ett formellt sätt. Detta är bara ett tillfälle till eftertanke och en stund för reflektion. I stället för att bara köra på, stannar vi upp och landar i det som har varit för att känna oss starkare inför det nya som kommer.

När du känner dig färdig med detta är det dags att visualisera nya året. Min andra skrift kan du använda som en vägledning till att formulera första utkastet av din vision av 2025. Även fast vi inte själva kan bestämma om hur vårt nya år kommer att bli, kan vi ha en vision på känslan som vi vill ska dominera vårt 2025 och själva öva oss på att vara kvar den känslan, trots det som året tar med sig.

I samband med denna visualisering, kommer det ibland också ledord till oss om nya året. Mina egna ledord för 2025 är styrka och mod. Jag står framför ett nytt större steg i mitt liv med öppningen av min första yogastudio, Livia’s yogastudio i Näsby park, om bara några dagar och styrka och mod är bra ord att kliva in med i detta nya äventyr.

Jag önskar dig ett superfint nytt år fullt av det som du önskar dig!

Kram från Livia

liviasyoga.se

14 december, 2024 0

Hej! Det har varit väldigt mycket med mig under november och nästan fram till nu. Bland annat har jag fått ta tag i min hälsa på ett mer omfattande sätt. Väldigt mycket stress orsakat av för mycket jobb och belastning kring ombyggnationen av min bostad blev helt alldeles för tungt för mig och min kropp la av på flera sätt. Men jag har som tur kunskap på verktyg som gång på gång kan hjälpa mig att trycka ner på stoppknappen och ladda om. Yoga, Mindfulness meditation, skogsbad, breathwork med flera av de tekniker som jag är utbildat i har hjälpt mig och jag är så stolt att inneha denna kunskap.! Även om jag också bara är en människa som faller för stress precis som alla andra, har jag kanske större möjligheter att självreglera både mitt nervsystem och min kropp.

Den stora nyheten som jag vill berätta om är att jag, från och med nästa år kan hjälpa flera mot stress! Den första januari öppnar jag nämligen min lilla egna yogastudio på Kryssarvägen 6B i Näsby Park! Denna lokal är egentligen redan en studio sen många år tillbaka som nu lämnas av ägaren som har flyttat från stan. Tack vare att yoga har hållits där sen länge är studio alltså fullt utrustad och redo att ta emot både gamla och nya yogisar.

Utmärkande för just Livia’s yogastudio är att det är en liten space där högst 8 deltagare kan praktisera per klass så studio är precis 100% rätt för alla oss som behöver en lugn och harmonisk plats att praktisera yoga. Här får du nästan individuellt hjälp och lyxiga faciliteter samtidigt att min mångåriga yogaerfarenhet garanterar för högsta kvalité. Tack vare att du bokar en kurs, har du inte heller behov att boka dig på klass och stressen att inte komma in på just den klassen som du vill gå på. Du har din garanterade plats hela terminen!

Annons

Studio är en oas av lugn i hjärtat av Näsby Park och nära buss och Roslagsbanan samt nära en större parkerings som är kostnadsfri att stå på.

Utbudet på yogakurser med flera stresshanteringsverktyg är stort och nästa terminen hittar du både yinyoga, en kurs med både yin, restorative och yoga nidra som jag har kallat Yoga Ro, dynamisk yoga/Hatha yoga som jag kallar för Yoga Flow. Vidare erbjuder jag Yoga mot stress som är en kurs baserad på Mindfulness Baserad Stress Reduktion, Yoga för stela män (killgrupp) och Yoga på stol för seniorer.

Du kan också boka enskilda PT-yoga timmar med mig om du vill ha individuellt hjälp med t ex rehab eller bara lära dig yoga från scratch och jag, som även är certifierad stresshanterings pedagog med kognitiv inriktning, hjälper dig också gärna med coachningssamtal.

Här nedan kan du se mitt schema och kursbeskrivningarna. Skriv gärna till mig på liviwann@gmail.com och frågor.

Varmt välkommen till en yogarik vårtermin med Livia’s yoga!

Annons

Dela inlägget
Annons
25 oktober, 2024 0
Ordens sånger – en bok om skrivandets kraft av Sofia Sivertsdotter

Den senaste månaden har jag umgåtts dagligen med en bok vars formatet är så litet att du kan få plats med boken i jackfickan, men vars innehåll är så stort och djupt att du kan läsa boken om och om och få ny inspiration varje gång du går tillbaka till boken.

Sofia Sivertsdotters ”Ordens sånger” handlar om konsten att skriva. Boken är inte på något sätt en manual där det listas upp ”how to”. I stället visar boken hur ord får ännu större kraft när vi skriver ner dem. På det poetiska sättet, bekant för alla vi som älskar Sofia Sivertsdotters böcker, visar författaren vägen till skrivandet på ett tillåtande och opretentiöst sätt. Denna är definitivt en bok för oss som drömmer att sätta igång med skrivandet men som tvivlar och kämpar med det.

Sofia tar sina läsare i hand och dela med sig frikostigt av sin väg till skrivandet som med åren kommit att bli ett sätt att leva för henne är utan vilket hon inte skulle kunna klara sig.

Boken som består av nio sånger eller nio huvudkapitel avhandlar viktiga teman, som ramar in olika aspekter om skrivandet. Skrivandet tas upp som ett verktyg för oss att befästa det vi tror på och vet om, våra minnen och upplevelser men skrivandet kan också vara ett terapeutiskt verktyg för att att avlasta hjärtat. Genom att anteckna ner och ge ord till allt vi känner och upplever ”tömmer” vi hjärtat när det är för tungt av känslor.

I boken ”Ordens sånger” finner vi också tips på hur vi kan skapa förutsättningar för mer rymd åt skrivandet när vi känner att vi inte kan ägna oss åt skrivandet på grund av tidsbrist.

Annons

I kapitlet ”Tvivelssång” kan alla som då och då upplever ”skrivkramp” eller har svårt att komma igång med skrivande få tröst och påminna sig om att detta händer alla då och då.

Förutsättningar för att bli kreativa infinner sig när vi väljer att isolera oss en stund från världen och dess brus eller när vi kopplar ner oss från sociala medierna och i ensamheten och tystnaden kan höra ordens sånger igen.

Varje kapitel av ”Ordens sånger” avslutas dels med önskningar eller bekräftande ord som kopplas samman till temat för kapitel. Här finner du också tips på skrivövningar eller frågor att reflektera om när du skriver och Sofia själv rekommenderar att läsa boken långsamt och gå tillbaka till svar på dessa reflektioner när det känns rätt för dig.

Boken ”Ordens sånger” är ytterligare en av Sofia Siversdotters fina och inspirerande mästerböcker och boken som hyllar skapandes kraft.

Dela inlägget
Annons
15 september, 2024 0
Rörelse och vila för hjärna i nya boken ”Balansera ditt nervsystem” av Cecilia Gustafsson och Erika Kits Gölevik

Under senare år har både vår kunskap om hur nervsystemet och kroppen hänger ihop och hur vi kan balansera vårt nervsystem ökat avsevärt. Att vi är intresserade av detta ämne är absolut inte konstigt. Flesta av oss lever i ett snabbt och prestations krävande samhälle där allt går i ett och där återhämtning av nervsystem sällan prioriteras. Vi behöver så  mänga handfasta och enkla sätt som vi kan få för att stanna upp och självreglera nervsystemet som motvikt till stora vardagsstressen.

Yogaläraren och holistiska träningsprofilen Cecilia Gustafsson och journalisten och personlig tränaren samt yogaläraren Erika Kits Gölevik har nyligen publicerat sin nya bok ”Balansera ditt nervsystem – hur rörelse ger hjärnan vila och lindrar stress och oro” som handlar just om hur kroppen, hjärnan och nervsystemet fungerar tillsammans som en helhet så att vi, genom antingen rörelse eller stillhet med medveten närvaro lätt kan reglera vad vi upplever och känner eller med andra ord kan balansera nervsystemet utifrån det som nervsystemet behöver just då.

Boken ”Balansera ditt nervsystem” presenterar dels forskningsresultat av studier som styrker vissa av de tekniker som föreslås i boken och dels bygger mycket på författarnas många år av personliga erfarenheter att självreglera nervsystemet. Cecilia och Erika har alltså själva länge praktiserat och mått bra av flera av de tekniker som presenteras i denna lärorika bok. Boken innehåller således en mängd personliga texter skrivna av Cecilia och Erika där de delar med sig frikostigt av sina egna berättelser om nervsystemet.

Inledningsvis i boken kan du läsa en bra och lättläst introduktion om hur nervsystemet fungerar och om dess aktiverande del (sympaticus) och lugnande del (parasympaticus) samt om ett tredje tillstånd där vi också är lugna men där lugnet istället är en reaktion till hög stress istället för att vara ett balanserat tillstånd. Vidare i kapitlet kan du också läsa om hur stress kan kännas och nästan ”fastna” i kroppen vilket förklarar varför rörelse kan vara effektiv för att få bort överskottsenergi och stress och helt enkelt hamna igen i balans.

Kapitel 2 är mitt favoritkapitel då det listar upp väldigt konkreta tekniker som vi kan testa att använda om vi t ex behöver större avslappning och stillhet, eller du vill komma i flow, eller om vi behöver större kraft och energi. Så fort vi har identifierat vilka behov vi har, kan vi sen gå vidare till senare kapitel, där dessa många tekniker förklaras ingående vilket gör denna bok verkligen till en praktisk guide. Här hittar du flera övningar på flödande yoga, välgörande för hela kroppen och bra för att lösa upp spänningar och frigöra ny energi; övningar på återhämtande yoga, mest av yinyogatyp; gungningar och skakningar av olika slag som lugnar ner nervsystemet samt dans och lugn löpning.

Annons

Vidare tillägnas tre kapitel speciellt till: Medveten närvaro/Mindfulness, Andning och beröring som alla beskrivs genom både teori och praktik i form av många specifika övningar.

Boken avslutas med ännu ett av mina favoritkapitel som avhandlar vikten av att ibland ha tyst runt omkring sig, detoxa från sociala medier och i stället vistas ute i naturen.

”Balansera ditt nervsystem – hur rörelse ger hjärnan vila och lindrar stress och oro” är boken för dig som är intresserad att läsa om ett viktigt ämne som nervsystem på ett tillgängligt och lättläst sätt samt för dig som vill få inspiration om hur du kan använda dig mer av kroppen för att motverka stress och återfå obalans i vardagen. Boken behövs både läsas och upplevas!

Dela inlägget
Annons
11 september, 2024 0
Strategier till ett mer angenämt liv – jag har läst Stefan Pagréus nya bok ”Tvärtom”

Vi hör ofta att vi vid oro, stress eller ångest ska följa hur det känns inom oss eller magkänslan eller vår intuition. Men hur kan det komma sig att vi inte alla gånger mår bättre av att göra detta? Denna fråga har psykologen och bokförfattaren Stefan Pagréus utforskat i sin nya bok ”Tvärtom- 7 strategier för mindre stress, oro, ångest, nedstämdhet, självkritik och bättre sömn och relationer” av förlaget Bonniersfakta.

Hjärnan, påminner oss Stefan om, är fortfarande densamma som våra förfäder hade på stenålder, och har egentligen bara ett enda huvudmål, vilket är att få kroppen att överleva ännu en dag. För hjärnan har däremot upplevelser som vi mår bra av och som är viktiga för oss, såsom glädje, lycka och inre ro väldigt låg prioritering. Så varnar nervsystemet oss om saker som eventuellt kan hända genom att få oss att oroa oss eller till och med uppleva ångest i förhoppning att förbereda oss. Vidare påminner hjärnan oss om tidigare upplevda situationer som inte gick så bra, genom självkritik som ett sätt att hindra oss från att landar igen i samma dåliga läget, även fast situationen idag inte är exakt detsamma som då. När det känns deppigt och motigt får nervsystemet oss att dra oss tillbaka, även denna en överlevnadsstrategi. Många är de exemplen där det händer reaktioner i kroppen styrda av rent gamla överlevnads mekanismer som fungerade väldigt bra på stenåldern men som egentligen inte längre behövs i vår vardag idag.

Konsekvensen av detta är att dessa gamla mekanismer är att vi mår dåligt, våra relationer tar slut, vi stressar och sover dåligt med flera negativa upplevelser.

I boken ”Tvärtom” vänder författaren på dessa beteenden och föreslår istället strategier att ”biohacka hjärnan” såsom han själv beskriver detta. Sju stycken negativa känslor och situationer, dvs mindre stress, oro, ångest, nedstämdhet, självkritik och bättre sömn och relationer” analyseras noga på ett väldigt lättläst och tillgängligt sätt och för varje av dessa känslor och situationer föreslår Stefan Pagréus konkreta övningar och verktyg som vi kan använda för att tänka om och komma runt det som är problematiskt.

Till exempel kan du som upplever dig lite deppig (här handlar det inte om kroniska depressioner där riktig läkarhjälp behövs) och helst vill sitta i din egna grotta för dig själv, kan du fundera mer på det som gör dig glad och identifiera på vilket sätt du kan aktivt införa mer av detta. Eller om du känner dig rädd för något kan du ”syna rädslan” istället för att fly den. Genom detta kommer du att inte uppleva det som du var rädd för som lika jobbigt och att kanske till och kringgå rädslan genom att inse att den inte var helt befogad. Till exempel om du är rädd för att prata inför grupp, kan du fråga dig själv om vad som kan gå fel ifall det inte gå så bra när du håller en föreläsning. Hur farligt kan det bli?

Annons

Boken ”Tvärtom” handlar såsom jag upplever det i grund och botten om medvetenhet och mental träning. När vi blir medvetna om tankearbetet som vår hjärna och nervsystem har gjort kan vi också genom mental träning, hitta sätt att tänka om innan dessa tankar blir till känslor som oro, stress, ångest m fl känslor som vi mår dåligt av. Boken ”Tvärtom” är boken för dig och mig som dels förklarar på ett enkelt sätt vad som händer i våra hjärnor vid olika situationer då vi upplever negativa känslor och dels ge många praktiska övningar på hur du använder mental träning för att inte ta dig in i dessa negativa upplevelser.

Dela inlägget
Annons
23 augusti, 2024 0
Om balansen i vardag, LEGO-modellen och medveten närvaro
Om balansen i vardag, LEGO-modellen och medveten närvaro

De flesta av oss är nu inne i en övergångsperiod mellan sommarens ljuva ledighet och höstens alla rutiner som vi gradvis återgår till. Hos mig har hösten verkligen haft en rivstart. Förutom alla mina vanliga yogaklasser och events som kom igång denna vecka tackade jag nämligen ja till ett tillfälligt deltidsjobb på Stockholms universitet (SU) någon gång i våras så sen några veckor är jag på Stockholms universitet under första delen av veckan och så ägnar jag resten av veckan åt att undervisa och förmedla yoga, Mindfulness och åt att arbeta med stresshantering. Parallellt med allt detta pågår det dessutom en större ombyggnation av mitt hem som har krävts och ännu krävs en hel del energi från mig. Allt pågår samtidigt och allt kräver uppmärksamhet, närvaro och energi av mig. Det är inte lätt alla gånger att inte stressa eller känna sig skärp när man behöver driva så många och stora projekt samtidigt…. Det kanske är flera här som har liknande vardag eller livssituationer nu?

På en workshop nyligen organiserad av SU föreläste en duktig konsult med effektivitet som huvudämne om LEGO-modellen, som är en modell som föreslår exempel på reflektioner som man kan göra regelbundet i syfte att checka in i sig själv, vilket många inte verkar ha vanan att göra.

LEGO står för:

L: läge. Hur mår jag nu och hur känns det?

E. eftertanke. Vad har min vecka handlat om och vilka erfarenheter har jag kvar efter veckan?

Annons

G: glädjeämnen. Vad har gjort mig glad under veckan?

O: orosmoln. Vad har orsakat oro eller andra negativa känslor under veckan?

Duktiga konsulten som beskrev denna modell för oss menade att vi behöver lära oss att pausa och fundera över gångna arbetsvecka t ex på fredag eftermiddag efter jobbet samt reflektera på hur vi mår.

Jag har under många år försökt öva mig på medveten närvaro eller Mindfulness som jag dessutom är lärare i och jag kan tipsa alla om denna metod som uppmuntrar självreflektion. Inom Mindfulness Baserad Stress Reduktion använder vi oss av alla sinnen för att känna och notera det som finns inom oss egentligen när som helst när vi kan pausa och andas medvetet. Bortom alla konsultmodeller (även om inget fel på LEGO) eller andra konstruerade sätt att tvinga sig själv till självinsikt, övar Mindfulness oss i att checka av hur vi mår många gånger per dag och genom att notera även det som inte känns bra, bromsa stress och andra negativa känslor innan de har blivit för överväldigande.

Om du känner dig nyfiken på Mindfulness Baserad Stress Reduktion och på vad denna metod kan hjälpa dig med, om du dessutom upplever stress redan nu i början på hösten, startar jag upp en ny omgång av en 8-veckors kurs den 2/9. Varje måndag kl 18-1915 guidar jag in dig till att notera och känna det som är ditt eget nu och dig själv. Varmt välkommen att boka genom att skriva till liviwann@gmail.com

Annons

 

Dela inlägget
Annons
Annons