Annons

Julegranen kastas ut, och firas med grillad lax, saffran- och spenatstuvning .

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
7 januari, 2013
Julegranen kastas ut, och firas med grillad lax, saffran- och spenatstuvning .
Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Har haft en ganska lugn helg! Min lilla vovve övar på att bli rumsren och nu verkar det som om hon
äntligen förstår att det är ute man ska göra sina behov och inte på golvet i hallen. Det blir mycket spring ut och in, tidigt på morgon och sent på kvällen. Är ganska trött faktiskt. Igår tror jag vi var ute 20 gånger, och då överdriver jag inte. Bara i förra veckan var jag rent ut sagt förtvivlad över att hon inte verkade vilja förstå. Hon kissade inne precis hela tiden, även när vi just varit ute. Men min kära syster som själv har två hundar, hade henne över nyår, och lärde henne både det ena och andra på bara två dagar. Bland annat att man gör sina behov utomhus. Vi har en lättlärd hund, bara man själv vet hur man ska gå till väga. Så vi fick också lära oss ett och annat! 🙂 Nu kan vi äntligen börja njuta av henne. Nästa steg är att få henne lite lugnare. Hon är som en duracellkanin. Bara kör på. Undrar om hon är lite nervös, lilla kraken. Söt är hon så det förslår i alla fall.

I går söndag, städade jag ut julen. Det var skönt att få bort granen och alla tomtar. Det är mysigt att sätta upp allt innan jul, men ännu mer mysigt att ta bort dem efter jul tycker jag.
Hade några laxfileèr i frysen som jag grillade i grillpannan, gjorde ett kryddsmör och en lite annorlunda spenatstuvning. Lyxig avslutning på helgen.

Annons

Grillad lax med saffran- och spenatstuvning.

2 portioner:
300 g laxfilè
2 msk rumsvarmt smör
rivet skal av 1/2 citron
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk agavesirap eller honung
salt och peppar

Spenatstuvning:

150 g fryst hackad spenat
1 liten charlottenlök
1,5 dl creme fraiche
ett halvt saffranspaket
örtsalt och vitpeppar
( eventuellt lite vatten eller grädde att spä med).

Blanda smöret med citronskal, senap, agavesirap eller honung och lite salt och svartpeppar.
Tina den frysta spenaten i lite smör i en gryta. Tillsätt creme fraiche och saffran.
Smaka av med örtsalt och peppar. Låt stå och sjuda en stund. Tycker du att stuvningen blir för tjock, späd med lite vatten eller grädde.
Grilla laxen i en grillpanna eller stek den i stekpanna 4-5 minuter sida.
Klicka över smöret på laxen och låt den smälta.�
servera med spenatstuvningen, kokt potatis och en grönsallad. Kör du LCHF, skippa potatisen.

4 januari, 2013 0
Rester efter julens middagar, blir lyxig laxpudding!

 

Ja då var helgerna över, och vardagen tillbaka Jag tycker faktiskt det är skönt. Jag tycker inte om att hatta hit och dit med ledighet och jobb.
Är kanske en människa som gillar rutiner. Första veckan i januari brukar vara ganska lugn, så det blir en mjukstart på det nya året. Och det bästa av allt, känner jag, är att vi går mot rätt håll. Snart blir det vår och sommar som är de årstider jag tycker bäst om.
Hade rester av lax i kylen, både stekt och rökt, som jag måste förbruka
innan bäst före datum, så i går gjorde jag en laxpudding, vilket
var ganska länge sedan. Förr gjorde kustfolket också laxpudding som en resträtt.

Annons

Men jag tycker det är lyxig mat! Och när man blandar olika sorter, som här med rökt och vanlig lax blir det enormt gott! Med skirat smaksatt smör eller dill creme fraiche! Eller både ock? Mmmmm!

Laxpudding 4 portioner.
12 potatisar av fast sort
300 g lax, gärna olika sorter
1 stor gul lök
0,6 dl finhackad dill
2 msk smör
2 st ägg
3 dl mjölk
6 dl grädde
salt och vitpeppar

Gör så här:
Koka potatisen med skalet på i lätt saltat vatten tills den är nästan färdig.
Slå av vattnet och skala och skiva den när den svalnat något.
Smörj en ugnsäker form. varva potatis, lök, lax och dill och salta och peppra mellan varje lager. Var försiktig med saltet om du har
lax som redan är salt. Avsluta med ett lager potatis överst.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt och peppar och
häll det över puddingen. Låt gärna stå några timmar i kylskåp så att
äggstanningen från tränga in ordentligt.
Grädda längst ner i ugnen på 225 grader i ca 50-60 minuter.
Känn med en gaffel eller en kniv så att äggstanningen
har stannat ordentligt innan du tar ut den.

Ta ut och låt stå några minuter innan du stjälper upp
den på ett fat. Servera med något av tillbehören.

Annons

Skirat smör med gräslök:
50 g smör
2 msk hackad gräslök.

Gör så här:
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt hackad
gräslök. Servera.

Dill Creme Fraiche:
3 dl creme fraiche
1/2 grönskasbuljongstärning
1 dl finhackad dill
ev en knivsudd chiliflakes

Gör så här:

Koka upp creme fraichen i en kastrull och smula ner
buljongtärningen. Rör till pulvret löst sig. Låt svalna.
Smaksätt med dill och eventuellt chiliflakes.

Annons

Dela inlägget
Annons
2 januari, 2013 0

Även om jag inte gillar snöstorm och kaoset det innebär, så lyser den vita
snön upp i januarimörkret. Det är jobbigt att köra bil när det är alldeles svart ute, och helst när det regnar och den svarta asfalten blänker ännu mer svart. Med åldern får man ju lite sämre mörkerseende. Något som kan avhjälpa det är blåbär och lutein som är jätte bra antioxidanter för ögonen. En annan bra antioxidant är A-vitamin.
Jag får ofta frågan vilka vitaminer man ska vara mest försiktig med, och
då berättar jag att det är bland annat A-vitamin.

A-vitamin bör inte intas varje dag då det är ett fettlösligt
vitamin, vilket innebär att det lagras i kroppen. A-vitamin förekommer i två former. Dels som retinol, ett sk spjälkat A-vitamin som finns endast i animalisk mat, och karotin, ett

Annons

provitamin A som är ett orangegult pigment som man hittar i mat från växtriket och då bland annat i morötter. Du har också betakaroten som i kroppen kan omvandlas till A-vitamin. A-vitamin verkar för att hålla organen i kroppen friska, kan bidra till att
bygga upp motståndskraften i andningsorganen och till att stimulera en normal tillväxt och ge starka ben. Det håller också de yttre lagren av
vävnader friska och verkar bra för hår, hud, tänder och tandkött.

Uvärtes kan man behandla acne, sår och bölder med gott resultat med vitamin A-syra (retin A) .

Om man har brist på retinol kan man få nattblindhet, torra ögon och förändringar på bind- och horhinnan, ett sjukdomstillstånd som heter xeroftalmi.

 

Dela inlägget
Annons
31 december, 2012 0
Tips till Nyår: Rödspätta med champinjoncreme.
Foto: Evelyn Hagenmalm

I kväll är vi bortbjudna till goda vänner för att fira nyår.
och behöver inte tänka på att laga någon middag, men jag
vill tipsa om en festlig rätt, så här i sista minuten.
Dessutom har jag gjort ett förslag på en
trerättersmeny här på Kurera!

Annons

https://kurera.se/recept-tips-pa-hela-den-festliga-nyarsmenyn/

Kolla också Majs Kellers härliga förslag här på
Kurera, på en tapasinspererad nyårsmeny.

Rödspätta med chaminjoncremè och pressad potatis.
4 portioner:
8 rödspättafileèr
3 dl vispad grädde
1 burk stenbitsrom
ca 10-12 kokta potatisar

Champinjoncreme ca 3 dl:
500 g champinjoner
1 msk smör
1-2 dl vatten.

Gör så här:
Rensa och skiva champinjonerna och förväll dem i smöret
i en kastrull på medelvärme. All vätska ska koka in.
Lägg hälften av svampen tillsammans med vatten i en
mixer och mixa. Tillsätt resten av svampen efterhand,
och tillsätt mer vatten om det blir för torrt. Mixa till en�
slät creme.
Steg 2:
Värm cremen på mycket låg värme i ca 15-20 minuter
så att vätskan reduceras ytterligare. Låt cremen svalna.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Annons

Det går utmärkt att frysa in den champinjoncreme
som blir över i småförpackningar.
Bra att ha som till rödspättan, eller till te x en
god svampsoppa.

Skala potatisen och koka den mjuk.
Tina rödspättefileèrna och bre på chaminjoncreme
på fileeèrna och rulla ihop dem. Lägg i en ugnsäker
form och slå på den vispade grädden. Ugnsgratinera
i mitten av ugnen på 225 grader ca 20-30 minuter.
Ta ut och garnera med stenbitsrom och några dillkvistar.
Pressa potatisen och servera med rödspätta, stekta
champinjoner och ev en sallad och kokt broccolie.

Gott Nytt År önskar jag mina läsare!

Dela inlägget
Annons
27 december, 2012 0
Traditionellt på mitt julbord: Räkmousse!

 

Foto: Mia Hagenmalm

Jag slipper att göra mycket av julmaten numer. Jätte
skönt tycker jag. Vi har två utbildade duktiga kockar,
min ena dotter och hennes man,

Annons

i familjen som brinner för sitt yrke och för matlagning.
Dessutom en svärson som älskar att laga mat.
Och varje jul åker jag till barnen för att fira jul och blir
bjuden på mat. Men min räkmousse slipper jag inte
att tillaga. I år testade jag Agarflingor istället för
sedvanlig gelatin som jag tycker är äckligt. Agar agar
finns på din hälsokostbutik och tillverkas främst i Japan
och utvinns främst ur rödalger. Agar är dessutom smak
och luktfritt. Ett hälsosammare alternativ för främst
vegetarianer. Gelatin är protein/kollagen från däggdjur.

På allmän begäran både från mina barn
och från en av mina läsare: Här kommer mitt recept
på Räkmousse ala Mia:

3 dl Vispad grädde
1 finhackad gul lök
500 g räkor med skal
200 g rökt lax eller 200g stenbitsrom
1/2 dl kallt vatten
ca 2 msk Agar flakes, eller
ca 6 gelatinblad. (Se beskrivning på förpackning).
Olivolja till formen.

Gör så här:
Skala räkorna och skär dem fint. Du kan använda en
mixer, men akta så det inte blir för smått. Gör samma
sak med laxen. Löken ska också vara finhackad. Blanda
alltsammans med den vispade grädden.
Häll agar flingorna i det kalla vattnet och värm försiktigt
upp det. Låt sjuda i ca 3 minuter på svag värme . Rör
hela tiden så att flingorna löses upp. Låt svalna bara lite
så att det inte hinner stelna och rör ner det i räkröran.
Häll smeten i en oljad form tex en sockerkakasform.

Ställ kallt några timmar tills det stelnat och håller ihop.
garnera med räkor, citronskivor dill och ev.
stenbitsrom.

Annons

Servera gärna på bröd. Förr hade jag alltid hårt
frukostbröd med sesamfrön till. Ljuvligt gott! Men i år
får det bli något annat glutenfritt bröd.

Min mousse blev lite för lös i år. Använde 1 1/2 msk agar-
flingor. Ökar därför mängden agarflingor i receptet
mot vad som stod på paketet.
God fortsättning!

Dela inlägget
Annons
22 december, 2012 0

I dag har jag flera gånger blivit påmind om att det
faktiskt finns de som inte uppskattar julen alls lika
mycket som andra. Det finns dem som tycker att julen
är kommersiellt skit, en byteshandel och ett sätt för
butiker att tjäna pengar, och som svär över all julmusik
som spelas överallt. Det är oftast dem som har det
gott, en familj och ett hem att komma hem till.

Annons

Sen kommer det till alla de människor som står
med gråten i halsen och önskar att julen inte fanns av
andra skäl. Te x att de inte har någon att fira med.

-Ja hur man än gör så blir det jul i allafall sa en dam till
mig. Jag önskar den var över nu. Jag har ju ingen familj
så….
När hon handlat färdigt önskade hon mig en god jul
och då hade hon inte långt från tårarna. Den blicken
har naglat sig fast på min näthinna i dag.

Sen kom en ung tjej in. Hon var väldigt söt, men solkigt
klädd och hon bar på en stor väska. När hon frågade
om hon fick ta en Kureratidning såg jag att hon tappat
flera tänder i underkäken. – Jag samlar på tidningar,
sa hon. Det blir kallt i natt. Vet du om det finns någon
godisaffär här i närheten? Jag är så hungrig, och jag vet
inte när det blir mat. När hon gick ut genom dörren
vände hon sig om och ropade: God Jul! Vilken jul, tänkte
jag då. Vad får hon för jul? Och hur blir ensamma
damens jul?

Nu ska jag gå hem till min familj. Vi ska äta middag
tillsammans. På julafton har jag mina nära och kära
omkring mig. Jag ska tänka på att uppskatta det mer.
Att inte ta saker och ting så för givet.

Dela inlägget
Annons
Annons